to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:50 | 26.12.2012

πηγή: https://left.gr/94

Πολιτική

«Aπαράδεκτο να διώκονται οι πολίτες όταν ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους να ασκούν κριτική στην αστυνομική αυθαιρεσία»

Το βράδυ του Σαββάτου της 21ης Ιουλίου στην περιοχή του Κολωνού, ο Πέτρος Καπετανόπουλος, υπάλληλος του ΟΑΕΔ Περιστερίου, ακούγοντας φασαρία στο πάρκο απέναντι από το σπίτι του, κατέβηκε να δει τι συμβαίνει.


Ένας άνθρωπος ήταν ριγμένος στο οδόστρωμα και αστυνομικοί της ομάδας Δίας ασκούσαν  υπερβολική και αδικαιολόγητη βία εναντίον του, πατώντας τον στην κοιλιά. Όταν ο εν λόγω άντρας ζήτησε εξηγήσεις από τους αστυνομικούς για την απαράδεχτη συμπεριφορά τους, οι ίδιοι τον συνέλαβαν και  εν συνεχεία του ασκήθηκε από την Εισαγγελία δίωξη για «αντίσταση κατά της αρχής», «απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου», «ψευδής ανωμοτί κατάθεση» και στη συνέχεια προστέθηκε και η κατηγορία της «απλής συνέργειας σε ληστεία».
 
Ο εν λόγω πολίτης τυγχάνει δημόσιος υπάλληλος και με την τελευταία τροποποίηση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων η παραπομπή και μόνο για κακουργηματική πράξη συνεπάγεται αυτοδικαίως την προσωρινή αργία του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσής του, που σημαίνει στέρηση των αποδοχών του, που αποτελούν τη μόνη βιοποριστική πηγή της οικογένειάς του.
 
Την υπόθεση ανέδειξαν στην Βουλή, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι τονίζουν πως "Το τελευταίο διάστημα πολλοί πολίτες έχουν γίνει μάρτυρες περιστατικών  σύλληψης  στα οποία ασκείται υπερβολική, αδικαιολόγητη και πέραν του προβλεπόμενου επαγγελματισμού, άσκηση βίας. Ως εκ τούτου η διαμαρτυρία  των παρευρισκόμενων πολιτών σε παρόμοια  περιστατικά αποτελεί έκφραση ευαισθησίας, ανθρωπισμού και  κοινωνικής αλληλεγγύης".
 
Οι Κουράκης Τάσος, Κατριβάνου  Βασιλική , Βούτσης Νικόλαος, Δριτσέλη Παναγιώτα, Τσουκαλάς  Δημήτρης, Κριτσωτάκης Μιχάλης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα θα λάβυν για την αντιμετώπιση της αναίτιας και βάναυσης αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες κατά τη σύλληψή τους , όταν μάλιστα αυτή γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί χρήση βίας από αυτούς, γιατί τα αστυνομικά όργανα θεωρούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη να ασκεί κριτική στην αστυνομική αυθαιρεσία ως παρέμβαση στο έργο τους και ως αντίσταση κατά της αρχής και από πού αντλούν τα αστυνομικά όργανα και με την ανοχή τίνος το δικαίωμα  να προβαίνουν αδίστακτα και δημόσια σε πράξεις βίας και να συλλαμβάνουν αυτούς οι οποίοι επισημαίνουν τις αυθαιρεσίες τους.


vouli.jpg

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)