Παράλληλα, το ΥΠΠΟ σημειώνει πως το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) έχει ήδη προκηρύξει δύο διαγωνισμούς τους οποίους οι πρώην μισθωτές προσβάλλουν συστηματικά στα δικαστήρια προκαλώντας καθυστερήσεις.

Ενώ σην ίδια ανακοίνωση προσθέτει ότι το ΤΑΠ έχει δικαιωθεί με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες "όχι μόνο απέρριψαν τις προσφυγές, αλλά στο σκεπτικό τους διαπιστώνουν μακροχρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρείχαν οι πρώην μισθωτές".

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ υπογραμμίζει ότι οι δικαστικές αποφάσεις "εντοπίζουν θέματα συμπεριφοράς των μισθωτών προς τους τουρίστες, προβλήματα καθαριότητας και υψηλών τιμών, μη διάθεση διατιμημένων προϊόντων επ΄ ωφελεία ακριβών προϊόντων, μη καταβολή ή μη έγκαιρη καταβολή μισθωμάτων, μη νόμιμη παρακράτηση των μισθίων και μη απόδοσή τους, φορολογικές, αγορανομικές και υγειονομικές παραβάσεις".

Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΤΑΠ εγκατέστησε μεγάλο αριθμό αυτόματων πωλητών, "προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω των προσφυγών και μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των αναψυκτηρίων με τις νέες προδιαγραφές".

Αναφορικά με το αναψυκτήριο της Ακρόπολης, που βρίσκεται σε λειτουργία και σύμφωνα με καταγγελίες τουριστών και επισκεπτών στα ΜΜΕ "δεν πωλούσε νερό (προϊόν σε διατίμηση) με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να αγοράζουν άλλα ακριβότερα προϊόντα, το ΤΑΠ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον συγκεκριμένο μισθωτή σχετικά με τη λήξη της μίσθωσης".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι "το ΤΑΠ θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και σε ελέγχους μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών".

Τέλος, το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις όπου "αρχαιοφύλακες ζητούν να λαμβάνουν πέραν των αποδοχών που ορίζονται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από το Ενιαίο Μισθολόγιο, «μπόνους» 12% επί των εισπράξεων, απαίτηση που προφανώς δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Αυτή η παροχή, που δεν δίνεται σε κανέναν άλλο δημόσιο υπάλληλο, έχει καταργηθεί από το 2011 όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο".