to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 05.12.2022

Πολιτική

Απάντηση Υπ. Άμυνας σε Αναφορά του Α. Μιχαηλίδη για αμίαντο σε στρατ. εγκαταστάσεις

Απόδειξη ακινησίας και αποτυχίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο σοβαρό θέμα της απομάκρυνσης του αμιάντου από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις αποτελεί η απάντηση του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά σε σχετική Αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης την επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου (ΕΣΠΕΕΧΙ).


Απαντώντας σε προηγούμενη Αναφορά του Α. Μιχαηλίδη για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωνε τον Ιούνιο 2021 περί αποφάσεων ένταξης των έργων «Απομάκρυνσης, Διαχείρισης και Αντικατάστασης Προϊόντων Αμιάντου από Στρατιωτικές Εγκαταστάσεις», οι οποίες ήταν εν αναμονή γνωμοδότησης της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ).

Όπως ενημερώνει στη νεότερη απάντησή του το Υπουργείο, η γνωμοδότηση αυτή δόθηκε τον Ιούλιο του 2021. Έκτοτε, ενώ για την Αεροπορία και το Ναυτικό Ξηράς έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης των έργων και είναι σε εξέλιξη, ή επίκειται η έναρξη, της διαγωνιστικής διαδικασίας, ως προς το Στρατό Ξηράς, που είναι άλλωστε το μεγαλύτερο έργο και αφορά περιοχές όπως η Χίος, δεν έχουν καν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης! Με απλά λόγια, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα και οι εργασίες δεν βρίσκονται καν κοντά στην εκκίνησή τους.

Η απορρέουσα στασιμότητα, η οποία επιβεβαιώνει απολύτως τα καταγγελλόμενα από τις ενώσεις στρατιωτικών, είναι απαράδεκτη, πρωτίστως επειδή αφορά τη χρήση υλικών που αποδεδειγμένα εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Εάν δεν θέλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να κατηγορηθεί για επικίνδυνη αδιαφορία, θα πρέπει με τρόπο κατεπείγοντα να επιτύχει τη στοιχειώδη επιτάχυνση των διαδικασιών. Δυστυχώς, η ανάγκη τέτοιας σπουδής δεν διαφαίνεται στην απάντηση που μας δόθηκε και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)