to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 01.11.2021

Οικονομία

Απάντηση Τζεντιλόνι σε ερώτηση Παπαδημούλη για τη δυνατότητα τροποποίησης του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Ανοιχτό παράθυρο για τροποποιήσεις του ελληνικού Σχεδίου ‘’Ελλάδα 2.0’’ αφήνει η Κομισιόν – Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, μετά την επιβεβαίωση ότι κανένα σχετικό αίτημα δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές


Απάντηση του Επιτρόπου Οικονομίας Π. Τζεντιλόνι, σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη σχετικά με τη δυνατότητα τροποποίησης του Σχεδίου ‘’Ελλάδα 2.0’’ για την ενίσχυση της πρόληψης και της Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Απάντηση δια του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έδωσε η Κομισιόν σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη δυνατότητα τροποποίησης του ελληνικού Σχεδίου ‘’Ελλάδα 2.0’’ για την ενίσχυση της πρόληψης και της Πολιτικής Προστασίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Τζεντιλόνι αφήνει ανοιχτό το παράθυρο τροποποιήσεων του ελληνικού Σχεδίου ‘’Ελλάδα 2.0’’, επισημαίνοντας πως «ο κανονισμός 2021/241 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας προβλέπει στο άρθρο 21 ότι όταν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν είναι πλέον εφικτό, εν μέρει ή εν όλω, λόγω αντικειμενικών περιστάσεων, το κράτος-μέλος μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα (με τη μορφή τροποποιημένου ή νέου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας) στην Επιτροπή για την υποβολή πρότασης τροποποίησης ή αντικατάστασης της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου».

Την ίδια στιγμή, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι «μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει τέτοιο αίτημα». Η απάντηση αυτή του Επιτρόπου προκαλεί ευλόγως σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και των δεσμεύσεων του ίδιου του πρωθυπουργού, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την έκταση της καταστροφής αλλά και τα όσα ανεπαρκή προβλέπονται σχετικά στο σχέδιο ‘’Ελλάδα 2.0’’.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «στο σχέδιο ‘’Ελλάδα 2.0’’ προβλέπεται, για την περίοδο έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021. Για δε τη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ».

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003879/2021

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (The Left)

Θέμα: Αξιοποίηση – τροποποίηση του σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δοκιμάζεται από εκατοντάδες πυρκαγιές, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ (EFFIS), έχουν καταστρέψει έως τώρα πάνω από 950.000 στρέμματα.

Στο σχέδιο "Ελλάδα 2.0" προβλέπεται, για την περίοδο έως το 2026, η αναδάσωση μόλις 165.000 στρεμμάτων, έκταση 6 φορές μικρότερη από εκείνη που έχει καεί από τις αρχές του 2021.

Για δε τη συνολική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας διατίθενται περίπου 800 εκατ. ευρώ, ποσοστό 2,6% του συνολικού ποσού των 30.5 δισ. ευρώ.

Οι σχετικές επενδύσεις περιλαμβάνουν κυρίως αναβάθμιση των υποδομών Πολιτικής Προστασίας και εξαιρετικά περιορισμένα μέσα και δαπάνες για την πρόληψη και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (αναδασώσεις, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ.)

Με δεδομένη τη μεγάλη έκταση των καταστροφών αλλά και την ένταση της κλιματικής κρίσης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι διατεθειμένη να εξετάσει προσαρμογή του ελληνικού σχεδίου, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα και τα κονδύλια για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, καθώς και για τη στήριξη τοπικών αναπτυξιακών σχεδίων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο;

2. Έχει διερευνηθεί αυτή η δυνατότητα προσαρμογής από τις ελληνικές αρχές, μέσω της αξιοποίησης-τροποποίησης του σχεδίου "Ελλάδα 2.0" και του αντίστοιχου προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027;

ELE-003879/2021
Απάντηση του κ. 
Gentiloni
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 

Διάφορα μέσα που έχουν θεσπιστεί μπορούν να κινητοποιήσουν κατάλληλη στήριξη για τις καταστροφικές επιπτώσεις των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας έχει 11 επενδύσεις για την άμεση αντιμετώπιση καταστροφών και τον μετριασμό των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Μεταξύ αυτών, τα έργα αναδάσωσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, που χρηματοδοτούνται με 334 εκατ. ευρώ, και σημαντικά μέτρα πρόληψης πυρκαγιών και πυρόσβεσης, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 παρέχει σημαντικά κονδύλια για δράσεις πρόληψης και αποκατάστασης. Το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να παρέχει στήριξη σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και για προληπτικές δράσεις. Στο πλαίσιο των κονδυλίων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ανωτέρω μέτρων και/ή ένταξης νέων μέτρων για την πρόληψη/διαχείριση κινδύνων.

Ο κανονισμός 2021/241 για τη θέσπιση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας1 προβλέπει στο άρθρο 21 ότι, όταν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν είναι πλέον εφικτό, εν μέρει ή εν όλω, λόγω αντικειμενικών περιστάσεων, το κράτος μέλος μπορεί να υποβάλει αιτιολογημένο αίτημα (με τη μορφή τροποποιημένου ή νέου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας) στην Επιτροπή για την υποβολή πρότασης τροποποίησης ή αντικατάστασης της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου. Μέχρι σήμερα, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει τέτοιο αίτημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)