to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απάντηση του προέδρου του ΕΛΔΟ, Χρ. Πρωτοπαπά, στον Στ. Κριμιζή: Η εξερεύνηση του Διαστήματος πλέον προσιτή και για την Ελλάδα

«Λυπηρό ένας Ακαδημαϊκός, ο Σταμάτης Κριμιζής να αποδύεται σε μια εκστρατεία σπίλωσης, αμφισβήτησης και προδοσίας των ελπίδων των νέων επιστημόνων και των προσπαθειών εγνωσμένου κύρους Καθηγητών και Διευθυντών Εργαστηρίων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς απαντώντας σε προηγούμενη συνέντευξη του Στ. Κριμιζή.


«Είναι λυπηρό, που ένας Ακαδημαϊκός, ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος από το 2006 κατέχει τον ακαδημαϊκό θώκο της Επιστήμης του Διαστήματος, να αποδύεται σε μια εκστρατεία σπίλωσης, αμφισβήτησης και προδοσίας των ελπίδων των νέων επιστημόνων και των προσπαθειών εγνωσμένου κύρους Καθηγητών και Διευθυντών Εργαστηρίων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων», σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς σε προηγούμενη συνέντευξη του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό Κριμιζή ότι η εξαγγελθείσα από τον ΕΛΔΟ αποστολή στη Σελήνη χρειάζεται πόρους εκατομμυρίων ευρώ και ότι για την ανάπτυξη ενός διαστημικού οργάνου απαιτείται το ποσό των 20 – 30 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Χρ. Πρωτοπαπάς υπογραμμίζει ότι «η εποχή της κατασπατάλησης δημοσίου πλούτου εκατομμυρίων, που γινόταν επί των ημερών του κυρίου Κριμιζή, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Δυστυχώς ο ίδιος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και το ανακοινώνουμε σήμερα με υπερηφάνεια, ότι Ελληνικά Ερευνητικά Εργαστήρια και Έλληνες επιστήμονες κατασκευάζουν διαστημικά όργανα και μετρητές, που ήδη λειτουργούν με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και συμμετέχουν σε άλλες διαστημικές αποστολές στη Σελήνη και στον Άρη, με μερικές μόνο χιλιάδες ευρώ και όχι με τα εκατομμύρια που χρειαζόταν ο κ. Κριμιζής προηγουμένως.

Αν δεν το γνωρίζετε κύριε Κριμιζή -συνεχίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού- υπάρχουν και Ελληνικές εταιρείες και Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται από την Ελλάδα και έχουν φτάσει μέχρι τον Άρη, αλλά μέχρι σήμερα δεν τους είχε αναδείξει ο "στενός" κύκλος σας που ασχολούνταν με το Διάστημα. Προτείνουμε λοιπόν να τους αφήσουμε να δράσουν και ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός να τους υποστηρίξει. Αν το θελήσετε μπορείτε, και σας προσκαλούμε όπως να συνδράμετε και εσείς στην προσπάθεια όλων μας και όλοι μαζί να συνεχίσουμε μπροστά για το καλό της πατρίδας μας, η οποία αγωνίζεται να ανανήψει από την εμπερίστατη κατάσταση που βρίσκεται, από την πολύχρονη οικονομική κρίση».

Κατηγορεί επίσης ο κ. Κριμιζής ότι δεν υπάρχει ακριβές πρόγραμμα από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Γιατί ο ίδιος τόσα χρόνια, ένας επιστήμονας τέτοιου κύρους, με τόσες στενές σχέσεις με τη NASA, ώστε να αυτοπαρουσιάζεται ως η ενσάρκωση της NASA στην Ελλάδα, δεν δημιούργησε ένα συνεργατικό πρόγραμμα επ’ ωφελεία των νέων της Ελλάδας, παρά συμμετείχε μόνος με την ομάδα του σε μεγαλόπνοα προγράμματα εκατομμυρίων;», διερωτάται ο Χρ. Πρωτοπαπάς που καλεί τον κ. Κριμιζή να αναλύσει λοιπόν στον Ελληνικό Λαό «ποιο ήταν το δικό του διαστημικό πρόγραμμα και όραμα, ως Ακαδημαϊκού και μεγάλου ρυθμιστή των διαστημικών πραγμάτων της Ελλάδος τα προηγούμενα χρόνια και ας πληροφορήσει τους νέους επιστήμονες της χώρας, ποια ήταν τα οφέλη που είχαν μέχρι σήμερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όταν αυτός συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στα κέντρα λήψης αποφάσεων των προγραμμάτων αυτών». Και εν συνεχεία, «ποια ήταν τα προγράμματα που ήρθαν στην χώρα σε εθνικό επίπεδο; Γιατί μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει εγκατεστημένη καμιά Ευρωπαϊκή Διαστημική Υποδομή σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που είναι μέλη της ESA;».

Και προσθέτει: «Eνημερώνουμε τον κύριο τέως "Εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας" ότι σήμερα υπάρχει εθνικό διαστημικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων με την πλήρη συμμετοχή και αρωγή και τη άμεση εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), για το οποίο εκτενώς μας διέβαλλε τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει πρόγραμμα για την Σελήνη, υπογράφηκε η αρχική συμφωνία με την ΝΑΣΑ και με άλλους παγκόσμιας εμβέλειας διαστημικούς οργανισμούς, και όλα αυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα δεν είναι ευχολόγια, αλλά η έναρξη συνεργασιών και δραστηριοποίηση Ελλήνων επιστημόνων, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και που εστερείτο όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι προφανές όμως ότι η επιτυχία μιας καινοτομίας πάντοτε μετριέται από την αντίδραση του κατεστημένου. Η αντίδραση αυτή του κ. Κριμιζή μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί είναι απόδειξη ότι ο ΕΛΔΟ καινοτομεί και θα συνεχίσει να καινοτομεί, συστηματικά και με πρόγραμμα γιατί το αξίζουν οι νέοι μας και οι άξιοι επιστήμονες που κοσμούν σήμερα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά μας Κέντρα. Για αυτό προτρέπουμε τον κ. Σταμάτη Κριμιζή να συνδράμει την Ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και τον προσκαλούμε να γιορτάσει μαζί μας και με ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, την προσελήνωση του πρώτου μικρού ελληνικού σεληνιακού οχήματος, όταν αυτό θα ξεκινήσει να αποστέλλει στους Έλληνες επιστήμονες τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνητικών προγραμμάτων για να αποτελέσουν κτήμα ολόκληρου του Ελληνικού λαού», καταλήγει στην απάντησή του ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: ΕΛΔΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)