to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 09.10.2013

Πολιτική

Απάντηση του Ν. Δένδια στον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές: "Δεν παρακολουθούνται πολιτικά κόμματα από την ΕΥΠ"

«Μείζον θέμα δημοκρατίας» γεννούν τα αναπάντητα ερωτήματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τόσο από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη για κοριούς της ΕΥΠ όσο και από την ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη δράση της ΕΥΠ, σχολίαζε το γρ. τύπου του ΣΥΡΙΖΑ νωρίτερα - "Ζήτημα παρακολουθήσεων πολιτικών κομμάτων από την ΕΥΠ και υποκλοπών συνομιλιών τους δεν υπάρχει", η απάντηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Ενημέρωση: Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ξεκαθαρίζει ότι "δεν υπάρχει ζήτημα παρακολουθήσεων πολιτικών κομμάτων από την ΕΥΠ και υποκλοπών συνομιλιών", διευκρινίζοντας επιπλέον ότι "υπάρχουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου και έρευνες από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία για παράνομες ενέργειες μελών της Χρυσής Αυγής". 

Η "έστω και με καθυστέρηση" απάντηση του υπουργού πως δεν παρακολουθούνται πολιτικά κόμματα από την ΕΥΠ, "κρατείται και καταγράφεται", απαντάει το γρ. τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο πως φαντάζεται "ότι το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού".

Οι εξελίξεις νωρίτερα στο ζήτημα των παρακολουθήσεων

Μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του Σκάι,  ο Σίμος Κεδίκογλου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για παρακολουθήσεις», συμπληρώντοντας πως  «δεν είναι δυνατόν να το λέμε στην αρχή και μετά να το γυρνάμε στην πλάκα. Δεν μπορούμε να λέμε και καμιά βλακεία να περνά η ώρα, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας». 

Ερώτηση Σπηλιωτόπουλου για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Σήμερα, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπ. Δημόσιας Τάξης, για τις διαρροές στοιχείων σχετικά με τις παρακολουθήσεις Χρυσαυγιτών από την ΕΥΠ, την προστασία των μαρτύρων κατά της Χ.Α, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ρωτά συγκεκριμένα: Πότε ξεκίνησαν οι παρακολουθήσεις και αν αυτό έγινε με την άδεια εισαγγελέα; Πώς διασφαλίζεται ότι η παρακολούθηση αφορά μόνο το ποινικό κομμάτι και όχι το πολιτικό; Πώς και γιατί διαρρέονται σε καθημερινή βάση στοιχεία της ΕΥΠ που άπτονται ειδικού χειρισμού και άκρας μυστικότητας σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση; Γιατί δεν διαψεύδονται όλα αυτά που μαθαίνουμε καθημερινά για τους επικεφαλής των τομέων της ΕΥΠ και τα στοιχεία που έχει η ΕΥΠ για την επίμαχη υπόθεση; (...)  Εχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση για τις διαρροές των απόρρητων εκθέσεων στα Μ.Μ.Ε;

ΣΥΡΙΖΑ: Πραγματοποιούνται σήμερα υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων;

Με αφορμή τα παραπάνω, καθώς και τις αναφορές Καρατζαφέρη που «αποκάλυψε» σχέδιο παρακολούθησης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να τον εμπλέξουν στην «υπόθεση των Σκουριών», το γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση πως όλα αυτά θέτουν μείζον ζήτημα δημοκρατίας και ζητά  μια ξεκάθαρη απάντηση και όχι ήξεις αφίξεις και ανούσια ευφυολογήματα στο ερώτημα: «Πραγματοποιούνται σήμερα υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων;»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

  «Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επαναφέρουν ένα θέμα μέγιστης πολιτικής σημασίας στο οποίο καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση χωρίς μισόλογα. 

  Τα αναπάντητα ερωτήματα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που προκύπτουν τόσο από τις δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη για κοριούς της ΕΥΠ και την προσπάθεια εμπλοκής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη δράση της ΕΥΠ, αναδεικνύουν ένα μείζον θέμα δημοκρατίας. 

   Πραγματοποιούνται σήμερα υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων; Σε αυτό χρειάζεται μια ξεκάθαρη απάντηση και όχι ήξεις αφίξεις και ανούσια ευφυολογήματα. Σήμερα κιόλας πρέπει να απαντηθεί με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο αυτό το ερώτημα, ειδάλλως η κυβέρνηση είναι πολλαπλά έκθετη».

Και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει: «Ο έλεγχος της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής από το κοινοβούλιο συνιστά αυτονόητη δημοκρατική δικλείδα σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Η ανεξέλεγκτη δράση τέτοιων μηχανισμών γεννά το φόβο προβοκάτσιας και υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας μας». 

Από το 2011 περιμένει απαντήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές, παρακολουθήσεις πολιτών και ΕΥΠ

Από το 2011, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, είχε θέσει στη Βουλή το ζήτημα των υποκλοπών συνομιλιών αλλά και των παρακολουθήσεων πολιτών από πράκτορες της ΕΥΠ, με αφορμή τότε τη δημοσίευση αναφοράς πρακτόρων της ΕΥΠ από το περιοδικό "Επίκαιρα", κατά την οποία φέρονταν να παρακολουθούν  συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει και ερώτηση σχετικά με τις υποκλοπές συνομιλιών πολιτών αλλά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ενεργειών της ΕΥΠ, από τις 6/12 του 2011:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)