to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:58 | 26.07.2017

Αθλητισμός

Απάντηση του Γ.Γ. της FIFA στην επιστολή 73 Ευρωβουλευτών για την αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας στο ποδόσφαιρο

Απάντηση στην επιστολή που συνέταξαν 73 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες, και συνυπογράφουν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, αναφορικά με την αντιμετώπιση του σεξισμού και της έμφυλης βίας στο ποδόσφαιρο, έδωσε η Γ.Γ. της Ομοσπονδίας, Fatma Samoura.


Στην επιστολή τους οι Ε/Β εκφράζουν, μεταξύ άλλων, «τη βαθιά τους ανησυχία σχετικά με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις σεξισμού, μίσους και έμφυλης βίας, που καταγράφονται στη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων», ζητώντας από τη FIFA να λάβει «πολύ σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις αυτές και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να εξαλειφθεί αυτό το τρομερό φαινόμενο».

Στην απάντησή της η κα Samoura επισημαίνει ότι «η FIFA επιδεικνύει μηδενική ανοχή απέναντι σε περιστατικά βίας και διακρίσεων, οποιασδήποτε φύσης», καθώς και ότι «η προσπάθεια καταστολής τέτοιων φαινομένων συνεχίζεται και απαιτείται η συνεργασία και συμμετοχή όλων των μερών».

Eπιστολή 73 Ε/Β για την Αντιμετώπιση του Σεξισμού και της Έμφυλης Βίας στο Ποδόσφαιρο

Αγαπητέ κύριε Gianni Infantino,

Αγαπητέ κύριε Aleksander Čeferin,

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με τις πολυάριθμες εκδηλώσεις σεξισμού, μίσους και έμφυλης βίας, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων.

Αυτές δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου, καθώς και σε άλλους αθλητικούς χώρους, οι εκδηλώσεις αυτές είναι συχνές, εντούτοις λόγω έλλειψης στοιχείων και θεσμοθετημένων αποφάσεων, οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και δεν καταγγέλλονται. Οι δημόσιες καταγγελίες από τις αθλητικές αρχές ή τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους κατά του σεξισμού και της έμφυλης βίας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες και αυτό δείχνει το μέγεθος της υποτίμησης του προβλήματος.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η έμφυλη βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση και πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με το ίδιο πρωτόκολλο, όπως οι ρατσιστικές επιθέσεις ή οι προσβολές. Οι περιπτώσεις σεξιστικού λόγου είναι επίσης κοινές κατά των γυναικών διαιτητών, διακεκριμένων αθλητριών ή άλλων γυναικών που συμμετέχουν σε αθλητικά παιχνίδια. Η αποδοχή και η ανεκτικότητα αυτών των στάσεων ενισχύει την επιθετικότητα, προάγει την ανοχή σε αυτά τα εγκλήματα και εξαπλώνει ένα αίσθημα ατιμωρησίας. Επίσης, υποτιμά τα συγκεκριμένα γεγονότα, στιγματίζει το θύμα και δίνει άλλοθι σε αυτές τις συμπεριφορές.

Σας προτρέπουμε, ως Προέδρους των κύριων φορέων του ποδοσφαίρου, να καταγγείλετε δημόσια και κατηγορηματικά όλες τις περιπτώσεις σεξισμού και να τερματίσετε το συντομότερο τη θεσμική ανοχή έναντι του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών. Τόσο η FIFA όσο και η UEFA έχουν καταδικάσει στο παρελθόν ρατσιστικές προσβολές και μάλιστα επέβαλαν πρόστιμα σε κάποιους ποδοσφαιρικούς συλλόγους για ρατσιστικά τραγούδια και επιθέσεις. Ως εκ τούτου, σας ζητάμε να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη τις περιπτώσεις αυτές και να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να εξαλείψετε αυτό το τρομερό φαινόμενο. Κατά την άποψή μας, θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό η FIFA και η ΟΥΕΦΑ να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για τη θέσπιση συγκεκριμένου πρωτοκόλλου για την καταπολέμηση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών στον αθλητισμό.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα και αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Marina ALBIOL (Spain, GUE/NGL)

Lucy ANDERSON (UK, S&D)

Eric ANDRIEU (France, S&D)

Inés AYALA SENDER (Spain, S&D)

Beatriz BECERRA (Spain, ALDE)

Brando BENIFEI (Italy, S&D)

Izaskun BILBAO BARANDICA (Spain, ALDE)

Malin BJÖRK (Sweden, GUE/NGL)

Reinhard Hans BÜTIKOFER (Germany, Greens/EFA)

Jean-Marie CAVADA (France, ALDE)

Karima DELLI (France, Greens/EFA)

Stefan ECK (Germany, GUE/NGL)

Linnéa ENGSTRÖM (Sweden, Greens/EFA)

Santiago FISAS AYXELA (Spain, EPP)

Eleonora FORENZA (Italy, GUE/NGL)

Francesc GAMBUS (Spain, EPP)

Iratxe GARCÍA-PEREZ (Spain, S&D)

Sven GIEGOLD (Germany, Greens/EFA)

Neena GILL (UK, S&D)

Julie GIRLING (UK, ECR)

Tania GONZALEZ PENAS (Spain, GUE/NGL)

Nathalie GRIESBECK (France, ALDE)

Sylvie GUILLAUME (France, S&D)

Jytte GUTELAND (Sweden, S&D)

Anna HEDH (Sweden, S&D)

Liisa JAAKONSAARI (Finland, S&D)

Yannick JADOT (France, Greens/EFA)

Eva JOLY (France, Greens/EFA)

Josu JUARISTI ABAUNZ (Spain, GUE/NGL)

Dietmar KÖSTER (Germany, S&D)

Dimitris PAPADIMOULIS (Greece, GUE/NGL)

Stelios KOULOGLOU (Greece, GUE/NGL)

Kostadinka KUNEVA (Greece, GUE/NGL)

Patricia LALONDE (France, ALDE) 

Η απάντηση: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)