to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 21.10.2016

Πολιτική

Απάντηση του Γ. Αμανατίδη στον χρυσαυγίτη Χρ. Παππά: «Μαθήματα για την πατρίδα και για το ποιος είναι πατριώτης δεν δέχομαι από κανέναν»

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τα μέλη της αντιπροσωπείας του


Όπως ανέφερε ο Γ. Αμανατίδης στην πρωτολογία του:

Όπως γνωρίζετε κ. Βουλευτά, η συνάντηση του κ. Πρωθυπουργού και της Ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τα μέλη της αντιπροσωπείας του, έγινε στο περιθώριο των εργασιών της 71ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στα Γραφεία της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας.

Από πλευράς εθιμοτυπίας, ο κ. Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με ομόλογό του, αλλά με Αρχηγό Κράτους, εκτός Τουρκίας, σε σημείο μάλιστα που θεωρείται έδρα του τελευταίου.

Από άποψη εθιμοταξίας, σε παρόμοιες περιπτώσεις συνάντησης μη ομολόγων, επιβάλλεται η τοποθέτηση δύο μικρών εθνικών σημαιών στο τραπέζι των συνομιλιών και μεταξύ των επικεφαλής των Αντιπροσωπειών.

Εξ’ ου, κύριε Βουλευτά, και υπήρχαν οι δύο μεγάλες Τουρκικές Σημαίες, η μια του Τουρκικού Κράτους και η δεύτερη η «Προεδρική», λόγω παρουσίας του Τούρκου Προέδρου, ενώ στο τραπέζι υπήρχαν δύο μικρές σημαίες σταυρωτά, μια Ελληνική και μια Τουρκική.

Αυτό ακολουθήθηκε και σε όλες τις συναντήσεις, οι οποίες έγιναν εκεί – χαρακτηριστικά θα καταθέσω και στα πρακτικά. Σας είναι γνωστή φαντάζομαι - και αν δεν σας είναι γνωστή, θα καταθέσω στα πρακτικά- τη φωτογραφία αυτή που είναι ο κ. Erdogan και ο κ. Biden και οι υπόλοιπες φωτογραφίες, τις οποίες θα καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής.

Οπότε ως προς αυτό το θέμα νομίζω ότι έχετε καλυφθεί, ήδη το έχετε πει και στην ερώτησή σας ότι πιθανόν και είναι τραβηγμένη η συγκεκριμένη κίνηση με τον χαρακτηρισμό της «εθνικής μειοδοσίας», όπως και ότι είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθούν άλλες ερωτήσεις.

Καταλαβαίνω τους βουλευτές όλους, όταν παρουσία των Υπουργών, πέρα από την ερώτηση υποβάλλουν και άλλα [ερωτήματα] έτσι ώστε να απαντηθούν στο σύνολο. Ωστόσο, οι ερωτήσεις όλες αυτές που θέτετε, αν πραγματικά και θέλετε, σας παρακαλώ να καταθέσετε ερώτηση με τα συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία έχετε κάνει, για να σας δώσω την απάντηση. Σοβαρά στο Κοινοβούλιο όταν ερχόμαστε κ. Πρόεδρε, νομίζω ότι στην ουσία της ερώτησης ερχόμαστε προετοιμασμένοι και απαντάμε με υπεύθυνο και επίσημο τρόπο. Από εκεί και μετά, μια άλλη συζήτηση σε άλλο πλαίσιο, σε άλλες επιτροπές, προφανώς και θα μπορούσα να σας πω. Επιτρέψτε μου, και να πάρετε πίσω αν έχω την ικανότητα να σ΄αυτό ή όχι, που το θέτετε προσωπικά. Είναι ζήτημα ουσίας και σοβαρότητας το πώς οποιοσδήποτε υπουργός έρχεται στο εθνικό Κοινοβούλιο και απαντά στους βουλευτές, για αυτό ακριβώς που τον ρωτάνε. Παρακαλώ καταθέστε τις ερωτήσεις και θα ΄ρθω να σας απαντήσω. Είναι ζήτημα ουσίας για το πόσο σοβαρές απαντήσεις δίνουμε στο εθνικό Κοινοβούλιο. 

Και στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:

Δεν ξέρω τι έχει ειπωθεί και από ποιον, ωστόσο το ποιος είναι πατριώτης ή όχι, κάθε φορά το κρίνει ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι το ζήτημα της σημαίας έχει τελειώσει, έχετε καταλάβει και εσείς. Από ότι κατάλαβα η ερώτηση έγινε περισσότερο σαν εφαλτήριο για να τοποθετηθείτε. Άρα θεωρώ ότι σε αυτό το επίπεδο έχει απαντηθεί και η ερώτησή σας.

Από εκεί και μετά δύο πράγματα, τα οποία αναφέρατε σε κάποια σημεία. Η πηγή των ανακοινώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ήταν το επίσημο κείμενο της ομιλίας του και κανενός άλλου. Δυστυχώς κάποιες πολιτικές άλλες δυνάμεις υιοθέτησαν άκριτα αυτά που μεταδόθηκαν και μάλιστα κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη πολιτική, την οποία κάνουμε, είναι με νηφαλιότητα, ηρεμία αλλά και αποφασιστικότητα.

Όσο για τον κίνδυνο να ισλαμοποιηθεί η Ελλάδα με την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, νομίζω ότι είναι υπερβολικός και όχι απλώς

υπερβολικός, αλλά απορρέει ουσιαστικά από την ιδεολογία, την οποία έχετε, σύμφωνα με την οποία ο,τιδήποτε διαφορετικό ή κάτι που δεν το καταλαβαίνετε ή ο,τιδήποτε διαφορετικό – αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση, θα μου επιτρέψετε- το θεωρείτε επικίνδυνο .

Κύριε Παππά, όταν μιλάτε για «σταλινίσκους» στο εσωτερικό και «υπόδουλους» στο εξωτερικό, δεν το δέχομαι αυτό για αυτήν την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τα δείγματα δημοκρατίας στο εσωτερικό – Κύριε Παππά, δεν σας επιτρέπω-.

…Την εκτίμηση, την οποία έχετε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι «σταλινίσκοι» στο εσωτερικό και «υπόδουλοι» στο εξωτερικό, σας την επιστρέφω με την επισήμανση ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ενισχύσει τη δημοκρατία στο εσωτερικό, έχει ψηφίσει την απλή αναλογική, έχει μιλήσει για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα και στο εξωτερικό κρατάει υπερήφανη στάση, αποφασιστική και εξυπηρετώντας πάντοτε όχι μικροπολιτικά, αλλά τα εθνικά συμφέροντα. Σε αυτό το πεδίο έχουμε καλέσει και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν και νομίζω ότι το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι ένα πεδίο – απευθυνόμενος και σε όλα τα κόμματα- στο οποίο χρειάζεται η εθνική συναίνεση.

Κύριε Παππά, μαθήματα για την πατρίδα και για το ποιος είναι πατριώτης από κανέναν δεν δέχομαι και ειδικά από δυνάμεις που ξεπούλησαν την πατρίδα και την Κύπρο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)