to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 21.01.2017

Κοινωνία

«Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα»: Αντιφασιστική διαδήλωση στο Πέραμα (φωτογραφίες)

Απάντηση στους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς της περασμένης Τρίτης


Με σύνθημα «Τα παιδιά των προσφύγων είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας», γονείς, εκπαιδευτικοί και αντιρατσιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου γονέων και εκπαιδευτικών του Περάματος και βρέθηκαν στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα, για να διαδηλώσουν κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, με αφορμή πρόσφατους χρυσαυγίτικους τραμπουκισμούς στο 1ο δημοτικό σχολείο νέου Ικονίου Περάματος την περασμένη Τρίτη. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία που ακολούθησε της διαδήλωσης.

 9 people, people standing, crowd and outdoor

 2 people, crowd and outdoor

 2 people, outdoor

Κοινός παρονομαστής, το να γίνει μια συνολική προσπάθεια από την κοινωνία ώστε να μην γίνουν προϊόν εκμετάλλευσης από τη Χρυσή Αυγή τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και να καλωσορίσουν όλοι τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία που έχουν επιλεγεί.

Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης». Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΔΟΕ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Β' ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ένωση Γονέων Περάματος, η Ένωση Γονέων Κερατσινίου, οι Σύλλογοι Π.Ε Πειραιά και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων.

 2 people, cloud, sky, crowd, tree and outdoor

 9 people, crowd and outdoor

«Εμείς ως εκπαιδευτικοί πρέπει να καλωσορίσουμε στα σχολεία μας τα παιδιά που έχουν φύγει από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να βρουν ένα μέρος να ζήσουν ειρηνικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπαιδευτικός του συλλόγου εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περαματος, "Νίκος Πλουμπίδης" και προσέθεσε: «Ως εκπαιδευτικοί πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να ανοίξουν την αγκαλιά τους και να υπερασπιστούμε όλοι το δικαίωμα στη μόρφωση, που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου».

 2 people, people smiling, crowd, sky, tree and outdoor

(φωτογραφίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και τα social media)

(φωτογραφίες: Nicolas Georgiou)

Αναλυτικότερα τα καλέσματα:

Στη διαδήλωση καλούν Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, σύλλογοι εκπαιδευτικών, Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων - φοιτητικών συλλόγων - συλλογικοτήτων και πολλές ακόμα συλλογικότητες και πρωτοβουλίες ως απάντηση στους 

Συγκοινωνιακές γραμμές που εξυπηρετούν την πρόσβαση στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα:

Γ18 Ομόνοια- Πέραμα μέσω Γρηγορίου Λαμπράκη,

Β18 Ομόνοια- Πέραμα μέσω Π. Ράλλη,

από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, λεωφορείο 843 Πειραιάς - Πέραμα.

Η απόφαση για τη διαδήλωση πάρθηκε, όπως διαβάζουμε σε ένα από τα καλέσματα, μετά από σύσκεψη, σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18/1 ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», με θέμα τη φασιστική επίθεση που δέχτηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου, καθώς και την υποδοχή των μικρών προσφύγων και μεταναστών που θα φοιτήσουν στο Πέραμα, το Κερατσίνι και τη Νίκαια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΔΟΕ, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ένωση Γονέων Περάματος, η Ένωση Γονέων Κερατσινίου, οι Σύλλογοι Π.Ε Πειραιά και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων.

 
Ενδεικτικά, παραθέτουμε το κάλεσμα Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών:
 
Το Σάββατο 21/1/17 στις 11 το πρωί σας καλούμε στην Πλατεία Ηρώων στο Πέραμα να διαδηλώσουμε για το κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, για τη σταδιακή μετάβαση σε μια κανονική και δημιουργική ζωή όλων των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην Ελλάδα.
 
Οι κάτοικοι του Πειραιά, της Δραπετσώνας, της Νίκαιας, του Κορυδαλλού, του Κερατσινίου και του Περάματος - που σε μεγάλο ποσοστό έχουμε προσφυγικές ρίζες και ζήσαμε και τη μεταπολεμική μετανάστευση στη Γερμανία - έχουμε ήδη ανοίξει την αγκαλιά μας στους μετανάστες που ζουν ανάμεσά μας.
 
Το δηλητήριο και οι τραμπουκισμοί της υπόδικης εγκληματικής οργάνωσης δεν μας αγγίζουν και δεν μας φοβίζουν!
 

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων το κάλεσμα από εκπαιδευτικά σωματεία:

«ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στην αντιφασιστική πορεία στις 11.00, στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα

Η μάχη ενάντια στον φασισμό και τους φασίστες είναι διαρκής και σε όλα τα επίπεδα. Οι τραμπούκικες και φασιστικές επιθέσεις δεν μένουν αναπάντητες από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Η τραμπούκικη επίθεση της ΧΑ σε εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές που έγινε με επικεφαλής τον υπόδικο Γ. Λαγό, λίγο πριν την ενημερωτική σύσκεψη των φορέων για την εφαρμογή του προγράμματος, κι ενώ το σχολείο είχε ολοήμερο τμήμα, με μαθητές σε παρακείμενη αίθουσα ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ. Τα μέλη της ΧΑ, εισέβαλαν στο προαύλιο του σχολείου, όπου και προπηλάκισαν, γρονθοκόπησαν, έβρισαν, απείλησαν με χυδαίες εκφράσεις εκπαιδευτικούς και γονείς, ενώ η αστυνομία παρέμενε προκλητικά θεατής των εξελίξεων.

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά πως δεν τρομοκρατούμαστε από φασίστες. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να κρατηθεί η δημόσια εκπαίδευση παρά την κυβερνητική αδιαφορία, αξιοπρεπής, με σεβασμό του παιδαγωγικού μας ρόλου, με πάγια προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη προάσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας: των παιδιών όλου του κόσμου.

Η εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που απομυζούν τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται -πολλές φορές- με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων με την επίσημη στήριξη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας. Χρειάζονται δε, διορισμοί απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών».

Το κάλεσμα υπογράφουν:

  • ΔΟΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ:

  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»
  • ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
  • ΠΕΙΡΑΙΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
  • Α ΠΕΙΡΑΙΑ «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ»
  • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ,
  • ΝΙΚΑΙΑΣ
  • ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Την ίδια στιγμή, απάντηση στην ρατσιστική συγκέντρωση που διοργανώνει για αύριο Σάββατο η «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» κατά της φοίτησης προσφυγόπουλων στα σχολεία, δίνουν αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

 

(φωτογραφίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και τα social media)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)