to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:29 | 16.02.2016

Οικονομία

Απάντηση Ντράγκι σε Παπαδημούλη για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της μυστικότητας των πληροφοριών που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ

Απάντηση Ντράγκι σε ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη: Επέκταση της Σιωπηρής περιόδου για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ – Περαιτέρω μέτρα για να διασφαλιστεί το απόρρητο των πληροφοριών καθώς και η διαφάνεια.


Σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη απάντησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, αναφορικά με τη διασφάλιση της διαφάνειας και της μυστικότητας των πληροφοριών που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μάριο Ντράγκι αναφέρει πως “με τη θέσπιση των 'Κατευθυντηρίων αρχών που διέπουν την εξωτερική επικοινωνία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής' το φθινόπωρο του 2015 παρέχονται περαιτέρω εχέγγυα που διασφαλίζουν ότι δεν δίδεται στον εκάστοτε συμμετέχοντα στην αγορά «προνομιακή πρόσβαση ή ιδιαίτερο πλεονέκτημα»”.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επίσης ενημέρωσε πως στις “3 Δεκεμβρίου 2015 η Εκτελεστική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η αρχή της «σιωπηρής περιόδου» , καλύπτει επίσης τις συναντήσεις με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, με συμμετέχοντες στην αγορά ή με άλλους εξωτερικούς φορείς που έχουν ενδιαφέρον για θέματα νομισματικής πολιτικής. Παράλληλα επισημαίνει στην απάντησή του ότι, “οι προγραμματιζόμενες δραστηριότητες των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής θα δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους με στόχο να διασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση στη διάθεση πληροφοριών”

Καταλήγοντας ο Μ. Ντράγκι προσθέτει ότι “όπως τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, έτσι και όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου”, ενω ανήγγειλε νέα μέτρα για την αποτελεσματικότερη εγγύηση του απορρήτου καθώς και της διαφάνειας στο επίπεδο των πληροφοριών που διαχειρίζεται ο οργανισμός.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος την επιστολή διαμαρτυρίας ης Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Έμιλυ Ο' Ράιλι, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ ζητώντας “να εγγυηθεί για την ύπαρξη αναγκαίας διαφάνειας στις δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΚΤ” καθώς και για να ενημερωθεί σχετικά με το ισχύον καθεστώς.


 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλυ Ο' Ράιλι, θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, με την οποία διαμαρτύρεται για τη στάση στελεχών της ΕΚΤ να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας σε ιδιώτες επενδυτές.

Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία έρχεται σε συνέχεια παλαιότερου αιτήματος της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας προς την ΕΚΤ (27/05/2015), μετά από καταγγελίες για την αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας σε δείπνο με επενδυτές στο Λονδίνο στις 18/05/15.

Με δεδομένη την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών και της απαιτούμενης διαφάνειας, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

-Μπορεί να περιγράψει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ΕΚΤ αναφορικά με την προάσπιση ευαίσθητων πληροφοριών νομισματικής πολιτικής, αλλά και των κανόνων που πρέπει να ακολουθούν τα στελέχη της;

-Σκοπεύει να αυστηροποιήσει το πλαίσιο προστασίας ευαίσθητων πληροφοριών, ώστε να μην έχουν προνομιακή πρόσβαση συγκεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές;

-Πως θα εγγυηθεί για την ύπαρξης αναγκαίας διαφάνειας στις δραστηριότητες και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων από τα όργανα της ΕΚΤ;


 

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της

Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 8 Δεκεμβρίου 2015.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 η ΕΚΤ έλαβε επιστολή από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια1, η οποία περιλάμβανε παρατηρήσεις σχετικά με τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για τη δημοσιοποίηση πληροφοριών που κρίνονται ευαίσθητες για τις αγορές. Στην επιστολή της η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια επαινεί την ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ επέφερε αλλαγές στο πλαίσιο διακυβέρνησής της και υπογραμμίζει ιδίως τρία από τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα.

Με τη θέσπιση των «Κατευθυντηρίων αρχών που διέπουν την εξωτερική επικοινωνία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής» το φθινόπωρο του 2015 παρέχονται περαιτέρω εχέγγυα που διασφαλίζουν ότι δεν δίδεται στον εκάστοτε συμμετέχοντα στην αγορά «προνομιακή πρόσβαση ή ιδιαίτερο πλεονέκτημα».2

Επιπροσθέτως, στις 3 Δεκεμβρίου 2015 η Εκτελεστική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η αρχή της «σιωπηρής περιόδου» – σύμφωνα με την οποία η επικοινωνία/οι επαφές που γίνονται στο διάστημα επτά ημερών πριν από κάθε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική πρέπει να μην επηρεάζουν τις προσδοκίες σχετικά με τις προσεχείς αποφάσεις νομισματικής πολιτικής – καλύπτει επίσης τις συναντήσεις με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, με συμμετέχοντες στην αγορά ή με άλλους εξωτερικούς φορείς που έχουν ενδιαφέρον για θέματα νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα, οι προγραμματιζόμενες δραστηριότητες των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής θα δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Το πρόσθετο αυτό μέτρο συμπληρώνει το υφιστάμενο πλαίσιο, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει ισότιμη μεταχείριση στη διάθεση πληροφοριών. Με αυτό το πρόσθετο στοιχείο διαφάνειας, η ΕΚΤ ενισχύει τη λογοδοσία της παρέχοντας τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και στο ευρύ κοινό να εξακριβώνουν κατά πόσον ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές.


 

Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι, όπως τα μέλη των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, έτσι και όλα τα μέλη του προσωπικού της ΕΚΤ δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου. Προκειμένου να διασφαλίσει ότι η εν λόγω υποχρέωση τηρείται και κατανοείται πλήρως από τα μέλη του προσωπικού, η ΕΚΤ σχεδιάζει τη λήψη περαιτέρω εσωτερικών μέτρων, όπως ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση, τη γνώση και την κατανόηση όσον αφορά την ορθή, από άποψη δεοντολογίας, και ενδεδειγμένη συνεργασία με εξωτερικούς ενδιαφερόμενους φορείς, ιδίως με συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Εκτελεστική Επιτροπή καθιστά σαφή την πρόθεσή της να διασφαλίζει ότι η ΕΚΤ εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες πρακτικές διακυβέρνησης.

Με εκτίμηση, Mario Draghi


 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)