to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:34 | 24.08.2017

Πολιτική

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για τον καταστροφικό σεισμό στην Κω: «Η αποκατάσταση βασικών υποδομών είναι δυνατή αναδρομικά»

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια μέσου της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κας Κορίνας Κρέτσου, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου και Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον σεισμό στο νησί της Κω, καθώς και την στήριξη των πληγέντων.


Η κα Κρέτσου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, σημειώνει πως «το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής». Σύμφωνα με την Κομισιόν το ποσοστό αυτό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχεί σε 90,7 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος υπογραμμίζει πως η Κομισιόν αναμένει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει πως η χρηματοδότηση δραστηριοτήτων όπως «η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς»,  που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή είναι δυνατή αναδρομικά.Ωστόσο, η κα Κρέτσου αναφέρει πως «δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με επείγουσα ερώτησή του στην Κομισιόν ανέδειξε την ανάγκη αντιμετώπισης των ζημιών, που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό στη Κω, και ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές, καθώς και την χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν.

Απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο νησί. Με δεδομένη τη στήριξη που έδωσε η Επιτροπή στην Ιταλία και τις δηλώσεις στήριξης από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και μέλη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, την Κω και τους κατοίκους της, η Επιτροπή οφείλει από την πλευρά της να ενισχύσει με κάθε δυνατό μέσο την επούλωση των πληγών, που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-005055/2017

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Αποκατάσταση των ζημιών και στήριξη των πληγέντων από τον σεισμό στο νησί της Κω

Ισχυρός σεισμός έπληξε το νησί της Κω τα ξημερώματα της Παρασκευής 21 Ιουλίου 2017, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων, τον σοβαρό τραυματισμό αρκετών και την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο νησί. Με δεδομένη τη στήριξη που έδωσε η Επιτροπή στην Ιταλία και τις δηλώσεις στήριξης από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και μέλη της Επιτροπής προς την Ελλάδα, την Κω και τους κατοίκους της, ερωτάται η Επιτροπή:


  1. Θα ενεργοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές και χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν;
  2. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι χρονοδιάγραμμα απαιτείται για την παροχή 100% οικονομικής υποστήριξης από την Επιτροπή;

EL

P-005051/2017

P-005055/2017

Απάντηση της κας Creţu

εξ ονόματος της Επιτροπής

(18.8.2017)

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής. Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία.

Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.

Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά.

Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)