to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 23.06.2021

Διεθνή

Απάντηση Κομισιόν σε Παπαδημούλη για την προσβλητική συμπεριφορά του Ερντογάν στην Φον Ντερ Λάιεν

Στην απάντησή της η Ευρ. Επιτροπή σημειώνει ότι η πρόεδρος της Κομισιόν προτίμησε να επικεντρωθεί στην ουσία. Τονίζει παράλληλα πως έχει μειωθεί η προενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία, ότι ο ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά αδρανήσει και πως δεν εξετάζεται άνοιγμα ή κλείσιμο άλλων κεφαλαίων


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν στην Επείγουσα ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης που είχε καταθέσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την «πρωτοφανή και εσκεμμένη παραβίαση του πρωτοκόλλου» κατά την επίσκεψη των δυο Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, στην Άγκυρα στις 6 Απριλίου.


Απαντώντας δια του Επιτρόπου Όλιβερ Βαρχέλι, αρμόδιου για την Γειτονία και τη Διεύρυνση, η Κομισιόν ουσιαστικά παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα, η πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει «εντολή στο επιτελείο της να ληφθούν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ο θέση και ο ρόλος της στην εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης αντικατοπτρίζονται δεόντως στις συνεδριάσεις αυτές, σύμφωνα με τις Συνθήκες της ΕΕ», αλλά ότι εν τέλει «έδωσε προτεραιότητα στην ουσία και όχι σε θέματα πρωτοκόλλου».

Αναφορικά δε, με το συγκεκριμένο γεγονός που προσβάλλει βάναυσα τις Ευρωπαϊκές αξίες, για το οποίο ο Δημ. Παπαδημούλης ζητούσε να μάθει «αν θα ληφθούν και ποια μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί παρόμοια προσβλητική προς την ΕΕ συμπεριφορά στο μέλλον» καθώς μάλιστα σημειώθηκε «λίγες μόλις ημέρες μετά την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών και εν μέσω καταγγελιών για δολοφονίες τουλάχιστον 300 γυναικών πέρυσι», o Επίτροπος Βαλχέλι απαντά ότι:

«η Τουρκία κλήθηκε να επανεξετάσει την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να εφαρμόσει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς θα διαμορφώσουν την αξιολόγηση της Τουρκίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2021».


«Η ΕΕ έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απομάκρυνσης της Τουρκίας από τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ» καταλήγει η απάντηση της Κομισιόν, μεταξύ των οποίων «η μείωση της προενταξιακής βοήθειας. Επίσης, οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Τουρκίας έχουν ουσιαστικά αδρανήσει και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή το κλείσιμο άλλων κεφαλαίων. Η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα συνεχίσει να αξιολογεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα στις ετήσιες εκθέσεις της».

ταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα στις ετήσιες εκθέσεις της για την Τουρκία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)