to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 27.09.2019

Οικονομία

Aπάντηση Κομισιόν σε Δ. Παπαδημούλη για την κατάργηση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απάντηση της Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη για την κατάργηση του ΣΔΟΕ και τη μεταφορά της ΓΓΠΣ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Οσονούπω η πρώτη αξιολόγηση της Κομισιόν για τη διοικητική συνεργασία με τις εθνικές αρχές στον τομέα της άμεσης φορολόγησης».


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιου για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις της ΕΕ, στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, σχετικά με την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών κατά την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Ο Δημ. Παπαδημούλης κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, σε συνέχεια της κατάργησης της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ∆ΟΕ) και της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ (Ιούλιος 2019).

Η απόφαση αυτή ήρθε ενώ “τα τελευταία χρόνια τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς,  έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα, τα οποία κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους”, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η  Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και επαγρυπνεί για πιθανές αδυναμίες, για παράδειγμα, στους τομείς της ανεξαρτησίας και του ελέγχου”, απαντά ο Επίτροπος Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας: “Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν βάσει των διαδοχικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της δημόσιας διοίκησης, έως ότου υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις”.

Ο Επίτροπος σημειώνει ότι εναπόκειται στα κράτη-μέλη “η ευθύνη για την επί τόπου καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής”, και συμπληρώνει ότι “η Επιτροπή θα δημοσιεύσει οσονούπω την πρώτη αξιολόγηση της διοικητικής συνεργασίας με τις εθνικές αρχές στον τομέα της άμεσης φορολόγησης”.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, ο Π. Μοσκοβισί απαντά ότι “περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δικαιότερους κανόνες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, τη σύσταση κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών, τη θωράκιση του συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας έναντι της απάτης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της με την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας”. Μάλιστα, ο απερχόμενος Επίτροπος υπενθυμίζει ότι “η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε τη σημασία της δίκαιης φορολόγησης στις εναρκτήριες δηλώσεις της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Ανεξαρτησία εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών για το οικονομικό έγκλημα

Τα τελευταία χρόνια, τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής και φοροαπάτης που έρχονται στην επιφάνεια, κυρίως από ανεξάρτητους δημοσιογράφους και οργανισμούς,  έχουν αναδείξει την αδυναμία τόσο της Επιτροπής, όσο και των αντίστοιχων εθνικών αρχών, να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά αυτά τα φαινόμενα, τα οποία κοστίζουν δισεκατομμύρια στους κρατικούς προϋπολογισμούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Ήταν θετικό ότι πρόσφατα, και σε συνέχεια της αποκάλυψης του Cum-Ex, του σκανδάλου που ανέδειξα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εγκρίθηκαν επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση του οικονομικού και φορολογικού εγκλήματος.

Παρόλα αυτά, κάποια κράτη μέλη συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τις ανεξάρτητες δομές και αρχές που καταπολεμούν το οικονομικό έγκλημα, όπως συνέβη με την πολύ πρόσφατη (Ιούλιος 2019) κατάργηση από την Ελλάδα της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ∆ΟΕ) και η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-Τι επιπρόσθετα μέτρα θα λάβει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαπάτης και φοροδιαφυγής; Υπάρχει σχετική στρατηγική και σχέδιο δράσης;

-Πώς σκοπεύει να υποστηρίξει την ανεξαρτησία των εθνικών ελεγκτικών μηχανισμών, ειδικά όταν επιχειρείται η απαξίωση ή και κατάργησή τους από κάποια κράτη μέλη;

-Ποια είναι τα σχετικά δίκτυα συνεργασίας με τις εθνικές κυβερνήσεις σε αυτόν τον τομέα και πώς τα αξιολογεί;


Απάντηση του κ. Moscovici
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(18.9.2019)

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για δικαιότερη φορολόγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δικαιότερους κανόνες για τις ψηφιακές επιχειρήσεις, τη σύσταση κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών, τη θωράκιση του συστήματος φόρου προστιθέμενης αξίας έναντι της απάτης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της με την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας. Πρόσφατα, στις 16 Ιουλίου 2019, η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε τη σημασία της δίκαιης φορολόγησης στις εναρκτήριες δηλώσεις της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αρχές των κρατών μελών εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη για την επί τόπου καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Υπάρχει διοικητική συνεργασία που βασίζεται στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία και υπόκειται τακτικά σε παρακολούθηση και αξιολόγηση. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει οσονούπω την πρώτη αξιολόγηση της διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της άμεσης φορολόγησης[1]. Επιπλέον, η Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και επαγρυπνεί για πιθανές αδυναμίες, για παράδειγμα, στους τομείς της ανεξαρτησίας και του ελέγχου. Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα, προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν βάσει των διαδοχικών προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της δημόσιας διοίκησης, έως ότου υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)