to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 20.06.2018

Διεθνή

Απάντηση Φ. Μογκερίνι σε Δ. Παπαδημούλη για τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων από ισραηλινά πυρά

«Το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μη χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία»


Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια της Αντιπροέδρου της και Ύπατης Εκπροσώπου της, Φεντερίκα Μογκερίνι, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό χιλιάδων από ισραηλινά πυρά πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Στην απάντησή της η Φ. Μογκερίνι τονίζει ότι «η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ιδίως ο θάνατος ανηλίκων, καθώς και δημοσιογράφων και παραϊατρικού προσωπικού, έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επανειλημμένη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να απαντηθούν».

Ακόμη, επισημαίνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις της έχει καταστήσει σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά», καθώς και πως «έχει επίσης υπενθυμίσει ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και απώλεια ανθρώπινων ζωών».

«Εκείνοι που ηγούνται των διαμαρτυριών στη Γάζα οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κάθε διαδήλωση πρέπει να είναι αυστηρά μη βίαιη, το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μην χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία όταν προασπίζεται τα έννομα συμφέροντά του όσον αφορά την ασφάλεια», σημειώνει.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «μια ακόμη μελανή σελίδα στη Λωρίδα της Γάζας» σχετικά με τη «δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών», και καλούσε «τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστίνιων και να συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης και της βίας με τρόπο εποικοδομητικό και ειρηνικό».

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το αν «καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», η Επίτροποςαπαντά πως «η ΕΕ έχει παραμείνει ενωμένη στη θέση της ως προς τη λύση των δύο κρατών και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο κρατών, κατά μήκος των συνόρων του 1967. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 14ης Δεκεμβρίου 2017, επιβεβαίωσε επίσης αυτή την πάγια θέση».

«Επιπλέον, μαζί με τους εταίρους της, η ΕΕ έχει διατηρήσει την προσοχή της έντονα στραμμένη προς τη Γάζα κατά τους τελευταίους μήνες, με δύο ad hoc Επιτροπές Συνδέσμου τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2018, με μια επιτυχή διάσκεψη δωρητών για την κεντρική μονάδα αφαλάτωσης της Γάζας και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ συνεχίζει επίσης να παρέχει τη στήριξή της για πλήρη επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα», τονίζει η Φ. Μογκερίνι και καταλήγει θυμίζοντας ότι «από τον Ιούνιο του 2009, η ΕΕ έχει αναστείλει τη διαδικασία περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ, αναμένοντας την επίτευξη προόδου όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή κοινών αξιών».

Αναλυτικά πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

 

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης

προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)

Θέμα: Δεκάδες νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις

Πριν και κατά τη διάρκεια της τελετής για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, γράφτηκε μια ακόμη μελανή σελίδα στη Λωρίδα της Γάζας, με τη σφαγή δεκάδων Παλαιστίνιων και τον τραυματισμό χιλιάδων από ισραηλινά πυρά.

Η δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά των παλαιστίνιων διαδηλωτών προκαλεί αποτροπιασμό και οργή. Η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά των Παλαιστίνιων και να συμβάλουν στην εκτόνωση της έντασης και της βίας με τρόπο εποικοδομητικό και ειρηνικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την εκτόνωση της έντασης και την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης;

– Καταδικάζει τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και στηρίζει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ;

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini

εξ ονόματος της Επιτροπής

(15.6.2018)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σε επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις της[1] από τις 30 Μαρτίου 2018, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσής της στις 14 Μαΐου 2018[2], έχει καταστήσει σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ιδίως ο θάνατος ανηλίκων, καθώς και δημοσιογράφων και παραϊατρικού προσωπικού, έχει επίσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επανειλημμένη χρήση δυσανάλογης βίας από το Ισραήλ, τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Η ΕΕ έχει επίσης υπενθυμίσει ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις πλευρές να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και απώλεια ανθρώπινων ζωών και έχει καταστήσει σαφές ότι, ενώ εκείνοι που ηγούνται των διαμαρτυριών στη Γάζα οφείλουν να διασφαλίζουν ότι κάθε διαδήλωση πρέπει να είναι αυστηρά μη βίαιη, το Ισραήλ οφείλει να σέβεται το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία και να μην χρησιμοποιεί δυσανάλογη βία όταν προασπίζεται τα έννομα συμφέροντά του όσον αφορά την ασφάλεια.

Όσον αφορά την Ιερουσαλήμ, η ΕΕ έχει παραμείνει ενωμένη στη θέση της ως προς τη λύση των δύο κρατών και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και των δύο κρατών, κατά μήκος των συνόρων του 1967. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματά του, της 14ης Δεκεμβρίου 2017, επιβεβαίωσε επίσης αυτή την πάγια θέση.

Επιπλέον, μαζί με τους εταίρους της, η ΕΕ έχει διατηρήσει την προσοχή της έντονα στραμμένη προς τη Γάζα κατά τους τελευταίους μήνες, με δύο ad hoc Επιτροπές Συνδέσμου τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2018, με μια επιτυχή διάσκεψη δωρητών για την κεντρική μονάδα αφαλάτωσης της Γάζας και με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ΕΕ συνεχίζει επίσης να παρέχει τη στήριξή της για πλήρη επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.

Από τον Ιούνιο του 2009, η ΕΕ έχει αναστείλει τη διαδικασία περαιτέρω αναβάθμισης των σχέσεων ΕΕ – Ισραήλ, αναμένοντας την επίτευξη προόδου όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την εφαρμογή κοινών αξιών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ουσιώδες τμήμα αυτών των κοινών αξιών.

[1]     https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/42323/statement-hrvp-federica-mogherini-following-yesterdays-events-gaza_en,

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/42558/statement-spokesperson-planned-new-demonstrations-gaza-friday-6-april_en,

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/42637/statement-most-recent-developments-gaza_en,

https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-Homepage_en/43313/Statement%20by%20the%20Spokesperson%20on%20yesterday%27s%20killings%20in%20Gaza

[2]     https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/44527/gaza-eu-calls-restraint-both-sides-following-deaths-dozens-palestinian-protesters_en

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)