to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 13.06.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Απαντήσεις Σταθάκη για την τύχη του ορυχείου του Αμύνταιου μετά την κατολίσθηση

Τριπλή διερεύνηση των αιτίων από ανεξάρτητη επιτροπή, ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας είναι σε εξέλιξη, παράλληλα με τη σύνταξη έκθεσης αποκατάστασης, είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά. Απέριψε εξάλλου τα περί σχεδιασμού πώλησης του συγκεκριμένου ορυχείου ή οποιασδήποτε άλλης μονάδας, καθώς οι σχετικές μελέτες θα ολοκληρωθούν στο τέλος Ιουλίου.


«Τα ερωτήματα για το αν μπορούσε να προβλεφθεί -και ενδεχομένως να αποφευχθεί- η κατολίσθηση στο Αμύνταιο «είναι εύλογα, αλλά η απάντηση είναι πολύ απλή. Επειδή είναι πάρα πολύ σύνθετα, τεχνικά θέματα, καλούνται να μας απαντήσουν σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα ειδικοί, άνθρωποι που θα μας δώσουν μία αντικειμενική εικόνα γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα», είπε ο κ. Σταθάκης.
 
 
Στο Αμύνταιο εξαγγέλθηκε ήδη η «συγκρότηση ανεξάρτητης ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει όλη αυτή την πορεία για το συγκεκριμένο ορυχείο, που θα λειτουργήσει παράλληλα με την αντίστοιχη που συνέστησε η ΔΕΗ», ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της «αποτίμησης που κάνουν οι επιθεωρητές μεταλλείων του υπουργείου Ενέργειας, που ήδη το έχουν επισκεφτεί και ετοιμάζουν την έκθεσή τους», όπως προσέθεσε.
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι το πόρισμά των επιθεωρητών θα υποβληθεί τις επόμενες 20-25 ημέρες, για την δική της επιτροπή η ΔΕΗ έβαλε ορίζοντα ενός μήνα, ενώ κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για την ανεξάρτητη επιτροπή του υπουργείου.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθάρισε, «είναι σαφές ότι δεν είναι φυσικό φαινόμενο, έχει προφανώς να κάνει με τη γεωμορφολογία και τον τρόπο διαχείρισης, αλλά ας μιλήσουν οι ειδικοί».
 
 
Για την τύχη της μονάδας αλλά και των κοιτασμάτων άνθρακα που θάφτηκαν, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «περιμένουμε την έκθεση αποκατάστασης, που είναι μία χωριστή διαδικασία, για το πώς αποκαθίσταται, με τι κόστος κτλ., την έκταση των ζημιών, πόσο ποσοστό του λιγνίτη θεωρείται μη ανακτήσιμο, ώστε να έχουμε μία σαφή εικόνα, προκειμένου να έχουμε και μία οικονομική αποτίμηση που θα εμπλακεί στη συζήτηση που γίνεται για την αποεπένδυση της ΔΕΗ».
 
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι «πρόωρο» αυτό που ειπώθηκε για το συγκεκριμένο ορυχείο, ότι αποτελούσε αντικείμενο πώλησης. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δέσμευση ούτε για ορυχεία ούτε για μονάδες, είναι κάτι που μελετάται και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου σύμφωνα με τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει», κατέληξε ο υπουργός.
 

Γ. Θεοφύλακτος: Στο πρώτο ν/σ που θα έρθει στη Βουλή η διαδικασία μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης για το χωριό των Αναργύρων

Δυσμενή εξέλιξη για την περιοχή χαρακτήρισε την κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Γιάννης Θεοφύλακτος, μιλώντας επίσης στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και τον Στάθη Σχινά. Παράλληλα ο κ. Θεοφύλακτος προανήγγειλε πως στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η διαδικασία μετεγκατάστασης και απαλλοτρίωσης του χωριού των Αναργύρων.

Οι ζωές των κατοίκων είναι το σημαντικότερο, ανέφερε ο κ. Θεοφύλακτος, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα. «Είναι θετικό το ότι η επιχείρηση είχε απομακρύνει όλους τους εργαζόμενους» σημείωσε.
 
Η ζημιά είναι μεγάλη, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί. Θα αναζητήσουμε και θα βρούμε πιθανά λάθη, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αναφορικά με την μετεγκατάσταση ο κ. Θεοφύλακτος σημείωσε ότι ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων, και το στηρίζαμε, και καθυστερούσε το αίτημα. Έπρεπε να γίνει μια τόσο μεγάλη ζημιά για να κινηθεί και το κράτος.
 
«Μετά από αυτή τη μεγάλη ζημιά η παρουσία ήταν άμεση, των υπουργών και του προέδρου της ΔΕΗ. Αποφασίστηκε η άμεση μετεγκατάσταση και απαλλοτρίωση, κάτι  που θα έρθει στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, έως τότε οι κάτοικοι θα μένουν σε ξενοδοχεία. Η διαδικασία της απαλλοτρίωσης θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θεοφύλακτος σημείωσε ότι χώροι για την μετεγκατάσταση έχουν βρεθεί, επειδή είχαν προβλέψει οι κάτοικοι αυτή την κατάσταση, απλώς χρειάζεται η δικαστική διαδικασία για να εκταμιευθούν τα κονδύλια και να μπορέσουν να χτίσουν. «Είναι ένα θέμα για το οποίο όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής πρέπει να σταθεί δίπλα στους κατοίκους» τόνισε.
 
«Μια φυσική καταστροφή δεν προβλέπεται. Όμως σε μια δραστηριότητα μιας μεγάλης επιχείρησης όπως η ΔΕΗ πρέπει να αναμένονται καταστροφές, και πρέπει η ΔΕΗ να μπορεί να το προλάβει. Είναι ένα πάγιο ερώτημα των κατοίκων της περιοχής. Θέλουμε η λιγνιτική διαδικασία να γίνεται με αειφόρο τρόπο. Μια τέτοια μεγάλη κατολίσθηση και καταστροφή είναι μια ευκαιρία να τα προβλέψουμε από εδώ και πέρα» δήλωσε ο Γ. Θεοφύλακτος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)