to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 05.11.2019

Οικονομία

Απαντήσεις για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ ζητάει ο Ν. Παππάς

Κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Αδ. Γεωργιάδη με αφορμή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 280 δισ. κ.μ. νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ.


Πρόσφατα δημοσιεύματα (στις εφημερίδες «Τα Νέα» και «Η Καθημερινή») φέρουν τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ να εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οικόπεδα όπου το περασμένο Ιούνιο η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε να διερευνήσουν από κοινού ΕΛΠΕ, ExxonMobil και Total. «Αν αυτό ισχύει, η επιλογή της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και ιδιαίτερα της θυγατρικής της για τις εξορύξεις, δε θα αποτελεί απλά ιδεοληψία αλλά απιστία κατά του Δημοσίου», σχολίασε στις 31/10 ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων (5/11/19) και ζητάει απαντήσεις για τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ καθώς και για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Δημοσίου από όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που ασχολείται με την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Αναλυτικά η ερώτηση του Νίκου Παππά:

Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου άνω των 280 δισ. κ.μ. νότια της Κρήτης και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ.

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα σενάρια αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού, η αποκρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης. Πλείστα δε δημοσιεύματα του περασμένου διαστήματος κάνουν λόγο για ενδεχόμενο καθολικής αποχώρησης της συμμετοχής του Δημοσίου μέσω Χρηματιστηρίου, γεγονός που σημαίνει αποχώρηση από όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που ασχολείται με την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Επί κυβέρνησης Σύριζα εξετάστηκαν και εφαρμόστηκαν εναλλακτικές επιλογές και στρατηγικές για την πορεία του ομίλου, που προστάτευσαν και ενίσχυσαν τα συμφέροντα του Δημοσίου σε ένα τόσο κομβικής σημασίας τομέα της οικονομίας της χώρας μας και ως αποτέλεσμα σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ:

● Είναι πλέον κερδοφόρα καθώς τα καθαρά κέρδη το 2015 ήταν 45 εκατ. €, το 2016 329 εκατ. €, το 2017 384 εκατ. € και το 2018 215 εκατ. €.
●     Κατατάσσονται ανάμεσα στους εκατό κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως.
● Αποκαταστάθηκαν τα καταστατικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στη διοίκηση του ομίλου.
● Επενδύουν στην έρευνα υδρογονανθράκων, φέρνοντας στην χώρα μεγάλους διεθνείς "παίκτες" διασφαλίζοντας ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο και τα έσοδα της θα ενισχύουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω και δεδομένου του ότι η Ελλάδα σήμερα, ύστερα από τη διακυβέρνηση Σύριζα, βρίσκεται πλέον εκτός μνημονίων, μπορεί να χαράζει τη δική της οικονομική της πολιτική εφόσον τηρεί τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Επίσης στo πλαίσιo εξασφάλισης της αναπτυξιακής πορείας και στρατηγικής της χώρας, του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας και με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της και ενόψει του ότι υπάρχουν πλέον σοβαρές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης, ερωτάται ο αρμόδιος για την ανάπτυξη της χώρας Υπουργός:

1 Προτίθεται όντως η Κυβέρνηση να προβεί σε πώληση του συνόλου των μετοχών του ελληνικού δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ, απεμπολώντας έτσι όλα του τα δικαιώματα, όταν παγκοσμίως οι χώρες σε αντίστοιχες εταιρείες διατηρούν τον δημόσιο έλεγχο;

2 Προτίθεται όντως να πωλήσει μαζί και την εταιρεία έρευνας υδρογονανθράκων;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)