to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 03.10.2012

left.gr

Πολιτική

Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις φυλακές

Επίσκεψη βουλευτών και αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού


Σήμερα Τετάρτη 3/10/2012 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Ζωή Κωσταντοπούλου (Υπεύθυνη επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), Τάσος Κουράκης (μέλος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος), Αφροδίτη Σταμπουλή και Χρήστος Καραγιαννίδης μαζί με μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισκέφτηκαν τις φυλακές Κορυδαλλού και συζήτησαν με την Διευθύντρια, το επιστημονικό προσωπικό της φυλακής καθώς και με κρατούμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο υπερπληθυσμός παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα στη φυλακή και έχει δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες. Αυτή τη στιγμή στη φυλακή του Κορυδαλλού κρατούνται 2.300 άνθρωποι σε ένα χώρο όπου προβλέπεται να κρατούνται 751. Στα ατομικά κελιά των 9,5 τετραγωνικών μέτρων κρατούνται μέχρι και 5 άτομα, ενώ σε θαλάμους χωρητικότητας 10 ατόμων έχουν κρατηθεί μέχρι και 24. Ενώ η φυλακή αυτή είναι δικαστική, δηλαδή μπορούν να κρατηθούν εκεί μόνο υπόδικοι, αυτή τη στιγμή το 30% του πληθυσμού της έχουν καταδικαστεί.. Σε ένα πληθυσμό φυλακής με 1.600 περίπου αλλοδαπούς δεν υπάρχει ούτε ένας διερμηνέας. 


Σχετικά με την παροχή ειδών προσωπικής υγιεινής η Διεύθυνση και οι Υπηρεσίες της Φυλακής ενημέρωσαν ότι γίνεται  μόνο σε περιπτώσεις απόρων κρατουμένων, που σήμερα αποτελούν το 60%, και μόνο εάν υπάρχει απόθεμα στην κοινωνική υπηρεσία, καθώς δεν υπάρχει σχετικό κονδύλι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τα ελάχιστα  είδη που παρέχονται προέρχονται από δωρεές και χορηγίες. Επιπλέον στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που συζητήθηκε διαπιστώθηκαν τραγικές ελλείψεις καθώς στο ιατρείο της φυλακής υπάρχουν μόνο 3 νοσηλευτές, κανένας μόνιμος γιατρός και συχνότατα, λόγω έλλειψης προσωπικού, χρέη νοσοκόμου εκτελούν σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 


Οι κρατούμενοι αναφέρθηκαν στις δραματικές συνθήκες κράτησης αλλά και τη μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας χορήγησης αδειών που, σε συνδυασμό με τις πολυετείς ποινές, οδηγεί συχνά σε κάθειρξη πολλών ετών, χωρίς άδεια, αποτέλεσμα αντίθετο προς τους σκοπούς της σταδιακής κοινωνικής επανένταξης. Επιπλέον, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι οι μεταγωγές στις Αγροτικές Φυλακές γίνονται με δυσκολία παρά την δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού απέναντί τους για το αντίθετο. 


Μετά από δεκαπέντε ημέρες κινητοποιήσεων, οι κρατούμενοι αποφάσισαν να τις αναστείλουν και τελούν εν αναμονή της κατάθεσης των εξαγγελθέντων νομοσχεδίων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Από την επίσκεψη προέκυψε ότι η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στις φυλακές έχει επιδεινωθεί δραματικά και οι κρατούμενοι δοκιμάζονται όχι μόνο από το γεγονός της αποστέρησης της ελευθερίας τους, αλλά και από τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τους κατά παραβίαση της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των κρατουμένων. 


Εν όψει του δύσκολου μνημονιακού χειμώνα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι υπεύθυνο για την άμεση προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας τους και για την τήρηση της νομιμότητας. 

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από την Διευθύντρια των φυλακών να πραγματοποιηθεί νέα επίσκεψη, με επιθεώρηση και των χώρων κράτησης, εστίασης, σίτισης και προαυλισμού και με προγραμματισμό επαφής και διαλόγου με τους κρατούμενους, όπως ρητώς προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας. 

Περαιτέρω, δήλωσαν ότι θα πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα από πλευράς Υπουργείου, ώστε να μη διακυβευθεί επ’ ουδενί η εξασφάλιση επαρκών τροφίμων, ικανοποιητικής θέρμανσης, περίθαλψης, υγιεινής και για να υπάρξει άμεση επίλυση του ζητήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών, που ισοδυναμεί με παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων. 


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)