to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 13.06.2020

Πολιτική

Απάνθρωπες επαναπροωθήσεις: Η κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα και κουρελιάζει το διεθνές δίκαιο

Με σύντομα, αλλά επίμονα δημοσιεύματα ο γερμανόφωνος τύπος επανέρχεται στις αιτιάσεις για βίαιες, παράνομες απωθήσεις μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κροατία.


"Τα Ηνωμένα Έθνη επικρίνουν τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Η εφημερίδα κάνει λόγο για "νέα βιντεο που φαίνεται να απεικονίζουν την εν μέρει βίαιη απώθηση μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ" και προσθέτει: "Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επισημαίνει ότι το ισχύον δίκαιο δεν επιτρέπει την εκδίωξη όσων αιτούνται άσυλο. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τα αποκαλούμενα πους-μπακ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΔΟΜ υπάρχουν σχετικές αναφορές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς και από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας" (διαβάστε αναλυτικά).

Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου κάνει λόγο για "βία στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας" και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές".

Την ίδια στιγμή η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ) εστιάζει σε αιτιάσεις της Κομισιόν για απωθήσεις μεταναστών από τις συνοριακές αρχές της Κροατίας. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την Κροατία μετά από αναφορές για κλιμάκωση της βίας απέναντι στους μετανάστες και ζητεί πλήρη διαλεύκανση. 'Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μετά τις αιτιάσεις για απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και αιτώντες άσυλο στα σύνορα της Κροατίας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη' δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Παρασκευή.

Την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την κροατική συνοριοφυλακή ότι επέδειξε πρωτοφανή βιαιότητα απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι άνθρωποι που εντοπίζονται να διασχίζουν την 'πράσινη ζώνη' από τη γειτονική Βοσνία δέχονται κλωτσιές και χτυπήματα τόσο δυνατά, ώστε πολλές φορές υφίστανται περίπλοκα κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι" (πηγή: https://www.dw.com/el).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή των ευρωβουλευτών της GUE/NGL και μελών της LIBE για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

(φωτογραφία από το πιο πρόσφατο περιστατικό Pushback που καταγράφηκε σε βίντεο, την Παρασκευή 5/6, όπου το ελληνικό λιμενικό φορτώνει πρόσφυγες σε βάρκα και τους εγκαταλείπει αβοήθητους)

Γ. Ψυχογιός: Πάρτε επιτέλους θέση και σταματήστε τις επαναπροωθήσεις

Θυμίζουμε ότι, νέα δήλωση για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο έκανε την Παρασκευή 12/6/20 ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός:

«Κάθε μέρα βλέπουμε σε δημοσιεύματα εικόνες και καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ανθρώπων στη θάλασσα. Οι διαστάσεις του φαινομένου είναι μάλιστα τέτοιες που εξέδωσαν ανακοίνωση τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μεταξύ άλλων.

Πρέπει να σταματήσει τώρα αυτή η ντροπιαστική πρακτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Βάζει εν γνώσει της σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οικογένειες με παιδιά και παραβιάζει τις στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπονομεύοντας εκτός των άλλων ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της χώρας.

Καλά θα κάνει ο Υπουργός αντί να ζητά ρήτρα εξαίρεσης από τη διεθνή νομιμότητα και αλληλεγγύη στις παραβιάσεις, όπως κάνουν οι χώρες του Βίζεγκραντ,  να τρίξει τα δόντια στους Ευρωπαίους Εταίρους και στα όργανα της ΕΕ ώστε να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός της ευθύνης στα κράτη-μέλη.

Με τις πρακτικές των push-backs που εφαρμόζονται, η χώρα εκτίθεται και μετατρέπεται σε μαύρο πρόβατο, προσβάλλεται ευθέως το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας, αλλά ειδικότερα οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος που με αυταπάρνηση και σε αντίξοες συνθήκες από το 2015 μέχρι το 2019 προχώρησαν σε 430.000 διασώσεις ανθρώπων στη θάλασσα».

Τι αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία

Παράλληλα, να ερευνήσει τις πολλαπλές καταγγελίες για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές -pushbacks- προσφύγων και μεταναστών από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, ζητά από την Αθήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.).

Σημειώνεται πως πρόσφατα ο υπουργός  Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε ουσιαστικά την παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα και συνθήκης και δικαιολόγησε την παράνομη αυτή πρακτική που ασκεί η κυβέρνηση, θεωρώντας την απότοκο της εκβιαστικής πρακτικής της Τουρκίας.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Υ.Α. Βabar Baloch (κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη), τέτοιου είδους ισχυρισμοί έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο, με αναφορές ότι αρκετές ομάδες ανθρώπων μπορεί να έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες μετά την άφιξή τους στην ελληνική επικράτεια.

Ανέφερε επίσης πως παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω ξηράς ή θαλάσσης από τις αρχές Μαρτίου, έχουν μειωθεί σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, εντούτοις ο αριθμός των άτυπων επιστροφών που έχουν καταγγελθεί, ιδίως στη θάλασσα, αυξάνεται.

«Η Ελλάδα έχει το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της και να διαχειρίζεται την παράτυπη μετανάστευση σεβόμενη παράλληλα τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προσφυγική προστασία», υπογράμμισε ο Baloch, προσθέτοντας πως ο έλεγχος των συνόρων και οι πρακτικές θα πρέπει «να εξασφαλίζουν τον σεβασμό στα δικαιώματα» των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν θα πρέπει να απομακρύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο από τα σύνορα.

Τέλος, η Υ.Α. επισήμανε πως οι τωρινοί ισχυρισμοί αντιβαίνουν στις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας και μπορεί να εκθέτουν ανθρώπους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)