to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:50 | 13.03.2014

Κοινωνία

Απαγόρευση συμμετοχής μαθητών στο φεστιβάλ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Με διατάγματα επιχειρούν να σταματήσουν τις αντιδράσεις στο ξεπούλημα του Ελληνικού


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον εκπαιδευτικό κόσμο και στους κατοίκους των Νοτίων προαστίων η πρωτοφανής ανακοίνωση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπάιδευσης της Δ’ Αθήνας με την οποία απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς και μαθητές στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης με σύνθημα «Ελληνικό: Η τύχη του στα χέρια μας» στο πρώην αεροδρόμιο στις 16 και 17 Μαρτίου. Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες κάνουν λόγο για ξεκάθαρη πολιτική παρέμβαση υπέρ του ξεπουλήματος του Ελληνικού στα συμφέροντα απο κάποιους που ονειρεύονται επιστροφή στο “σκοτεινό” παρελθόν της χώρας μας των διαταγμάτων και των απαγορεύσεων.

Την απόφαση σχολίασε και ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης, Κώστας Μερκουράκης: «Θέλουν σχολεία αποκομμένα από την κοινωνία που δεν θα χαλάει τη βιτρίνα της κυβερνητικής πολιτικής. Θέλουμε σχολεία δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και το πρώτο μάθημα που πρέπει να διδαχτούν οι μαθητές είναι ότι αυτός ο τόπος τους ανήκει». Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης, καλεσε μαθητές, καθηγητές και γονείς να πάρουν μέρος οργανωμένα στις δράσεις της Κυριακής 16 Μαρτίου 2014 «επιβεβαιώνοντας την κοινωνική δυναμική και την εσωτερική ελευθερία του σχολείου». Από την πλευρά των εκπαιδευτικών, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το γεγονός ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση.

Αντίδραση ΕΛΜΕ

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ενας από τους βασικούς στόχους του Δημόσιου Σχολείου είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών στις μεγάλες αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της υπεράσπισης του περιβάλλοντος και του δημοσίου πλούτου. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν σημαντικό παιδαγωγικό καθήκον τους να μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις αξίες στους μαθητές τους και γι’ αυτό το σκοπό πληθώρα σχολείων, κάθε χρόνο, διοργανώνει σχολικές δραστηριότητες και υλοποιεί προγράμματα που έχουν αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο, με την έγκριση και την επιβράβευση της Διοίκησης. Προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και σε κάθε δημοκρατικό πολίτη η απόφαση της διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ’ Αθήνας να απαγορεύσει, ουσιαστικά, τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στην εκδήλωση των Δήμων Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Το δ.σ. της ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας καλεί τη διευθύντρια να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή της».

Ανακοίνωση Μαθητών ΣΥΡΙΖΑ Π. Φαλήρου

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα και η οργάνωση Μαθητών ΣΥΡΙΖΑ Παλαιού Φαλήρου: «Η πρωτοφανής απόφαση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να απαγορεύσουν τη συμμετοχή σχολείων σε εκδηλώσεις στο Ελληνικό δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη για μας. Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις που είχαν πολιτιστικό και αθλητικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα τόνιζαν την ανάγκη να δημιουργηθεί.

στο Ελληνικό ένας ανοιχτός και ζωντανός δημόσιος χώρος ασφαλώς ενοχλούσαν. Ενοχλούσαν γιατί το σχολείο που θέλει η κυβέρνηση δεν μπορεί να μαθαίνει στους μαθητές απαράδεκτες έννοιες όπως η άξια του δημοσίου χώρου και η διεκδίκηση του.

Δεν μας εκπλήσσει λοιπόν η απαγόρευση, μια πολύ εύκολη λέξη και πράξη για τους κυβερνώντες το τελευταίο διάστημα. Τέτοιες κινήσεις το μόνο που φανερώνουν είναι το τι ακριβώς φοβούνται: Τους νέους ανθρώπους και τους αγώνες τους. Να είναι σίγουροι ότι δεν θα διαψεύσουμε τους φόβους τους».

Το ιστορικό μιας “μαύρης” απόφασης

Το σκεπτικό της πρωτοφανούς απόφασης – παρέμβασης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κάνει λόγο για «πολιτική διεκδίκηση» που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία και συνεπώς απαγορεύει τη συμμετοχή στους ενδιαφερόμενους στις προγραμματισμένες διήμερες εκδηλώσεις των Δήμων Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης με σύνθημα «Ελληνικό: Η τύχη του στα χέρια μας» στο πρώην αεροδρόμιο στις 16 και 17 Μαρτίου.

Οι τρείς δήμοι αρχικά, κάλεσαν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν με τους μαθητές τους στις προγραμματισμένες δραστηριότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις, έκθεση ζωγραφικής και βιβλίου, εργαστήρι κατασκευών και ζωγραφικής για παιδιά, παιδότοπο, παράσταση καραγκιόζη αλλά και συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στο Ελληνικό.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)