to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 17.11.2014

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Απαγόρευση εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στο 7ο Γενικό Λύκειο της πόλης να μεταβεί στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου, όπου εδώ και 8 χρόνια είθισται να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου


Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης απαγόρευσε στο 7ο Γενικό Λύκειο της πόλης να μεταβεί στο χώρο των φυλακών Επταπυργίου, όπου εδώ και 8 χρόνια είθισται να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Την «απαράδεκτη» εντολή για απαγόρευση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων σχολείου, καταγγέλλει η Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το κείμενο της καταγγελίας, την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 όμως, λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων και ενώ υπάρχει ήδη η έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, το σχολείο ενημερώθηκε αιφνιδιαστικά από την ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης ότι απαγορεύει τη μετακίνηση του σχολείου και τον προγραμματισμένο εορτασμό σε άλλο χώρο.

«Η απαγόρευση αφορά σε εκδήλωση επίσκεψης στο τόπο μαρτυρίου, στο κολαστήριο των φυλακών Επταπυργίου όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Εκπίπτει έτσι η παιδαγωγική ουσία της βιωματικής προσέγγισης των νέων μαθητών σε χώρους ιστορικής μνήμης, που είναι και ο στόχος της μεταφοράς των σχολικών εκδηλώσεων στους παραπάνω χώρους», αναφέρει στην ανακοίνωση της η Γ'ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Την ώρα που ο εργαζόμενος κόσμος της χώρας, μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς επίθεσης στο βιοτικό του επίπεδο και τα δικαιώματά του, ετοιμάζεται να τιμήσει την φετινή 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι κρατούντες στρέφονται με μένος κατά της μνήμης του Πολυτεχνείου», αναφέρουν επίσης οι καθηγητές της συμπρωτεύουσας.

«Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης φαίνεται να έχουν φοβίσει την κυβέρνηση, η οποία έχει σπεύσει να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αποτρέψει την έκφραση ενός μαζικού κύματος αγανάκτησης στους δρόμους. Δείγματα γραφής έδωσε για άλλη μια φορά με την βίαιη καταστολή σε βάρος των φοιτητών, τις προηγούμενες ημέρες ενώ για την αυριανή πορεία, έχει θέσει σε επιφυλακή περίπου 7.000 άνδρες της αστυνομίας στην Αθήνα ενώ αντίστοιχα είναι τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη», σχολιάζουν επίσης.

«Ο εορτασμός γι' αυτούς είναι ένα πραγματικό αγκάθι, καθώς προσπαθούν να επιβάλλουν την ιστορική λήθη και κυρίως τη διαστρέβλωση της ιστορίας για το τι πραγματικά ήταν η δικτατορία και για τα δεινά που έφερε στον ελληνικό λαό. Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει ν' απαξιωθεί σε πρώτη φάση, το νόημα του να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποτονικό και ακίνδυνο για τη σημερινή εξουσία και σε μια επόμενη φάση ν' αμφισβητηθεί ανοιχτά και να καταργηθεί. Εμείς όμως θα μιλήσουμε για το Πολυτεχνείο όπως πραγματικά του αξίζει: με περηφάνια και θάρρος για ένα κορυφαίο εξεγερτικό αγώνα που και σήμερα εξακολουθεί να τρομάζει την εξουσία και να εμπνέει τους αγωνιστές και τη νέα γενιά για την εκπλήρωση των ιδανικών του Πολυτεχνείου», καταλήγει η ανακοίνωση της Γ'ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)