to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:02 | 27.09.2017

Κοινωνία

Απαγόρευση απόπλου προς τα ελληνικά νησιά για επιβατηγά και ιστιοπλοϊκά σκάφη ανακοίνωσε η Τουρκία

Την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας ως αντίμετρα σε ελέγχους των ελληνικών αρχών σε τουρκικά πλοία που πραγματοποιούσαν παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά. «Ανοιχτοί σε διάλογο για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων», η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας


Την άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών, δηλαδή των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν, ως αντίμετρα σε ελέγχους των ελληνικών λιμενικών αρχών σε τουρκικά τουριστικά πλοία που πραγματοποιούσαν όπως αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά.

Επίσης ανακοίνωσε ότι από 12 Οκτωβρίου απαγορεύονται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς την Ελλάδα δηλαδή προς τα Ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία. Το τελευταίο μεταφράζεται στο ότι τα Ελληνικά νησιά δεν θα έχουν πλέον τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντι τους τουρκικά παράλια.

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας: «Ανοιχτοί σε διάλογο για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων»

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί δυνητικών προβλημάτων στις θαλάσσιες συνδέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, το υπουργείο Ναυτιλίας το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωσε πως:
 
«Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα - Port State Control)».

To ιστορικό

Όλα ξεκίνησαν όταν δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης στα Ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα στη Ρόδο και στην Κω και την αντίστοιχη μικρή κίνηση στα τουρκικά παράλια, ιδιοκτήτες τουρκικών τουριστικών σκαφών πήγαιναν ως επισκέπτες στα νησιά και σε συνεργασία με Έλληνες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα επιβίβαζαν επισκέπτες. Πουλούσαν ως «πειρατές» στην ουσία, «μαύρες» κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά με ό,τι αυτό συνεπάγονταν για την ελληνική οικονομία.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν όμως, από τις ελληνικές αρχές δεν αποκάλυψαν μόνο την επικρατούσα κατάσταση. Είχαν αποτέλεσμα, η Τουρκία για διεθνείς οργανισμούς όπως οι νηογνώμονες να μεταταχτεί σε ναυτιλία με «γκρίζες» υπηρεσίες.

Ακολούθησε σειρά διαπραγματεύσεων μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών της Ελλάδας και της Τουρκίας πλην όμως ο έλεγχος πριν μέρες και η απαγόρευση απόπλου σε ένα μήκους 35 μέτρων τουρκικό ιστιοπλοϊκό κρουαζιερόπλοιο που λειτουργούσε με τον παραπάνω περιγραφόμενο «πειρατικό» τρόπο προκάλεσε την τουρκική αντίδραση.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός άφησε βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα.

Ας σημειωθεί πάντως ότι έντονα στις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης αντιδρά ήδη η κοινωνία των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων. Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για πολλούς Τούρκους ιδιαίτερα για τους Σμυρνιούς τόπο ολιγοήμερων διακοπών τους ακόμα και διακοπών ενός Σαββατοκύριακου χωρίς τους περιοριστικούς όρους όπως αυτοί της τεράστιας φορολόγησης στο αλκοόλ που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Αλλά και η οικονομία πολλών παράλιων πόλεων είναι συνδεδεμένη με ταξίδια Ελλήνων στις αγορές τους. Για παράδειγμα τα εβδομαδιαία παζάρια δέχονται χιλιάδες Έλληνες αγοραστές που φυσικά δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα επισκεφθούν. Να αναφέρουμε εδώ ότι ήδη στελέχη της τουρκικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων της περιοχής μιλάνε για καταστροφική για τις τοπικές οικονομίες απόφαση. Συνδέουν δε την πρακτική της κυβέρνησης Ερντογάν με το ότι το σύνολο των Μικρασιατικών παραλίων αποτελούν το σκληρό πυρήνα της αντιπολίτευσης.


Προβληματίζει τους φορείς τουρισμού στο Αν. Αιγαίο η απόφαση της Άγκυρας

Η άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και η από 12 Οκτωβρίου απαγόρευση των δρομολογίων από τα τουρκικά λιμάνια προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία που ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν προκάλεσε τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. 

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας», υποστήριξε μιλώντας πριν λίγο στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηκυριάκος και επισήμανε: 

«Η τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση- υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση». 

Κι ενώ στη Σάμο ήδη Έλληνας πλοιοκτήτης, εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση,, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής, μιλώντας και αυτός στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε: «Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση γιατί δεν συμφέρει και στους ίδιους τους Τούρκους, καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ΄ αυτή την συνεργασία». 

Ο κ. Κασμιρλής ανέφερε πως αν τελικά ισχύσει μια τέτοια απόφαση θα υπάρξει πρόβλημα στη Σάμο καθώς η τουρκική αγορά ήταν ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη. «Όμως θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία γιατί είναι απρόβλεπτη» κατέληξε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)