to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:49 | 04.06.2013

Κοινωνία

Aπαγωγή-παράδοση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου


«Πακέτο απ” το κέντρο της Αθήνας» Τούρκος πρόσφυγας στην Κωνσταντινούπολη

 

→Ο 24χρονος Μπουλούτ Γιαϊλά ήρθε πριν από 2 μήνες στην Ελλάδα και ζήτησε πολιτικό άσυλο ως θύμα βασανιστηρίων στη χώρα του. Το  βράδυ της Πέμπτης απήχθη στα Εξάρχεια και οδηγήθηκε στην Τουρκία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες με ποινές πολυετούς κάθειρξης

 

→Οταν του έβγαλαν την κουκούλα βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα Αδριανούπολης, όπου έγινε η σύλληψή του και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής

Τον έδειραν, τον απήγαγαν μέσα στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά σε αυτόπτες μάρτυρες και τον πέρασαν παράνομα από τα σύνορα παραδίδοντάς τον στην Τουρκία, όπου και τελικά συνελήφθη. Δεν είναι μια σκηνή από τη Χιλή του Πινοσέτ, αλλά ο «αγνοούμενος» στην Ελλάδα της θεσμικής εξαθλίωσης.

Η πρωτοφανής, γκανγκστερικού τύπου απαγωγή και παράδοση στις τουρκικές αρχές του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα και αριστερού αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά, που συνέβη την περασμένη Πέμπτη με προφανή συνεργασία των ελληνικών αρχών, αποτελεί καταρχήν ξεκάθαρη παραβίαση κάθε έννοιας και διάταξης διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, υποδηλώνει ευθεία και οργανωμένη παράκαμψη των δικαστικών αρχών και καθιστά υπόλογη την τρικομματική κυβέρνηση, τον υπουργό Προστασίας(!) του Πολίτη και κατ” επέκταση τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Κι αν η πρακτική της απαγωγής θυμίζει την υπόθεση Οτσαλάν και το περιστατικό φέρνει στον νου τους Πακιστανούς επί Βουλγαράκη στους Ολυμπιακούς του 2004, είναι η πρώτη φορά που γίνεται σε ελληνικό έδαφος τέτοιου είδους απαγωγή, με συμμετοχή ξένων υπηρεσιών και παράδοση του απαχθέντος σε άλλη χώρα.

Χρονικό

Πέμπτη 9.30 το βράδυ στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Καποδιστρίου στα Εξάρχεια. Ενα ασημί Πεζό είναι σταθμευμένο. Ο Μπουλούτ έχει μόλις φύγει από γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Μια ομάδα πέντε ανδρών με πολιτικά βγαίνει από το αυτοκίνητο, οι 4 τον ακινητοποιούν, τον χτυπάνε στην πλάτη και στο κεφάλι και τον βάζουν γρήγορα μέσα στο αυτοκίνητο. Ο πέμπτος φεύγει περπατώντας προς την οδό Μπόταση. Λίγο πιο κάτω υπήρχε μάλιστα περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο απομακρύνθηκε ταυτόχρονα με το πρώτο όχημα. Το περιστατικό γίνεται αντιληπτό από περαστικούς, από κατοίκους της περιοχής αλλά και από συντρόφους του που ήταν στην ταβέρνα. «Το παιδί φώναζε δυνατά, τον ακούσαμε. Οταν φτάσαμε στο σημείο ήταν εκεί μόνο οι αυτόπτες μάρτυρες», αναφέρει ο Ερκάν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία.

Από τη στιγμή εκείνη ξεκινάει μια δραματική προσπάθεια εντοπισμού του απαχθέντος. Κινητοποιούνται δικηγόροι, φορείς, μέλη οργανώσεων και μέλη του Κοινοβουλίου με συνεχείς επικοινωνίες με όλες τις πιθανές υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στο επεισόδιο. Η αστυνομία στο σύνολό της αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε γνώση για το περιστατικό. Τόσο τα αρμόδια για την περιοχή τμήματα, το αρμόδιο Τμήμα Ασύλου, το Τμήμα Απελάσεων όσο και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) αρνούνται την οποιαδήποτε γνώση ή σχέση. Οι αλλεπάλληλες επικοινωνίες με το αρχηγείο της αστυνομίας οδηγούν στο ίδιο μηδενικό αποτέλεσμα. Το μεσημέρι της Παρασκευής αναρτάται στο indymedia κείμενο πολίτη που περιέγραφε τα περιστατικά και έδινε τα στοιχεία της πινακίδας του αυτοκινήτου της απαγωγής (ΖΚΙ 8462). Είκοσι λεπτά αφού δόθηκε ο αριθμός των πινακίδων του αυτοκινήτου στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο ότι ο αριθμός ανήκε σε υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά υπηρεσίας εκτός Αττικής», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς.

Στον δρόμο για την Τουρκία

Την ίδια ώρα ο απαχθείς βρίσκεται στον δρόμο για Αδριανούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Επιτροπής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους, η πρώτη ομάδα που μιλούσε ελληνικά τον παραδίδει σε μια δεύτερη, που μιλούσε αγγλικά και ελληνικά, αφού του φόρεσε μια μαύρη σακούλα για να μη βλέπει. Αυτή η ομάδα 2 ώρες μετά τον κατέβασε και τον έσερνε σε χωράφια. Επιβιβάστηκαν ξανά σε αυτοκίνητο και αρκετές ώρες αργότερα ένιωσε να τον περνούν κάτω από σύρματα. Λίγη ώρα αργότερα παρελήφθη από μια τρίτη ομάδα που μιλούσε αγγλικά και τουρκικά και με άλλο αυτοκίνητο συνεχίστηκε η πορεία του. Οταν του έβγαλαν την κουκούλα βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα Αδριανούπολης, όπου έγινε και η σύλληψή του. Ζητάει δικηγόρο, αλλά του αρνούνται. Οδηγείται στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής, όπου πλέον του δίνεται η δυνατότητα συνηγόρου.

«Πακέτο από το κέντρο της Αθήνας». Αυτή είναι η κωδική ονομασία της επιχείρησης σύμφωνα με το σύνολο του χθεσινού τούρκικου Τύπου. Κάθε πακέτο όμως έχει και τον αποστολέα του.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει: «Για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και επίσημη καταχώρηση δεν υπάρχει στις Υπηρεσίας μας. Ο ίδιος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο». Παρ” όλα αυτά, πριν από λίγες μόλις ημέρες ο Μπουλούτ Γιαϊλά είχε υποστεί αστυνομικό έλεγχο σε τουρκικό εστιατόριο στα Εξάρχεια και δεν συνελήφθη κατόπιν παρέμβασης δικηγόρου, μια και ακριβώς επρόκειτο για πολιτικό πρόσφυγα.

Για τις ελληνικές αρχές είναι σαν να μην υπάρχει. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την Κωνσταντινούπολη, η τουρκική πλευρά ετοιμάζει βαρύτατο κατηγορητήριο και πρόκειται να ισχυριστούν ότι η σύλληψή του έγινε σε τουρκικό έδαφος.

Ο 24χρονος Μπουλούτ Γιαϊλά είχε δραστηριοποιηθεί ενεργά στην Τουρκία στο φοιτητικό κίνημα, γεγονός που το πλήρωσε με 10 συλλήψεις και βασανιστήρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικών εφημερίδων στις αρχές Απριλίου, ο απαχθείς Μπ. Γιαϊλά είχε κατηγορηθεί για βομβιστική επίθεση στην Ολλανδία τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν. Κρατήθηκε 48 ώρες, αλλά απελευθερώθηκε γιατί δεν αποδείχτηκαν τελικά οι κατηγορίες. Στην Τουρκία εκκρεμούν εις βάρος του κατηγορίες για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και απειλείται με πολυετή κάθειρξη.

Στην Ελλάδα έφτασε πριν από 2 μήνες και προσπάθησε να καταθέσει αίτημα ασύλου, κάτι που οι ελληνικές αρχές αρνούνταν όπως σημείωσε η Μαριάννα Τζεφεράκου από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) που έχει αναλάβει την υπόθεσή του. Συγκεκριμένα, αρχικά ο Μπ. Γιαϊλά είχε προσπαθήσει μόνος να καταθέσει το αίτημα στην Πέτρου Ράλλη αντιμετωπίζοντας τα γνωστά προβλήματα (μόνο 20 αιτήματα γίνονται δεκτά την εβδομάδα).

Τον γνώριζαν καλά

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στο ΕΣΠ, το οποίο προχώρησε στην κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων, ωστόσο και τότε οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να παραλάβουν το αίτημα. Παρ” όλα αυτά, τα στοιχεία του ήταν γνωστά στο Τμήμα Αλλοδαπών, οπότε δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι δεν τον ήξεραν.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου και τις καταγγελίες των ελληνικών οργανώσεων που εξέδωσαν ανακοινώσεις, η απαγωγή του Μπ. Γιαϊλά παραπέμπει σε υλοποίηση της προφορικής συμφωνίας Σαμαρά – Ερντογάν (συνάντηση στην Αγκυρα αρχές Μαρτίου) για την παράδοση με κάθε τρόπο Τούρκων-Κούρδων αγωνιστών που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, έχοντας διαφύγει το ανθρωποκυνηγητό ενός κράτους που προηγουμένως τους είχε συλλάβει, βασανίσει, κλείσει στα απάνθρωπα λευκά κελιά και απειλήσει με εκτέλεση. Στην Ελλάδα έχουν προηγηθεί δεκάδες προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις Κούρδων πολιτικών προσφύγων τους τελευταίους μήνες, ενώ 7 περιπτώσεις έχουν ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Σε καμία περίπτωση έως σήμερα ελληνικό δικαστήριο δεν έχει αποφασίσει υπέρ της απέλασης Τούρκου πρόσφυγα αιτούντος ασύλου.

«Υπάρχει θέμα προσβολής του συνταγματικού πλαισίου και ζήτημα κυριαρχίας. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια υπόθεση κρατικής και όχι παρακρατικής υπηρεσίας που λειτούργησε παράνομα και παράτυπα, σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, με στόχο να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις των δικαστικών αρχών στην έκδοση αυτών των ανθρώπων», σχολίασε η δικηγόρος Γ. Κούρτοβικ.

Προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο. «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τις ανομολόγητες διεθνείς συμφωνίες που έχει συμπράξει, οι οποίες τώρα καταλήγουν στην παράκαμψη και κατεξευτέλιση της Δικαιοσύνης, που έβαλε φρένο στα ανυπόστατα και προσχηματικά αιτήματα έκδοσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ. σημειώνει: «Ας σταματήσει η ΕΛ.ΑΣ. τις φαιδρές προσπάθειες συγκάλυψης της απαγωγής και ας αρχίσει έρευνα για το ποιες εγχώριες και ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται σε αυτήν. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι έκθετη όπως έκθετη είναι και η κυβέρνηση. Η συγκάλυψη θα αποτύχει».

«Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά και την οριστική διακοπή των συλλήψεων και διώξεων των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία και το Κουρδιστάν. Αμεσα να εμφανίσουν τον αγωνιστή Μπουλούτ Γιαϊλά, γιατί φοβόμαστε για τη ζωή του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θέμα.

Παράνομη και επικίνδυνη επιλογή της κυβέρνησης

Tης Τασίας Χριστοδουλοπούλου*

Η απαγωγή και παράδοση στις τουρκικές Αρχές του 26χρονου φοιτητή, πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά από την Ελλάδα συνιστά μια ακραία καταχρηστική, παράνομη και επικίνδυνη για τις ελευθερίες επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η συνεργασία σε ελληνικό έδαφος ποικίλων μυστικών υπηρεσιών για να παραδώσουν στο καθεστώς Ερντογάν έναν Τούρκο αντικαθεστωτικό από τους χιλιάδες που διώκονται, κατά παράβαση του Συντάγματος, των ελληνικών νόμων και των διεθνών συνθηκών, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από κάθε έννοια νομιμότητας.

Οσο περισσότερο φλυαρεί για ανομία, τόσο περισσότερο περιγράφει τον εαυτό της και τις πρακτικές της.

Η διαδικασία της έκδοσης αλλοδαπού στη χώρα μας, που ζητείται από τη χώρα καταγωγής του για αδικήματα που έχει τελέσει εκεί, είναι και χρονοβόρα και αυστηρή, αφού απαιτεί όρους και προϋποθέσεις και κυρίως απαιτεί τήρηση του άρθρου 5 παρ. 2 του Συντάγματος, που ρητά απαγορεύει την έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.

Αντίθετα είναι ταχύτερη και αποτελεσματικότερη η απαγωγή και η φυγάδευση των πολιτικών προσφύγων από τις μυστικές υπηρεσίες, παρά ο σεβασμός στην έννομη τάξη.

Προφανώς αυτή τη μέθοδο παράδοσης των Τούρκων αντικαθεστωτικών συμφώνησε ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι με τι ανταλλάγματα.

Ο φορέας της εθνικής υποκρισίας δεν δίστασε, με φόντο μια Τουρκία που φλέγεται για ελευθερία και δημοκρατία, να συνεργάζεται με τον Ερντογάν και τους πράκτορές του στην ωμή παραβίαση του πιο σκληρού πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας Μπουλούτ Γιαϊλά θα κατάλαβε καλά, ευρισκόμενος πλέον μετά την απαγωγή του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, πόσο σχετικές έννοιες είναι και η ελευθερία και η δημοκρατία και ο πατριωτισμός, όταν τις διαχειρίζονται κυβερνήσεις που εχθρεύονται τους λαούς τους.

Τα δείγματα των εκτροπών της κυβέρνησης των μνημονίων είναι πολλά. Αλλά αυτή η απαγωγή και παράδοση του Τούρκου πρόσφυγα, ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε, η άγνοια(;) των αστυνομικών αρχών, η ανοιχτή συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, η μέχρι σήμερα σιωπή των υπευθύνων, καθώς και των συστημικών ΜΜΕ, παραπέμπουν σε μια αναβαθμισμένη πρακτική του «βαθέος κράτους » της Ν.Δ., άκρως επικίνδυνη για τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Κανένας δεν μπορεί πια να αισθάνεται ασφαλής. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

………………………………………………………………

*Δικηγόρος, υπεύθυνη Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πηγή: efsyn.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)