to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:40 | 10.02.2014

Διεθνή

Απαγωγή ακτιβιστή στο Πακιστάν - Θα συζητούσε με βουλευτές για τις επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Παρά τα πολλά αιτήματα προς την πακιστανική αστυνομία, η οικογένειά του εξακολουθεί να αγνοεί πού βρίσκεται και γιατί κρατείται


Ένας πακιστανός ακτιβιστής κατά των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών απήχθη από το σπίτι του την προηγούμενη εβδομάδα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη για να συναντήσει βουλευτές, ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του καταγγέλλοντας ότι ο πελάτης του συνελήφθη από τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Καρίμ Χαν, ο γιος και ο αδελφός του οποίου σκοτώθηκαν από ένα αμερικανό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2009, ήταν ο πρώτος Πακιστανός που κατέθεσε μήνυση για ανθρωποκτονίας από τους βομβαρδισμούς αυτούς που διεξάγει η Ουάσινγκτον στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

Ο Καρίμ Χαν με φωτογραφίες των νεκρών συγγενών του

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν στόχο αντάρτες Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους της αλ Κάιντα και επισήμως επικρίνονται από τις πακιστανικές αρχές, όμως μαρτυρίες και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν τη συνεργασία του Ισλαμαμπάντ στο αμφιλεγόμενο αυτό πρόγραμμα.

Νωρίς την προηγούμενη Τετάρτη, «15 με 20 άνδρες» που φορούσαν πολιτικά ή αστυνομικές στολές συνέλαβαν τον Χαν στην οικία του στο Ραουαλπίντι, μια πόλη κοντά στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του Σάχζαντ Άκμπαρ.

«Παρά τα πολλά αιτήματα προς την πακιστανική αστυνομία, η οικογένειά του εξακολουθεί να αγνοεί πού βρίσκεται και γιατί κρατείται», πρόσθεσε ο δικηγόρος, ενώ διευκρίνισε ότι ο Χαν ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί το Σάββατο στην Ευρώπη όπου θα συζητούσε για τις επιδρομές των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Πακιστάν με βουλευτές από τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία του Ραουαλπίντι διέψευσε ότι έχει συλλάβει τον Χαν, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Από το 2008, τουλάχιστον 2.155 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προπύργιο της αλ Κάιντα, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η εξαφάνιση του Χαν σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από μια ακροαματική διαδικασία σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όπου εκδικάζεται η προσφυγή του εναντίον των πακιστανικών αρχών, τις οποίες κατηγορεί για συνέργεια στον θάνατο του γιου του Ζαχινουλάχ και του αδελφού του Άσιφ Χαν.

Μολονότι οι ΗΠΑ δεν έχουν τερματίσει τους βομβαρδισμούς αυτούς, τους τελευταίους μήνες τους έχουν μειώσει σημαντικά. Τον Ιανουάριο η Ουάσινγκτον δεν πραγματοποίησε καμία επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν ανεξάρτητο βρετανικό οργανισμό έρευνας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)