to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Aόρατος δολοφόνος» η ρύπανση, ευθύνεται για 20% των θανάτων παγκοσμίως

H ατμοσφαιρική ρύπανση από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται ούτε λίγο ούτε πολύ για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως το 2018, δηλαδή 8,7 εκατομμύρια νεκρούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με τρία βρετανικά πανεπιστήμια.


Με τον όρο «αόρατος δολοφόνος», η έρευνα περιγράφει τις συνέπειες που έχει η αλλοίωση της ατμόσφαιρας από τη χρήση των καυσίμων, κυρίως στην ανατολική Ασία και κατά δεύτερο λόγο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το ποσοστό θανάτων που οφείλονται στη ρύπανση, βάσει των στοιχείων του 2018, ανέρχεται στο 30,7% στην ανατολική Ασία (δεδομένης της τεράστιας ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε χώρες όπως η Κίνα), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό είναι 16,8%, δηλάδή πάνω απο ένας στους έξι θανάτους συνδέεται με τη ρύπανση.

Στον Καναδά το ποσοστό είναι 13,6% και στις ΗΠΑ 13,1%, ενώ πέφτει από το 8% και κάτω στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα 8,7 εκατ. νεκρών του 2018 συνιστούν «σημαντική προσθήκη στην παγκόσμια επιβάρυνση θνητότητας και ασθενειών», αναφέρει η έρευνα, που εξέπληξε και τους ίδιους τους επιστήμονες που τη διεξήγαγαν με τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό θυμάτων από την κατανάλωση καυσίμων παγκοσμίως.

«Αρχικά ήμαστε πολύ διστακτικοί όταν πήραμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα διότι ήταν εντυπωσιακά, αλλά πλέον ανακαλύπτουμε όλο και περισσότερα αναφορικά με αυτή τη ρύπανση», ανέφερε η Ελουάζ Μαρέ, καθηγήτρια του University College London η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

Ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνά το άθροισμα των νεκρών παγκοσμίως εξαιτίας του τσιγάρου και της ελονοσίας μαζί.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Journal, συνδέει φονικές παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές με τη ρύπανση, θεωρώντας την κατανάλωση καυσίμων ως τη βασική αιτία εμφάνισής τους σε ασθενείς. Ωστόσο η ρύπανση πλέον συνδέεται και με την απώλεια όρασης.

Πηγή: The Guardian

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)