to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Αόρατοι δολοφόνοι»

«Πολλές λέξεις και καμία δράση, και τοξική ρύπανση στους δρόμους μας, τροφοδοτούν μια κρίση δημόσιας υγείας που αρρωσταίνει τα παιδιά μας»


Το 90% των παιδιών σε όλο τον κόσμο αναπνέουν σήμερα τοξικό αέρα εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι ο πρόωρος θάνατος 8,7 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Environmental Research φέτος τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τεράστιο αριθμό θανάτων, που εξέπληξε ακόμη και τους ερευνητές καθώς υπερβαίνει εκείνους που οφείλονται στις συνέπειες του καπνίσματος και της ελονοσίας μαζί! Και τα παιδιά είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι της αλυσίδας θυμάτων αυτών των “αόρατων δολοφόνων”... Το θέμα έφερε στο προσκήνιο στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη μια αντιπροσωπεία 500 οργανώσεων γονιών από 44 χώρες -ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση γονιών, όπως σημείωσε ο Γκάρντιαν, για οποιοδήποτε θέμα στην Ιστορία-, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της συνόδου.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: τα παιδιά τους πάσχουν από κάποιο πρόβλημα υγείας που σχετίζεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της συνόδου  Άλοκ Σάρμα και του ζήτησαν να μπει τέλος στη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των μητέρων ήταν η Ρόζαμουντ  Άντου - Κίσι - Ντέμπρα, που έχασε την 9χρονη κόρη της  Έλλα τον Δεκέμβριο του 2020 εξαιτίας άσθματος που αποδόθηκε επισήμως στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λονδίνο.

Τη συνόδευαν η δρ Μαρία Νέιρα, η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και άλλες μητέρες από την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική, την Πολωνία και τη Νιγηρία.  Όλες τους μέλη δύο παγκόσμιων δικτύων -Γονείς για το Παγκόσμιο Μέλλον και Το Κλίμα των Παιδιών μας-, καθώς και σειράς οργανώσεων, όπως Καθαρή Αεροπορία Μητέρων (από τις ΗΠΑ), Μαχήτριες Μητέρες (από την Ινδία), Μητέρες για Πνευμόνια (από την Αγγλία), κ.ά.

“Πολλές λέξεις και καμία δράση, και τοξική ρύπανση στους δρόμους μας, τροφοδοτούν μια κρίση δημόσιας υγείας που αρρωσταίνει τα παιδιά μας και απειλεί το μέλλον τους” εξήγησε η Κίσι - Ντέμπρα. “Χρειαζόμαστε δράση τώρα”. Στην επιστολή τους οι γονείς τονίζουν μεταξύ άλλων ότι “υπάρχουν ήδη υπεραρκετά ορυκτά καύσιμα για να θερμαίνουν επικίνδυνα τον πλανήτη μας πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου και να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τον αέρα των παιδιών μας” καλώντας τους ηγέτες, που “έχουν μοναδική ευθύνη και ευκαιρία να προστατεύουν όλα τα παιδιά, του σήμερα και του αύριο”, να ακούσουν τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, που τον Μάιο του 2021 προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες έρευνες για φυσικό αέριο ή για εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. “Ζητήσαμε από τον  Άλοκ Σάρμα να ακούσει ένα απόσπασμα από παιδιά που προσπαθούν να αναπνεύσουν, πραγματικά συγκινήθηκε, πιστεύουμε ότι δάκρυσε” είπε η Κίσι - Ντέμπρα.

Οι ειδήσεις όμως έδειξαν ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα από τα δάκρυα του προέδρου της συνόδου για να υπάρξει πραγματική πρόοδος. Γιατί μπορεί στη σύνοδο 40 χώρες να δεσμεύτηκαν ότι θα βάλουν τέλος στη καύση άνθρακα, όμως το χρονοδιάγραμμα κρίνεται πολύ ασαφές, ενώ οι «μαστόδοντες» των περισσότερο εξαρτημένων από τον άνθρακα χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ινδία, λείπουν από τη συμφωνία.

Μπορεί επίσης μια ομάδα 20 χωρών να δεσμεύτηκαν ότι από του χρόνου θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση των σχεδίων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό για να κατευθύνουν περίπου 8 δισ. σε πράσινη ενέργεια, όμως απούσες ήσαν η Κίνα και η Ιαπωνία -οι βασικότεροι χρηματοδότες της ανάπτυξης ορυκτών καυσίμων στον κόσμο... Πράγματι θέλει αγώνα πολύ η καθαρή ανάσα των παιδιών...

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., εκπρόσωπος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)