to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:32 | 28.03.2023

Διεθνή

Γαλλία: 450.000 διαδηλωτές στο Παρίσι, οργίασε ξανά η αστυνομική βία

450 χιλιάδες διαδηλωτές κατά των δυσμενών αλλαγών στο συνταξιοδοτικό κατέκλυσαν και σήμερα τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας, με τον Μακρόν να στέλνει ξανά χιλιάδες αστυνομικούς των CRS να ξυλοκοπήσουν και να καταστείλουν τις αντιδράσεις - Η κυβέρνηση απέρριψε την Τρίτη πρόταση των συνδικάτων για επανεξέταση του συνταξιοδοτικού ώστε να βρεθεί διέξοδος στην κρίση - Ρ. Σβίγκου από Παρίσι: «Οι Γάλλοι θα νικήσουν, οι Έλληνες θα νικήσουν, η Ευρώπη θα νικήσει»


450.000 διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα, 10η ημέρα κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης,στους δρόμους του Παρισιού, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, ενώ αφθονούν τα ντοκουμέντα από την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει το πλήθος με συνεχείς επιδρομές των CRS (τα γαλλικά ΜΑΤ).  

Επεισόδια ξέσπασαν και το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας στο Παρίσι, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα λόγω του αδιεξόδου στον διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης Μακρόν και των συνδικάτων.

Το όργιο αστυνομικής βίας είχε προαναγγελθεί καθώς τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είχε ανακοινώσει ότι σήμερα θα αναπτυχθεί «άνευ προηγουμένου δύναμη ασφαλείας» με «13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι», γιατί ότι οι αρχές παρατήρησαν πρόσφατα «τάση για μεγαλύτερη βία κατά του κράτους» και αναμένουν έναν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» στις σημερινές διαδηλώσεις.

Η αστυνομία, μικραίνοντας για ευνόητους λόγους τα νούμερα, κάνει λόγο για 740.000 διαδηλωτές που συμμετείχαν σήμερα στις κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι. Διαπιστώνει δε και μείωση της συμμετοχής λέγοντας ότι στις 23 Μαρτίου, την προηγούμενη ημέρα διαδηλώσεων, σχεδόν 1,09 εκατ. πολίτες συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, από τους οποίους 119.000 στο Παρίσι.

Δεν υποχωρεί η οργή

Η οργή για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει να υποχωρεί, με τις διαμαρτυρίες, τις απεργίες και τα επεισόδια να συνεχίζονται για 10η συνεχόμενη ημέρα σε όλη τη Γαλλία. Η Γαλλία βρίσκεται υπό απεργιακό κλοιό, η οποία είναι ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο που ωστόσο απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ειρηνικά το πρωί της Τρίτης, με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου σε πολλές πόλεις πόλεις της Γαλλίας, χωρίς να λήψουν μικροεντάσεις. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καπνογόνα να εκτοξεύονται από διαδηλωτές έξω από την είσοδο του αεροδρομίου Biarritz και την περιοχή επιβίβασης στον τερματικό σταθμό, πριν αυτή εκκενωθεί μετά από ανακοίνωση που εκδόθηκε. Διαδηλωτές κρατώντας μεταξύ άλλων ένα πανό που έγραφε «Η αστυνομία ακρωτηριάζει. Δεν συγχωρούμε!», απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές γραμμές στο σταθμό Gare de Lyon του Παρισιού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Κατά τη συνάντηση, κατηγόρησε ευθέως το αριστερό κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.

Στη δυτική πόλη της Νάντης, πυρπολήθηκε η σφραγισμένη με σανίδες πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BNP Paribas. Επίσης στη δυτική Γαλλία, διαδηλωτές απέκλεισαν την περιφερειακή οδό της Ρεν και έβαλαν φωτιά σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις.

Ράνια Σβίγκου: Οι Γάλλοι θα νικήσουν, οι Έλληνες θα νικήσουν, η Ευρώπη θα νικήσει

Από το Παρίσι που βρίσκεται για να συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις η Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου ανέφερε σε δήλωση της πριν την έναρξη της απεργιακής συγκέντρωσης στο Παρίσι πως «είμαστε σήμερα στη Γαλλία, για να συμμετάσχουμε στη μεγάλη κινητοποίηση των συνδικάτων, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στο γαλλικό λαό».

Όπως επισήμανες «ο γαλλικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη  ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, μια μεγάλη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό, μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Γιατί στις Δημοκρατίες, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα, οι λαοί έχουν την τελευταία λέξη».

«Και στις 21 Μαΐου, στη χώρα μας,  ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που αξίζει, στον αυταρχισμό και στην αλαζονεία της κυβέρνησης. Στις 21  Μαΐου, η Δημοκρατία θα νικήσει» σημείωσε η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Οι Γάλλοι θα νικήσουνε, οι Έλληνες θα νικήσουνε, η Ευρώπη θα νικήσει» τόνισε τέλος.

Απέρριψε η κυβέρνηση το αίτημα συνδικάτων για επανεξέταση του συνταξιοδοτικού

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την Τρίτη ένα νέο αίτημα των συνδικάτων να επανεξετάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, εξοργίζοντας τους ηγέτες των εργαζομένων που δήλωσαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει διέξοδο από την κρίση όπως μεταδίδει το Reuters.

«Προτείναμε μια διέξοδο ... και είναι απαράδεκτο να μας κωλυσιεργούν και πάλι», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Laurent Berger, στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Ο ίδιος και άλλοι συνδικαλιστικοί ηγέτες είχαν καλέσει εκ νέου την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοσχέδιο, προτείνοντας αυτή τη φορά τη χρήση εξωτερικών διαμεσολαβητών, καθώς η κυβέρνηση και τα συνδικάτα παραμένουν μακριά μεταξύ τους.

Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλιβερ Βεράν απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν πρόθυμο να συζητήσει άλλες αλλαγές πολιτικής, αλλά όχι να επανεξετάσει το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να αναγκάσει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια μέχρι τα 64.

Αλλά η δημόσια απογοήτευση έχει εξελιχθεί σε ευρύτερο αντι-Μακρόν συναίσθημα. Ειδικότερα, οι διαμαρτυρίες έχουν ενταθεί από τότε που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές εξουσίες για να προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία.

Ενισχυμένα από την πλειοψηφία της γαλλικής κοινής γνώμης, τα συνδικάτα δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)