to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 23.05.2019

Πολιτική

«Ανύπαρκτα Τμήματα» στα πανεπιστήμια ανακάλυψε «γαλάζιος» πανεπιστημιακός: Η απάντηση του υπ. Παιδείας

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις την ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων ώστε οι νέοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους θέση»


Με αφορμή τον αριθμό εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (σ.σ.: μεταξ'υ άλλων το «Πρώτο Θέμα») αναπαρήγαγαν εντελώς άκριτα τις δηλώσεις ενός υποψηφίου πρύτανη που υπέστη μία πρωτοφανή ήττα και ο οποίος δεν έκρυψε την προκλητική υποστήριξή του από το κόμμα της Ν.Δ. (σ.σ.: ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος), ότι εισάγονται φοιτητές σε «ανύπαρκτα Τμήματα».

«Τα νέα Τμήματα που θα λειτουργήσουν σε Πανεπιστήμια της χώρας την νέα ακαδημαϊκή χρονιά ιδρύθηκαν με τους νόμους για τις συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή», απαντάει το υπουργείο Παιδείας και αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Επί της ουσίας, ισχύουν οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου ότι τα νέα Τμήματα, με βάση και τα νέα γνωστικά αντικείμενα που θα έχουν, θα λειτουργήσουν κανονικά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, πλήρως στελεχωμένα, αφού τα Πανεπιστήμια, εκτός από το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με 1.000 θέσεις διδακτικού προσωπικού και εντός της επόμενης εβδομάδας θα αποσταλούν στα Ιδρύματα άλλες 500 νέες θέσεις καθηγητών, επιπροσθέτως των 150 που έχουν ήδη αποσταλεί. Την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα διδάσκουν στα Πανεπιστήμια μας επιπλέον 1.500 μεταδιδακτορικοί νέοι επιστήμονες.

Μετά από 9 χρόνια η σημερινή κυβέρνηση επανάφερε την αναλογία 1:1 με αποτέλεσμα τα Πανεπιστήμια το 2019 να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις περίπου 340 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης με άμεση πρόσληψη σε κάθε  θέση αποχωρούντος. 

Τέλος, σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας την τελευταία τριετία εκτός από την ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης έχουν δοθεί έκτακτες επιχορηγήσεις ώστε να καλυφθούν όλες οι λειτουργικές ανάγκες τους. Ο πρώην Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ τα γνωρίζει αλλά τα αποσιωπά όπως αποσιωπά και την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων την πενταετία 2010-2014 κατά 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην παροχή δυνατοτήτων ώστε να σπουδάζουν όσα περισσότερα παιδιά είναι δυνατόν. Τα νέα Τμήματα, τις συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, τα Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα, και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων και τα οποία θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αποτελούν τη νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων.

Σε αυτά τα Πανεπιστήμια, με την επιπλέον στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυση των υποδομών τους θα εισαχθούν οι υποψήφιοι. Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις την ενίσχυση των δημόσιων Πανεπιστημίων ώστε οι νέοι να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους θέση.

Ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος και οι όποιοι σύμβουλοι του δεν έχουν το δικαίωμα, στο όνομα της όποιας κομματικής ιδιοτέλειας, να λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τους υποψηφίους φοιτητές μας λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις».

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)