to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 01.04.2013

Διεθνή

Άντρος Κυπριανού: Μελετούμε όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και την έξοδο μας από το ευρώ

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών


 

Αναμφίβολα η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες άνοιξε τη συζήτηση για πλήθος σεναρίων όσον αφορά το ποια θα είναι η πορεία της Κύπρου και της ίδιας της ευρωζώνης το επόμενο διάστημα. Ούτως ή άλλως στην Κύπρο ισχυροποιείται το «στρατόπεδο» όσων υποστηρίζουν την αποχώρηση από το ευρώ, ενώ το ΑΚΕΛ κάλεσε τους πανεπιστημιακούς Κώστα Λαπαβίτσα και Χάινερ Φλάσμπεκ για κοινή μελέτη των επιπτώσεων από την αποχώρηση της Κύπρου από την ευρωζώνη.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», σχετικά με την απόφαση του Eurogroup επιτίθεται στον Νίκο Αναστασιάδη και σημειώνει ότι «στο φόντο αυτής της εικόνας βρίσκονται τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και το κυπριακό πρόβλημα», ότι το ζήτημα του ευρώ πρέπει να εξεταστεί «με έναν και μόνο αποκλειστικό γνώμονα: το καλύτερο για την Κύπρο και τον λαό» και προκρίνει τη διενέργεια «μιας άτυπης συνόδου» των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Συνέντευξη στον Νίκο Σβέρκο

- Πώς κρίνετε την τελευταία απόφαση του Eurogroup;

Νομίζω, είναι προφανές πως οι κυρίαρχοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση βαδίζουν βάσει συγκεκριμένων και προδιαγεγραμμένων σχεδιασμών. Η συμφωνία Αναστασιάδη-Eurogroup όχι απλώς εισάγει και στην Κύπρο τη γνωστή συνταγή της τρόικας που βασίζεται στις περικοπές, τη λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει και πρωτόγνωρες πολιτικές πρακτικές που δεν εφαρμόστηκαν πουθενά αλλού. Οπως είχα τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής, στο φόντο αυτής της εικόνας βρίσκονται τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και το κυπριακό πρόβλημα.

- Είστε ικανοποιημένος με την πορεία των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων;

Ο κ. Αναστασιάδης ακολούθησε δυστυχώς μια μοναχική πορεία. Επέλεξε να λαμβάνει αποφάσεις και να συναινεί στις επιταγές της τρόικας δίχως να διαβουλεύεται και να ενημερώνει την πολιτική ηγεσία. Ακούσαμε με έκπληξη τον υπουργό Οικονομικών να λέει πως πηγαίνοντας στο Eurogroup στις 15 Μαρτίου γνώριζαν πως θα έμπαινε στο τραπέζι θέμα κουρέματος των καταθέσεων. Αυτή η παραδοχή μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πήγαν αδιάβαστοι, πράγμα το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ισχυρίστηκε πως του είπε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης. Γεννιέται επίσης το ερώτημα, αφού το γνώριζαν, γιατί δεν διαβουλεύτηκαν με τα κόμματα; Αυτό αυτομάτως παραπέμπει στη θέση ότι αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για την παραπέρα πορεία.

- Το ΑΚΕΛ ζητά δημοψήφισμα για τη συμφωνία στο Εurogroup. Υπάρχει όμως και η άποψη ότι τα δημοψηφίσματα αφενός απαιτούν χρόνο και αφετέρου συνήθως οδηγούν σε δυσκολότερες λύσεις. Τι απαντάτε εσείς;

Κρίνοντας και από το περιεχόμενο της συμφωνίας, είπαμε πως μια τόσο σημαντική απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον της Κύπρου για τις επόμενες δεκαετίες οφείλουμε να τη θέσουμε στη βάσανο της έγκρισης του κυρίαρχου λαού. Αν όντως συμμεριζόμαστε όλοι αυτή την άποψη, τότε μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να την προωθήσουμε, δίχως χρονοτριβή.

- Εναλλακτικό σχέδιο, Plan B, για την ανεύρεση των αναγκαίων 5,8 δισ. υπάρχει από τη μεριά σας;

Υπάρχουν κατά την άποψή μας πολλοί και διάφοροι τρόποι. Από την πλευρά μας φροντίζουμε διαρκώς να ερχόμαστε σε επαφή με ειδικούς σε χρηματοπιστωτικά και οικονομικά θέματα για να μελετούμε τις απόψεις τους. Ηδη αυτές τις μέρες φιλοξενούμε στην Κύπρο επιφανείς καθηγητές από το εξωτερικό γι’ αυτόν τον σκοπό, ώστε να μπορούμε να καταθέσουμε σύντομα ολοκληρωμένη πρόταση στον κυπριακό λαό, που θα μας απαλλάσσει από την καταστροφική πορεία στην οποία μας οδηγεί η τρόικα.

- Στην κυπριακή κοινωνία η θέση για έξοδο από το ευρώ φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη;

Γιατί πρέπει να ανησυχεί αυτή η εξέλιξη; Το μέλλον της συμμετοχής μιας χώρας στην ευρωζώνη είναι συζήτηση πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια, εξαιτίας της έντασης και του βάθους της συστημικής κρίσης η οποία δοκιμάζει το κοινό νόμισμα. Τα μυαλά είναι όπως τα αερόστατα: δουλεύουν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό νομίζω ενώπιον τόσο κρίσιμων καταστάσεων όπως αυτές που ζούμε σήμερα θα πρέπει με ανοιχτό μυαλό να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Δεν πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα με ιδεοληψίες, αλλά με έναν και μόνο αποκλειστικό γνώμονα: το καλύτερο για την Κύπρο και τον λαό, αν αυτό είναι που μας ενδιαφέρει όλους.

- Η έξοδος από το ευρώ αποτελεί επιλογή για το ΑΚΕΛ σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο ή σε λύσεις μη συμφέρουσες για την Κύπρο;

Σε ό,τι μας αφορά, μελετούμε όλα τα πιθανά σενάρια.

- Πώς κρίνετε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τις αποφάσεις του;

Εμείς κρίνουμε τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης την οποία εξάλλου εμπιστεύτηκε ο κυπριακός λαός για να πάει στις διαπραγματεύσεις. Από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε, δεν νομίζω ότι άφησε πολλά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση για οποιουσδήποτε χειρισμούς.

- Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να βοηθήσει με τη στάση της στην εξεύρεση λύσης για την Κύπρο;

Η Ελλάδα ήταν και είναι πολύτιμος σύμμαχος για την Κύπρο. Νομίζω ότι αυτή την ώρα θα ήταν χρήσιμο όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να ανέπτυσσαν επικοινωνία και συνεργασία, έστω και με τη μορφή μιας άτυπης συνόδου. Νοουμένου ότι όλες αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τη γνωστή στάση από μέρους των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια τέτοια επαφή θα ήταν σε όλους χρήσιμη. Μια κοινή προσέγγιση απ’ όλους ίσως να συνέβαλλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

………………………………………………………………………

Η συνέντευξη με τον Αντρο Κυπριανού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, πριν δηλαδή από το δημοσίευμα του «Εθνους» για λίστα με ονόματα πολιτικών προσώπων της Κύπρου προερχόμενων και από το ΑΚΕΛ, στους οποίους, σύμφωνα με την εφημερίδα, χαρίστηκαν χρέη. Κύκλοι της προηγούμενης προεδρίας σημείωναν σχετικά ότι η κυβέρνηση Χριστόφια δεν είχε καμία σχέση με οποιουσδήποτε χειρισμούς των τραπεζών, προσθέτοντας ότι αφ’ ενός πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη της λίστας και αφ’ ετέρου ότι πρέπει να διεξαχθεί σοβαρή και ενδελεχής έρευνα για το αν πρόκειται για συνήθεις διακανονισμούς χρεών είτε για χαριστικές διευκολύνσεις.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)