to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:49 | 23.06.2013

Πολιτική

Αντώνης Νταβανέλλος: Ακολουθούν και άλλες προκλήσεις μετά την ΕΡΤ

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου


Η ρήξη εντός της κυβέρνησης είναι απόδειξη της αδυναμίας της, αλλά και αποτέλεσμα της πίεσης του κινήματος, εκτιμά, στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Αντώνης Νταβανέλλος, με την πρόσθετη επισήμανση "δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.". Στην ΕΡΤ η κυβέρνηση παίζει το δικό της σενάριο α λα Θάτσερ, από την εξέλιξη του οποίου εξαρτάται η πολιτική επιβίωση των Αντ. Σαμαρά και των άλλων δύο συνεταίρων του, επισημαίνει το μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών: ποια τα συμπεράσματά σας;

Η ρήξη που εμφανίζεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι απόδειξη της αδυναμίας της και αποτέλεσμα της πίεσης του κινήματος. Επιβεβαιώνει ότι ο δρόμος για την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά είναι αφενός η ανάπτυξη της μαζικής αντίστασης, αφετέρου η πολιτική κάλυψη της αντίστασης αυτής από τον ΣΥΡΙΖΑ και η οργάνωση της πολιτικής αντεπίθεσης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Με δεδομένο ότι η μάχη στην ΕΡΤ συνεχίζεται, αλλά και ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και άλλες διαδοχικές προκλήσεις, όπως κλεισίματα άλλων μεγάλων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι είμαστε μπροστά σε ένα καυτό πολιτικά καλοκαίρι και ο προγραμματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επικεντρωθεί στην αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για την οργάνωση του κινήματος και το ξεδίπλωμα της πολιτικής μας αντιπαράθεσης με τον Σαμαρά, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και την επιβολή της κυβέρνησης της Αριστεράς.

* Με αφορμή το θέμα της ΕΡΤ ειδικότερα, πώς αποτιμάτε τη γενική πολιτική στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.;

Κανείς, πλέον, μέσα στην ελληνική κοινωνία δεν έχει να περιμένει τίποτε στα σοβαρά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι τα καθήκοντα πρέπει να τα λύσουμε στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις, στις δυνάμεις της εργατικής τάξης και του λαϊκού κόσμου. Ασφαλώς θα μπουν ασφυκτικές πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., και μακάρι να προκαλέσουν ρωγμές που να επιταχύνουν την πτώση της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε, όμως, να υπολογίζουμε σε αυτούς. Πρέπει να ξεκινάμε με τη δική μας τακτική και πολιτική, να δώσουμε τα χτυπήματα που πρέπει και ταυτόχρονα δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε την εμπειρία ότι αυτές οι δυνάμεις συνυπέγραψαν το Μνημόνιο 3, τη χειρότερη πολιτική που έχει γνωρίσει η εργατική τάξη στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Άρα δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίζουμε ως σύμμαχες δυνάμεις -και μιλώ και για το αύριο, όχι μόνο για το σήμερα. Νομίζω ότι και οι δύο αυτές πολιτικές συγκροτήσεις έχουν περάσει απέναντι.

* Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την ΕΡΤ;

Την επέλεξε λόγω του μνημονιακού σχεδίου για τη διασφάλιση μεγάλου αριθμού απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Την επέλεξε όμως και για λόγους ιδεολογικούς, για να δημιουργήσει μια εμβληματική αντι-μεταρρύθμιση, ότι δηλαδή καταργεί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, και άρα παίζει το δικό της σενάριο α λα Θάτσερ και α λα Ρίγκαν. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης αποδεικνύει ότι το υπόβαθρό της είναι σαθρό, επίσης ότι είναι στριμωγμένη, το success story αποδεικνύεται τραγωδία και γι' αυτό παίζει σκληρά. Παίζει σε ένα στοίχημα όλο της το μέλλον, επιχειρεί να σπάσει τις ελπίδες και τις προοπτικές αντίστασης και να κυριαρχήσει έτσι. Αν δεν σπάσουμε στην ΕΡΤ και αν καταφέρουμε να τη σώσουμε, ανατρέπουμε την κυβέρνηση, δεν υπάρχει σωτηρία για αυτήν. Το στοίχημα πια, είναι πολύ μεγάλο, ο αγώνας στην ΕΡΤ είναι απολύτως πολιτικός, πρέπει να δοθεί από την Αριστερά με αυτόν τον τρόπο και με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η ΕΡΤ, το Πολυτεχνείο και η δικτατορία

* Το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ τι μνήμες σάς ξύπνησε; Τι σκέψεις σάς γέννησε;

Η ερώτηση ακουμπά στα συναισθήματα πάρα πολλών αγωνιστών. Όλες αυτές τις ημέρες στην ΕΡΤ έχω δει παλιούς μου συμφοιτητές από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα και σε όλους έχει έλθει στο μυαλό και η δικτατορία και το Πολυτεχνείο. Το διάγγελμα του Κεδίκογλου που παρέπεμπε στο "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", το μαύρο στην ΕΡΤ -και εδώ να μεταφέρω ένα τηλεφώνημα που έγινε στην ΕΡΤ από μια γιαγιά από την Αργεντινή, που είπε ότι "ακόμα και η δικτατορία του Βιντέλα δεν τόλμησε να καταργήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση". Αλλά ταυτόχρονα μαζί με αυτά έρχονταν οι εικόνες από την αντίσταση στη δικτατορία. Ανατρίχιασα όταν η Ορχήστρα της ΕΡΤ έπαιζε τα τραγούδια του Θεοδωράκη και τα άλλα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα. Είδα έναν παλιό μου φίλο, -εκείνος ήταν στην ΚΝΕ- ο οποίος μπροστά στα κάγκελα της ΕΡΤ, μου είπε, "αυτά τα κάγκελα μου θυμίζουν κάποια άλλα κάγκελα..., πάρτε το χαμπάρι, τα καθήκοντά σας είναι πάρα πολύ σοβαρά" -και, νομίζω, ότι πρέπει έτσι πράγματι να το δούμε.

Ανένδοτος για το δημόσιο σχολείο και νοσοκομείο

* Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον ελληνικό λαό σε ανένδοτο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών. Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;

Χρειαζόμαστε έναν ανένδοτο αγώνα, μπολιασμένο με τα σημερινά χαρακτηριστικά. Πρέπει να ιεραρχήσουμε στο πρόγραμμά μας τις ανάγκες αυτές, τις οποίες η Αριστερά πρέπει να κάνει σημαία αδιαπραγμάτευτη. Η δεύτερη πλευρά είναι ότι χρειαζόμαστε ανένδοτο πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης, του Μνημονίου και της τρόικας. Για να σώσουμε το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο νοσοκομείο κ.ο.κ., είναι απόλυτη προϋπόθεση να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Από την άποψη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ καλά που μπαίνει μπροστά στην ΕΡΤ, που καλεί τον κόσμο στον δρόμο -και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

Υπάρχει η παροιμία, το αγώι ξυπνάει το αγωγιάτη. Ποτέ δεν είσαι έτοιμος στον βαθμό που θα ήθελες. Αντιμετωπίζοντάς τα όμως, ετοιμάζεται και για να τα λύσεις. Άρα, η ερώτηση αυτή δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Αντιθέτως με απασχολεί η προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να λύσει προγραμματικά ζητήματα που θα κάνουν πιο εύκολη την πολιτική και κοινωνική ανατροπή. Είχαμε δοκιμασίες το προηγούμενο διάστημα, π.χ. η απεργία των καθηγητών ήταν τέτοια και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, πρέπει να λύσουμε και ζητήματα πολιτικής, όπως με το ποιες συμμαχίες.

Το "καμπανάκι" για την αυτοδιάλυση της ΔΕΑ

* Να πάμε και στα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ; Συζητήθηκε πολύ το προηγούμενο διάστημα το κείμενο που υπογράφουν οι Γρηγόρης Δεμέστιχας και Μιχάλης Βεργίτσης, μέλη και οι δύο της ΔΕΑ, που είναι επίσης μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ' αρχάς είναι ένα κείμενο που εκφράζει το σύνολο της ΔΕΑ;

Ναι, είναι αναπτυγμένη η απόφαση μιας έκτακτης πανελλαδικής συνδιάσκεψης. Το δώσαμε στη δημοσιότητα επειδή πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμη αρχή το... "οι καθαροί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους". Θεωρούμε επίσης ότι είναι επείγουσα ανάγκη να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα να αποφύγει μια οργανωτική περιπέτεια.

* Στην τελευταία γραμμή του κειμένου διατυπώνεται όμως και μια απειλή. Αν η εξέλιξη δεν είναι η ευκταία, μπορεί και να δούμε τη ΔΕΑ να την πραγματοποιεί;

Δεν υπάρχει καμία απειλή. Αν η πρόθεση ήταν τέτοια, θα είχαμε παρασυρθεί να δώσουμε άλλου τύπου δημοσιότητα στη συζήτηση. Δεν το κάναμε, γιατί δεν το εννοούμε ως απειλή. Το εννοούμε ως καθαρή πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε συντρόφους. Ζητάμε πραγματικά να ληφθεί υπόψη γιατί είμαστε ειλικρινείς. Εμείς δεν έχουμε ούτε την πρόθεση ούτε την πολυτέλεια να διαλύσουμε την οργάνωσή μας στην παρούσα κατάσταση. Ανάλογη στάση έχουν και άλλες από τις ιδρυτικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να γίνει συζήτηση πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λυθεί το πρόβλημα ομαλά χωρίς να προκαλέσει τριγμούς στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ πολιτική ζημιά.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)