to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 05.07.2017

Πολιτισμός

Αντίθετος ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ανέγερση εμπορικού πολυχώρου (Mall) στην Ακαδημία Πλάτωνος

Αντιτίθεται ο ΣΕΑ στο σχέδιο της εταιρείας Artume Α.Ε., για ανέγερση εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.


Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων 

Η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου του κέντρου της Αθήνας, λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζί με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στη θέση αυτή, μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή.
 

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης παρέμβασης της Πολιτείας στην περιοχή, με υλοποίηση έργων ΕΣΠΑ (ενοποιήσεις τμημάτων του άλσους, κατασκευή αποθηκών) που προσβλέπουν στην αναβάθμισή της, μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί με τους ελεύθερους χώρους πρασίνου που τις περιβάλλουν.
 

Με πρόσφατη απόφασή του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας Artume Α.Ε., ευρωπαϊκό βραχίονα της Blackrock, ανέγερσης εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 55.000 τ.μ., με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19,7 στρεμμάτων, μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο.
 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η σχετική απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Όπως αναφέρεται, "η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος και της Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου και κινητής περιουσίας (Artume A.E.)".
 

Η πορεία του θέματος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες, καθώς διαφαίνεται πως, σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες ερήμην όχι μόνο των κατοίκων και των φορέων που έχουν εκφράσει διαφωνίες με την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου αλλά και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α.


Ο Σ.Ε.Α. εκφράζει την δυσαρέσκεια αλλά και την αντίθεσή του για την εξέλιξη αυτή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)