to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:48 | 12.02.2014

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Αντίθετοι με το πλαφόν στη συνταγογράφηση οι νοσοκομειακοί γιατροί

«Ανακόλουθο απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά κυρίως τους πολύπαθους ασθενείς» χαρακτηρίζουν τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη οι νοσοκομειακοί γιατροί σχετικά με τις ρυθμίσεις στο «πλαφόν» συνταγογράφησης.


Σε επιστολή τους προς τον κ. Γεωργιάδη, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τονίζουν ότι από το μέτρο δεν εξαιρούνται όλες οι ομάδες χρονίως πασχόντων (π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί, μεσογειακή αναιμία) και το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών, «μια και από το πλαφόν εξαιρείται μόνον η συνταγογράφηση σε νοσηλευόμενους ασθενείς που εξέρχονται από το νοσοκομείο». Για τους εκατοντάδες ασθενείς των τακτικών εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων που έχουν πολλαπλασιασθεί μετά το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει, όπως αναφέρουν, καμία μέριμνα και ισχύει κανονικά ο περιορισμός της συνταγογράφησης.

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, η υπουργική απόφαση παρεμποδίζει την ορθή άσκηση του ιατρικού έργου αφενός, καταταλαιπωρεί τους ασθενείς αφετέρου, μια και θα είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν από γιατρό σε γιατρό (νοσοκομειακό ή ιδιώτη) μέχρι την εξάντληση του πλαφόν τους για να γράψουν τα φάρμακά τους, ενώ ένας αριθμός ασθενών τελικά θα αποκλεισθεί από τη συνταγογράφηση.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ καλούν τον υπουργό να αποσύρει άμεσα την απόφαση «και να αφήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους στις πολύ δύσκολες συνθήκες που ήδη το επιτελούν, με αύξηση της ροής των ασθενών, με δραματικά υποστελεχωμένα τμήματα και με απλήρωτες εφημερίες».

Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολής κατά της Υπουργικής Απόφασης για το πλαφόν στις διαγνωστικές και εργαστηριακές πράξεις.

«Ο ΙΣΑ ξεκαθαρίζει ότι είναι στο πλευρό κάθε γιατρού προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην απρόσκοπτη συνταγογράφηση με βάση κριτήρια επιστημονικά και όχι λογιστικά. Ο ΙΣΑ  δε  θα επιτρέψει να μείνουν οι ασθενείς χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία» προσθέτει ο ΙΣΑ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)