to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αντίθετη στις πολιτικές της παγκόσμιας κοινότητας για το νερό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση δημιουργώντας μια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερών, είναι σαν να αναγνωρίζει ότι η ίδια είναι ανεπαρκής, εγκαταλείπει και μεταθέτει έμμεσα, αλλού την διαχείριση και τον έλεγχο του απαραίτητου αυτού αγαθού για τη ζωή. Το κύριο όμως είναι ότι το φυσικό - δημόσιο αγαθό του νερού εναποτίθεται στις δυνάμεις της αγοράς, όπου κριτήριο είναι το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον.


«Η ανθρωπότητα ρουφάει σαν "βαμπίρ", εξαντλεί "σταγόνα τη σταγόνα" τους υδάτινους πόρους του πλανήτη»

Αντόνιο Γκουτιέρες

Στην πρόσφατη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό στη Νέα Υόρκη (από 22 έως τις 24 Μαρτίου), - κάτι ανάλογο με την σύμβαση του Παρισιού για το κλίμα - ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε ένα δραματικό του μήνυμα προειδοποίησε ότι το νερό στον πλανήτη εξαντλείται και η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μια παγκόσμιας κρίσης: «Το νερό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής ατζέντας».

Ο ΟΗΕ, με την νέα εκθεσή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για παγκόσμια κρίση υδάτινων αποθεμάτων. Η έκθεση εκτιμά ότι 3,5 δισ. άνθρωποι υφίστανται έλλειψη νερού τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο.

Το νερό είναι η πηγή ζωής της ανθρωπότητας, το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ο πιο σημαντικός παρανομαστής ενός καλύτερου μέλλοντος. Αλλά το νερό αντιμετωπίζει  σοβαρούς κινδύνους. Καταστέφουμε τα οικοσυστήματα και ρυπαίνουμε τα υπόγεια ύδατα. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ζει χωρίς ασφαλή διαχείριση νερού, ή καθαρό πόσιμο νερό και πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικής υγιεινής.

Τα πλανητικά όρια για το νερό έχουν ήδη παραβιαστεί για πρώτη φορά στην ανθρώπινη Ιστορία. Υπολογίζεται δε, ότι στο τέλος της δεκαετίας, οι ανάγκες σε νερό  θα ξεπεράσουν κατά 40% τα διαθέσιμα αποθέματα. Το νερό- το αίμα της ανθρωπότητας- αποστραγγίζεται μέσω της υπερκατανάλωσης, της μη βιώσιμης χρήσης του και της εξάτμισής του, λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε.

Πριν λίγες μέρες ήταν η Παγκόσμια ημέρα Νερού, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ  και φέτος ήταν αφιερωμένη «στην επιτάχυνση αλλαγών για αντιμετώπιση της κρίσης στα νερά και την υγιεινή». Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι κυβερνήσεις πρέπει να «δουλέψουν» 4 φορές περισσότερο, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος 6, των στόχων βιώσιμης Ανάπτυξης, που αφορά το Νερό - τη διασφάλιση ότι όλοι οι πληθυσμοί έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό μέχρι το 2030. Εάν δεν θέσουμε υπό έλεγχο την παγκόσμια κρίση του νερού δεν θα μπορέσουμε να σημειώσουμε  πρόοδο στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παγκόσμια κοινότητα προχωρεί σε διεθνή συμφωνία για το νερό και σε δράσεις προστασίας του φυσικού αυτού πόρου. Και ενώ ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι για να αναστραφεί η καταστροφική παρούσα κατάσταση, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδια που να διασφαλίζουν δίκαιη πρόσβαση στο νερό για όλους τους ανθρώπους, διατηρώντας παράλληλα αυτόν τον πολύτιμο πόρο, την ίδια στιγμή στην χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προ ολίγων ημερών, ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία της Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, κάνοντας το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και αμφισβητώντας στην πράξη το δημόσιο αυτό κοινωνικό αγαθό - το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα.

Η κυβέρνηση δημιουργώντας μια Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Νερών, είναι σαν να αναγνωρίζει ότι η ίδια είναι ανεπαρκής, εγκαταλείπει και μεταθέτει έμμεσα, αλλού την διαχείριση και τον έλεγχο του απαραίτητου αυτού αγαθού για τη ζωή. Το κύριο όμως είναι ότι το φυσικό - δημόσιο αγαθό του νερού εναποτίθεται στις δυνάμεις της αγοράς, όπου κριτήριο είναι το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνουμε ότι η Κοινωνία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Διοικητικών δικαστών, αλλά και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις όσον αφορά στη συνταγματικότητα της ρύθμισης. Αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει..

Το νερό και η προστασία του αποτελεί, βασικό  μοχλό  βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κινήματα των πολιτών πρέπει να κινητοποιήσουν τις άβουλες και απρόθυμες κυβερνήσεις στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των προσπαθειών, τη μετατροπή των μεγάλων λόγων σε πράξεις, προς μια ολοκληρωμένη πορεία για ένα βιώσιμο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή για δεσμεύσεις που θα αλλάξουν το παιχνίδι. Είναι χρέος μας απέναντι στο Μέλλον μας, στο Μέλλον των  μελλοντικών γενιών και απέναντι στην Ανθρωπότητα, να εξασφαλίσουμε καθολική και ασφαλή πρόσβαση στο νερό.

*Η Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας, Α' Αντιπρόεδρος επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Αναπλ. Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)