to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:54 | 17.07.2014

Κοινωνία

Αντίθετη η ΕΣΗΕΑ στη συμμετοχή βουλευτών στην επιτροπή ελέγχου του "πόθεν έσχες"

"Είναι αδόκιμο και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι να τεθούν υπό την κρίση και τον έλεγχο αυτών που οι ίδιοι έχουν καθήκον να ελέγχουν καθημερινά, μαχητικά και ανυποχώρητα", σχολιάζει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) σχετικά με την πρόταση να συμμετέχουν βουλευτές στην επιτροπή ελέγχου του "πόθεν έσχες"


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες και οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να συμφώνησαν για τη σύσταση της πενταμελούς επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από δυο βουλευτές, δυο δικαστικούς και έναν εκ των υποδιοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος.

 «Η ΕΣΗΕΑ έχει κατ' επανάληψη εκφραστεί υπέρ της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης των μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς. Επιπλέον, παγίως τάσσεται υπέρ της θεσμοθετημένης διαδικασίας ελέγχου του «πόθεν έσχες» για όλους ανεξαιρέτως τους υπόχρεους και φυσικά των δημοσιογράφων», αναφέρει και προσθέτει:

«Δηλώνουμε, όμως, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι να ελέγχονται από μια πενταμελή επιτροπή της οποίας δυο μέλη θα είναι βουλευτές. Το καθήκον των δημοσιογράφων συνίσταται στο να ασκούν κριτική στα πολιτικά πρόσωπα υπακούοντας αποκλειστικά στους κανόνες δεοντολογίας που διέπουν το επάγγελμά τους και με μοναδικό στόχο την έγκαιρη και πρωτίστως έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Επειδή συνεπώς είναι αδόκιμο και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο οι συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι να τεθούν υπό την κρίση και τον έλεγχο αυτών που οι ίδιοι έχουν καθήκον να ελέγχουν καθημερινά, μαχητικά και ανυποχώρητα, θα πρέπει η σύνθεση της εξαγγελθείσας πενταμελούς Επιτροπής, όσον αφορά τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των δημοσιογράφων, να μην αποτελείται από μέλη του Κοινοβουλίου. Άλλωστε, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Οι Έλληνες βουλευτές εκ του θεσμικού τους ρόλου δεν προορίζονται να κρίνουν αλλά να κρίνονται από τους πολίτες καθημερινά αλλά και όποτε το Σύνταγμα το επιβάλει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)