to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 17.07.2014

Διεθνή

Αντισυνταγματική η θανατική ποινή στην Καλιφόρνια

«Το σύστημα θανατικής ποινής της Καλιφόρνιας «δεν εξυπηρετεί κάποιο ποινικό σκοπό. Είναι λοιπόν ένα αντισυνταγματικό σύστημα» δήλωσε ο δικαστής Κόρμακ Κάρνεϊ


«Αντισυνταγματική» έκρινε τη θανατική ποινή ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, προχωρώντας σε αξιολόγηση του συνόλου του συστήματος και χαρακτηρίζοντάς το «δυσλειτουργικό» επειδή προσομοιάζει με ψυχικά βασανιστήρια.

Όπως δήλωσε ο δικαστής Κόρμακ Κάρνεϊ, «απρόβλεπτες και άτακτες καθυστερήσεις είχαν ως συνέπεια ένα σύστημα θανατικής ποινής στο οποίο πολύ λίγοι από τους εκατοντάδες των καταδικασμένων εκτελούνται πράγματι από την Πολιτεία. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα σύστημα όπου αυθαίρετοι παράγοντες αποφασίζουν ποιος θα εκτελεστεί πραγματικά».

Ο δικαστής καλείτο να αποφανθεί πάνω σ’ ένα αίτημα ακύρωσης της θανατικής ποινής η οποία είχε επιβληθεί στον Έρνεστ Ντιγουέιν Τζόουνς. Ο τελευταίος βρίσκεται στα κελιά των μελλοθανάτων εδώ και δύο δεκαετίες μετά την καταδίκη του το 1995 για το βιασμό και το φόνο της μητέρας της φιλενάδας του.

Το σύστημα θανατικής ποινής της Καλιφόρνιας «δεν εξυπηρετεί κάποιο ποινικό σκοπό. Είναι λοιπόν ένα αντισυνταγματικό σύστημα. Κατά συνέπεια το δικαστήριο εξαλείφει την ποινή του κ. Τζόουνς», πρόσθεσε ο δικαστής Κάρνεϊ.

Εξάλλου, οι καθυστερήσεις, το γεγονός ότι καταδικασμένοι κρατούνται στα κελιά των μελλοθανάτων επί χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, και για «αυθαίρετους» λόγους πολύ λίγοι εξ αυτών πράγματι εκτελούνται, ισοδυναμεί σύμφωνα με τον δικαστή, με «παραβίαση της όγδοης τροπολογίας» που απαγορεύει «τις βάναυσες και ασυνήθιστες τιμωρίες». Αυτή τη στιγμή 748 άνθρωποι βρίσκονται στα κελιά των μελλοθανάτων στην Καλιφόρνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)