to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:39 | 27.06.2016

Διεθνή

Ραχόι μόνος ψάχνει: Σοσιαλιστές και Ciudadanos δεν τον δέχονται ως επικεφαλής κυβέρνησης

Οσμή νέου πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία || Οι εξελίξεις σε liveblog


Οι ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο. "Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε", δήλωσε ο Ερνάντο.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι. Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos (Πολίτες), ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι. Η τελευταία αυτή δήλωση ανατρέπει τα δεδομένα καθώς οι νεοφιλελεύθεροι Πολίτες θεωρούνταν δυνητικός σύμμαχος του Λαϊκού Κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας. 

Ο Ραχόι δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει να σχηματίσει μια κυβέρνηση που να έχει ευρεία στήριξη από αντιπάλους του. "Υποστηρίζω την ιδέα να υπάρχει κάθε τέσσερα χρόνια μια σταθερή κυβέρνηση που να έχει ένα καθορισμένο πρόγραμμα πολιτικής, όμως αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να κυβερνηθούμε κάνοντας πράγματα μέρα με τη μέρα", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κάτω Βουλή, Κογκρέσο των Βουλετών, η μόνη εκ των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου που είναι υποχρεωτικό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, διαθέτει 350 έδρες, άρα το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να έχει τη στήριξη τουλάχιστον 176 βουλευτών.  Υπενθυμίζεται ότι στο ισπανικό σύστημα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει δύο ευκαιρίες για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί να επιβιώσει και με τη σχετική πλειοψηφία.  Το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή (αν και όχι απίθανη), θεωρείτο να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα «αναγκαία και κρίσιμα» νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχυ της πλειοψηφίας στη Βουλή.

 Ο Π. Ιγκλέσιαςσχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αναγνώρισε ότι είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα σε σχέση με αυτό που έκαναν οι Unidos Podemos, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της δεξιάς και τα μεγάλα ποσοστά της αποχής. Δήλωσε ότι παραμένει ανοικτός στο διάλογο με τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα γιατί βλέπουν ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει ο συντηρητικός συνασπισμός.

 

Τα αποτελέσματα

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) κέρδισε χθες τις εκλογές στην Ισπανία, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη, ενώ ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες χωρίς να καταφέρει να προσπεράσει το κόμμα του Σάντσεθ, όπως προέβλεπαν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις και τα exti polls. Ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι νεοφιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες. Ενώ το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι αύξησε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο, απέχει αρκετά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Το χθεσινό αποτέλεσμα μοιάζει με αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, οπότε ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω). Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Η συνεχής ενημέρωση:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)