to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:47 | 10.09.2017

Πολιτική

Η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην #deth2017

Με τη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.


Με τη συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 82η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
 
Ο πρωθυπουργός, αφού ανέφερε πρώτα ότι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η ανάδειξη της Ελλάδας της παραγωγής, της δημιουργίας και του μόχθου, μίλησε για την προοπτική να ξεφύγει η χώρα από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων, με αλλαγή μείγματος πολιτικής υπέρ των πιο αδυνάμων. Υπογραμμίζοντας την υπεραπόδοση στόχων τα έτη 2016 και 2017 και μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, δίδεται η δυνατότητα -υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας- να υπάρχει αισιοδοξία όχι μόνο ότι θα πιάσουμε τους στόχους αλλά και για ένα δημοσιονομικό περιθώριο.

Και από το 2019 εν τέλει, θα δοθεί η δυνατότητα για τις αναγκαίες διορθώσεις που θα ελαφρύνουν πρωτίστως όσους έχουν επιβαρυνθεί από την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. «Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να τον προχωρήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός εκφράζοντας συγχρόνως την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

«Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ κρίσιμο θέμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είναι ηλίου φαεινότερον ότι τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την είχε η ελληνική κυβέρνηση, (καθώς) τίθεντο ακόμη και ζητήματα που ήταν εκτός συμφωνίας».

Σύμφωνα με την προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση έχει παράξει πολύ σημαντικό έργο, είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε, και προβλήματα συντονισμού, η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι μια προσπάθεια που αποδίδει. Δεν το λέω εγώ μόνον αλλά το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα διεθνή ΜΜΕ, θα το εκτιμήσουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το έχουν εκτιμήσει ήδη».

Σε σχέση με την τρίτη αξιολόγηση τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα στο πλαίσιο της συμφωνίας». Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε ότι άμεσα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο και η κυβέρνηση θα πάρει τις συλλογικές εκείνες αποφάσεις, θα κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις «για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού εδώ.

Την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε χτες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώπιον των εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων φορέων και εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης.

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα περίπτερα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO και εκπροσώπους των εργαζομένων:

Φωτογραφίες από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

«Αισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα και τα μέλη της διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει πόσες είναι οι συμμετοχές στη φετινή 82η ΔΕΘ και έδειξε ενδιαφέρον για τα κινέζικα φαναράκια με τα οποία έχει στολιστεί η έκθεση και το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε στον στόχο της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, στη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Η διοίκηση της ΔΕΘ διατύπωσε το αίτημα για ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και ο πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά και είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τέλεσε επίσης τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και είχε σύντομη συνομιλία με τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου.

Οι δύο άντρες μίλησαν για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, ενώ ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε εν τάχει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια» του αγροτικού πληθυσμού, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «αυτή στη στιγμή διεξάγεται συζήτηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, που είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η . (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ)

  • Εδώ όλες οι σχετικές εξελίξεις και δηλώσεις

Επίσκεψη του πρωθυπουργού στα περίπτερα της Έκθεσης

Περισσότερο από τρεις ώρες διήρκησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα περίπτερα της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO και εκπροσώπους των εργαζομένων.

      Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΘ - HELEXPO, Τάσο Τζήκα, υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από το περίπτερο 15 όπου βρίσκονται οι κρατικές συμμετοχές.

Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

«Προτεραιότητα μας νέα σχέση ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τους πολίτες»

      Το περίπτερο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης ήταν το πρώτο που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός στο περίπτερο 15. Εκεί, τον περίμενε ο πρόεδρος της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

      «Προτεραιότητα μας είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον οργανισμό και τους πολίτες», είπε ο κ.Παππάς προς τον πρωθυπουργό. Ο κ.Τσίπρας απάντησε πως «αυτή η σχέση έως τώρα ήταν η χειρότερη δυνατή».

      Επίσης, παρακολούθησε το σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΘ και πώς κινούνται σε πραγματικό χρόνο τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ ανέφερε πως ο πήχης για τις συγκοινωνίες θα πρέπει να μπει ψηλότερα.
 

Φωτογραφίες από την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ:

«Η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο»

      «Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι ανέκδοτο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος και από τον υπουργό Μεταφορών - Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, αναφερόμενος στο έργο του μετρό, στο κοινό περίπτερο της Αττικό Μετρό με τον ΟΑΣΘ.

      Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Γιάννης Μυλόπουλος, ενημέρωσε από την πλευρά του τον κ.Τσίπρα για την πορεία των έργων και για την ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας στον σταθμό Αρετσού της Καλαμαριάς.

      «Το μόνο που μένει στην πόλη είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα», είπε αστειευόμενος ο πρωθυπουργός.

      Ακολούθησε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο περίπτερο του «Δώσε Ελπίδα», όπου ο κ.Τσίπρας υπέγραψε αίτηση να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.

      Στη συνέχεια, πέρασε από τα σταντ του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΓΑΙΟΣΕ, όπου έλαβε δώρο ένα βιβλίο καθώς και στις Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ).

Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

Το «έξυπνο» υδρόμετρο της ΕΥΑΘ

      Για το «έξυπνο» υδρόμετρο της ΕΥΑΘ είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί κ. Τσίπρας, στη συνέχεια της περιοδείας του στο περίπτερο 15, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρίας, Γιάννη Κρεστενίτη.

      Ο πρωθυπουργός είδε πώς λειτουργεί το πιλοτικό πρόγραμμα του ψηφιακού υδρόμετρου της ΕΥΑΘ, το οποίο επιτρέπει στον καταναλωτή να ενημερώνεται για τις καθημερινές καταναλώσεις του και να ελέγχει το υδρόμετρό του από τον υπολογιστή ή ακόμη από το κινητό του τηλέφωνο.

      Λίγο πριν αναχωρήσει ο κ.Τσίπρας, η Β' αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, Στυλιανή Βαλάνη, του χάρισε οικολογικές σακούλες για το σούπερ μάρκετ και ένα θερμός.

Συνάντηση με το ρομπότ «Ρολίτα» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

      Μια ξεχωριστή συνάντηση, με ένα ρομπότ ονόματι «Ρολίτα», είχε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και συγκεκριμένα στο σταντ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στην Ακαδημία Ρομποτικής.

      Ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δημήτρης Χαραλαμπίδης, ενημέρωσε τον κ.Τσίπρα για το ρομποτάκι «Ρολίτα». Του είπε πως πρόκειται για μια δημιουργία φοιτητών του ιδρύματος που ασχολούνται με την κοινωνική και εκπαιδευτική ρομποτική.

      Ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε πως πρόκειται για το πρώτο ρομπότ - παρουσιάστρια, καθώς είναι θηλυκού γένους, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ομάδα που θα λάβει μέρος στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα. 

      Επίσης, επισκέφτηκε τα περίπτερα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

      Στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού τον υποδέχτηκε ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ο υπουργός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ επισκέφτηκε και το περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών.

      Στο περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώθηκε από τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, για τα προγράμματα του υπουργείου.

      Στο περίπτερο Ψηφιακής Πολιτικής τον υποδέχτηκε ο υπουργός, Νίκος Παππάς, και τον ενημέρωσε για τη ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο υπουργείο του.

      Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Τσίπρας στάθηκε και σε δύο σκυλιά - οδηγούς για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Στο επίκεντρο τα σχολικά γεύματα

      «120.000 σχολικά γεύματα θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα. Το 74% των σχολείων της Θεσσαλονίκης θα καλυφθούν από τον Οκτώβριο με ζεστό φαγητό για τα παιδιά», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποδεχόμενη τον πρωθυπουργό στο σταντ του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

      Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Φωτίου «θα αρχίσουν τα σχολικά γεύματα και δώσαμε μεγάλη έμφαση στη Θεσσαλονίκη».

      «Θέλει σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα για να πετύχει», ανέφερε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός.

      Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για την ανεργία από την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου και από τον υφυπουργό, Τάσο Πετρόπουλο, ζήτησε επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

Για τα διατηρητέα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς ενημέρωσε το ΥΜΑΘ

      Για τα διατηρητέα μνημεία και τους παραδοσιακούς οικισμούς της Βόρειας Ελλάδας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

      Όπως είπε η κ. Κόλλια - Τσαρουχά υπάρχουν 3.000 διατηρητέα κτίρια και 70 παραδοσιακοί οικισμοί σε Μακεδονία και Θράκη.

      Ο κ. Τσίπρας επίσης έδειξε εντυπωσιασμένος από τον χαρακτηρισμό των 199 κτιρίων της εποχής του Μεσοπολέμου που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη.

Ενημέρωση για την εφαρμογή σχετικά με προβλήματα της καθημερινότητας

      Στο σταντ της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής www.kathimerinotita.gov.gr τον υποδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του τον ενημέρωσαν ότι μέσα σε ένα εξάμηνο έχει δεχτεί περίπου 6.000 επισκέψεις. (αναλυτικό ρεπορτάζ)

      Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης τα σταντ της ΔΕΗ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του «Εξοικονομώ Ενέργεια» και το σταντ της ενημερωτικής ιστοσελίδας Thestival.gr.

Δώρο μια φανέλα του ΠΑΟΚ

      Λίγο πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός από τις εγκαταστάσεις της 82ης ΔΕΘ εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ του προσέφερε μια ασπρόμαυρη ποδοσφαιρική φανέλα. «Πάμε για πρωτάθλημα», ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΔΕΘ - HELEXPO, Τάσου Τζήκα, προς τον Αλέξη Τσίπρα.

      Ο εκπρόσωπος του Δικεφάλου από την πλευρά του υποστήριξε πως η αρχή με το να χαρίζεται φανέλα στον πρωθυπουργό έγινε πέρσι, μια κίνηση που σκοπεύουν οι ασπρόμαυροι να την κάνουν θεσμό.

      Στη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ συμμετείχαν η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης και Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

         Την ίδια ώρα άλλοι υπουργοί έκαναν εγκαίνια περιπτέρων στους χώρους της ΔΕΘ και στη συνέχεια περιοδείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)