to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:10 | 03.09.2018

Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ

Σημείο αναφοράς το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή


«Είναι η πρώτη φορά, μετά από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σάββατο με παραγωγικούς φορείς από τη βόρεια Ελλάδα, ενόψει των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). 

Με αυτήν την αναφορά δίνει το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, δεδομένου ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια οι προσδοκίες των πολιτών είναι αυξημένες και περιλαμβάνουν την εκπόνηση πολιτικών που θα αποκαταστήσουν προοδευτικά τις αδικίες της κρίσης, θα μειώσουν τις ανισότητες και θα στηρίξουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία σήκωσε δυσανάλογα βάρη. 

Προσδοκίες που έχουν να κάνουν με την μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην ασκούμενη πολιτική. 

«Ένα πράγμα που αλλάζει είναι ότι από προϋπολογισμούς περικοπών περνάμε σε προϋπολογισμούς επεκτάσεων και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Τώρα λοιπόν έχουμε την ευχέρεια εμείς να σχεδιάζουμε την πολιτική, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν μας τους περιορισμούς που υπάρχουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά για τις χώρες που έχουμε περάσει από προγράμματα», σημειώνει σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Άλλωστε, όλο αυτό το διάστημα, κυβερνητικά στελέχη, σε κάθε ευκαιρία κάνουν λόγο για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι σε αυτά τα πεδία θα τεθεί και η διαχωριστική γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία συνεχίζει την καταστροφολογία. 

«Δύο κόσμοι»

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», έκανε λόγο για αντιπαράθεση «δύο διαφορετικών κόσμων» αναφορικά με τα προγράμματα της κυβέρνησης και της ΝΔ, λέγοντας ότι «από τη μια μεριά το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης που θέτει στο επίκεντρο την μισθωτή εργασία, την δίκαιη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την οικοδόμηση ενός νέου και αποτελεσματικού κράτους, τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, την προώθηση της καινοτομίας».

Από την άλλη, σημειώνει, η ΝΔ «θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η συντριβή της εργασίας, η παράδοση των κρατικών λειτουργιών και της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, η μείωση της φορολόγησης επί των κερδών - πρόκειται εδώ για προτάσεις κοινωνικά επιζήμιες αλλά και οικονομικά αναποτελεσματικές που μοναδικό στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη».

Φέρνει δε ως «αποκαλυπτικό» παράδειγμα την επαναφορά των αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων «που οδηγούν σε αυξήσεις μισθών χιλιάδων εργαζομένων», προσθέτοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήριζε την κίνηση αυτή ως ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς. «Άρα λοιπόν πρόκειται εδώ για προγράμματα που αντιστοιχούν σε συμφέροντα διαφορετικών κοινωνικών δυνάμεων, δύο διαφορετικών κόσμων» τονίζει.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλογικές Συμβάσεις: Τα πρώτα βήματα και οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας

Τα νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα η νέα πραγματικότητα θέτει νέα και δυσεπίλυτα ερωτήματα στα κόμματα και πρώτα και κύρια στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα οι δυνατότητες είναι περισσότερες, οι βαθμοί ελευθερίας μεγαλύτεροι, κατά συνέπεια οφείλουμε να αντιστοιχηθούμε με τη νέα πραγματικότητα, η οποία διαμορφώνεται  από  μια σειρά αντιθέσεις, παλαιές και νέες»: ο Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πετύχει την «προγραμματική του ανανέωση», κάνοντας ταυτόχρονα μία επανεκκίνηση ως προς τη σχέση του με την κοινωνία: «Ένα κόμμα δεν είναι επιτροπή προγράμματος, πρέπει να είναι κοινωνικά γειωμένο, να παρεμβαίνει στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία, στην Αυτοδιοίκηση, στις κινηματικές διεργασίες, στο πεδίο του πολιτισμού και των δικαιωμάτων», αναφέρει ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συνεχιζόμενη καταστροφολογία της αντιπολίτευσης

Με αρκετή δόση αμηχανίας, από την άλλη, η αντιπολίτευση επιχειρεί να αποδομήσει εκ των προτέρων, χαρακτηρίζοντάς την ως «παροχολογία» (sic) την προσπάθεια στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. 

«Ο κ. Τσίπρας είναι αγκαζέ με τον Καμμένο και έτσι θα πάνε μέχρι τέλους», αναφέρει η Μαρία Σπυράκη στον «Ελεύθερο Τύπο», και προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα «κρατά καλάθι» στη ΔΕΘ αλλά ένα κοστολογημένο πρόγραμμα.

«Οι εργασιακές σχέσεις επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύθηκαν παντελώς. Και τολμούν μας κατηγορούν; Η μαύρη εργασία οργιάζει, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ο κατώτατος μισθός είναι μόνο στα χαρτιά», αναφέρει στην ίδια εφημερίδα η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, σαν να μην έχει καταλάβει ότι η εργασιακή απορρύθμιση έχει φαρδιά - πλατιά τη σφραγίδα (και το ιδεολογικό πρόσημο) του κόμματός της. 

«Είμαστε σε τροχιά εκλογών, ό,τι και να κάνουν τελειώνουν. Από την Ιθάκη ο κ. Τσίπρας έκανε κήρυγμα μίσους και διχασμού. Στήνει εχθρούς ενόψει των εκλογών, φοβάται την εκκωφαντική ήττα», επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί πάνω στα πραγματικά επίδικα της περιόδου.

Όλα αυτά δείχνουν ότι, όπως αναμενόταν, το «πολιτικό θερμόμετρο» θα ανέβει ενόψει ΔΕΘ αλλά, σίγουρα, σε αυτήν την πρώτη μεταμνημονιακή Έκθεση οι πολίτες περιμένουν από την αντιπολίτευση κάτι περισσότερο από καταστροφολογία και ξαναζεσταμένο νεοφιλελευθερισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)