to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:28 | 03.12.2016

Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση: Tο δημοψήφισμα που κυοφορεί κινδύνους για τον Ματέο Ρέντσι

Η κάλπη της 4ης Δεκεμβρίου και η επόμενη ημέρα


Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ετοιμάζεται να ζήσει αύριο μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μετεωρικής πολιτικής σταδιοδρομίας του με το συνταγματικό δημοψήφισμα, η αβέβαιη έκβαση του οποίου θα κρίνει εν μέρει το μέλλον του.

Οι τελευταίες συγκεντρώσεις και το δημοσκοπικό προβάδισμα του «Όχι»

Το βράδυ της Παρασκευής, οι δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ρέντσι και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο έριξαν στη μάχη και τις τελευταίες δυνάμεις τους πραγματοποιώντας μεγάλες συγκεντρώσεις, στη Φλορεντία το πρώτο και στο Τορίνο το δεύτερο.

«Εγώ λέω όχι»... Μ' αυτό το κεντρικό σύνθημα στο βήμα του ομιλητή και σε μπλουζάκια, ο Γκρίλο κάλεσε τους Ιταλούς «να ξυπνήσουν» και να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα.

«Αρκεί ένα ναι» διακήρυσσαν αντίθετα οι γιγαντοοθόνες και οι σημαίες γύρω από τον Ρέντσι, ο οποίος υποστήριξε πως η Ιταλία έχει την ευκαιρία να «αλλάξει τον κόσμο» βάζοντας τέλος σ' ένα κύμα εκλογικών αποτελεσμάτων που συνδέονται με «τον φόβο του άλλου και του αύριο».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, καθώς απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους τις 15 ημέρες που προηγούνται της ψηφοφορίας, έδιναν προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων στο όχι.

Italian Prime Minister Matteo Renzi

Γύρισε μπούμπερανγκ η προσωποποίηση από τον Ρέντσι

Ο Ρέντσι πίεσε τους οπαδούς του να καταρρίψουν τις επιφυλάξεις των αναποφάσιστων, ώστε να ψηφίσουν υπέρ του δημοψηφίσματος. «Είναι τόσο πολλοί, οφείλουμε να πάμε να τους βρούμε, έναν προς έναν, επειδή όλα παίζονται αυτές τις 48 ώρες», υπογράμμισε.

Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί από το βράδυ της Πέμπτης για τα τέσσερα εκατομμύρια των Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό και, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η συμμετοχή υπήρξε υψηλή μεταξύ αυτών των εκπατρισμένων, οι οποίοι υποστηρίζουν μάλλον το ναι.

«Αν χάσω το συνταγματικό δημοψήφισμα, θα εγκαταλείψω την πολιτική», είχε δηλώσει πριν από έναν χρόνο ο 41χρονος Ρέντσι, ο οποίος έφθασε στην εξουσία τον Φεβρουάριο του 2014 με τη βούληση να αλλάξει τα πάντα στην Ιταλία. Στη συνέχεια εξήγησε πως ήταν λάθος το γεγονός ότι προσωποποίησε υπερβολικά την ψηφοφορία αυτή.

Έκτοτε προσπάθησε με συνεντεύξεις, συγκεντρώσεις ή παρεμβάσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, να πείσει για το βάσιμο της μεταρρύθμισής «του», που υποτίθεται ότι θα απλουστεύσει την πολιτική ζωή σε μια χώρα η οποία έχει δει 60 κυβενήσεις να παρελαύνουν από το 1948.

Beppe Grillo

Τι διακυβεύεται στο δημοψήφισμα

Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει μια δραστική μείωση των εξουσιών της Γερουσίας, η οποία δεν θα ψηφίζει πλέον για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ούτε και για να επικυρώνει τους περισσότερους από τους νόμους, έναν περιορισμό των εξουσιών των περιφερειών και την κατάρτηση των επαρχιών.

'Ομως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά περνώντας από τους λαϊκιστές του Κινήματος 5 Αστέρων ή της Λέγκας το Βορρά, το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπελουσκόνι και ακόμη και «αντάρτες» του PD καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν όχι.

Εκτός από την κοινή βούληση να στείλουν τον Ρέντσι «a casa», στο σπίτι του, εκτιμούν πως αυτή η μεταρρύθμιση, που συνδυάζεται μ' έναν εκλογικό νόμο ο οποίος προσφέρει ισχυρό πριμ εδρών στο πρώτο κόμμα, δημιουργεί μια πολύ ισχυρή συγκέντρωση εξουσιών για μια χώρα όπου το τραύμα του φασισμού έχει αφήσει ίχνη.

A general view of the Italian Senate

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε για να μην γίνει ο Ρέντσι το αφεντικό σας και το αφεντικό της Ιταλίας», είπε χθες το βράδυ ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος είχε ωστόσο διαπραγματευθεί τη μεταρρύθμιση μαζί με τον Ρέντσι. Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας προκαλεί σε κάθε περίπτωση κρύο ιδρώτα στην Ευρώπη και τις αγορές, όπου εκφράζονται φόβοι για μια νέα φάση αστάθειας στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσαν ανοικτά τους Ιταλούς να ψηφίσουν υπέρ του ναι.

Τα κόμματα M5S και Λέγκα του Βορρά, ενισχυμένα από το Brexit και την εκλογή του Ντόνλαντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ελπίζουν, καθένα από την πλευρά του, ότι θα είναι οι επόμενοι που θα ευνοηθούν απ' αυτό το λαϊκιστικό κύμα.

Το M5S ζητεί πρόωρες εκλογές σε περίπτωση νίκης του όχι, όμως ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα δεν θα διαλύσει το κοινοβούλιο πριν μεταρρυθμισθεί ο νόμος βάσει του οποίου εκλέγονται οι βουλευτές.

Ακόμη κι αν μια παραίτηση του Ρέντσι σε περίπτωση αποτυχίας μοιάζει αναπόφευκτη, τίποτε δεν τον εμποδίζει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία με αποστολή να μεταρρυθμίσει την εκλογική νομοθεσία ενόψει πρόωρων εκλογών. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπαναχωρήσει στη δέσμευσή του ότι δεν θα ηγηθεί ποτέ μιας τέτοιας «τεχνοκρατικής» κυβέρνησης.

Υπέρ του «όχι» η Αριστερά

Ο Νικόλα Φρατοϊάννι, γενικός συντονιστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ιταλικής Αριστεράς, εξηγεί στη συνέντευξη αυτή στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τους λόγους για τους οποίους στηρίζει το «όχι» στο ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα. «Πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία μειώνει τη λαϊκή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της χώρας», δηλώνει και προσθέτει ότι μια νίκη του «όχι» θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης για την Ιταλία, με αναφορά στις εμπειρίες της ελληνικής κυβέρνησης, των Podemos και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων».

   Ερ: Για ποιο λόγο η Ιταλική Αριστερά αποφάσισε να πει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής;

   Απ: Διότι πρόκειται για δημοψήφισμα που ενσαρκώνει μια συγκεκριμένη ιδέα του πως πρέπει να αναδιοργανωθούν οι θεσμοί στην εποχή της κρίσης και της λιτότητας. Με μείωση των μορφών συμμετοχής, το μηδενισμό της κοινωνικής σύγκρουσης, τη βαθμιαία αποβολή του λαού από τη δημοκρατική δομή. Η μεταρρύθμιση αυτή του Συντάγματος προσπαθεί να μετατρέψει όλη αυτή την κατάσταση, από εξαίρεση, σε κάτι το μόνιμο. Η κύρια άποψή μας, λοιπόν, είναι ότι η συνταγματική αλλαγή μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ιταλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος δεν θα εκσυγχρονίσει τη χώρα, αλλά θα την κάνει ακόμη πιο πολύπλοκη και λιγότερο λειτουργική.

   Ερ: Δεν φοβάστε ότι η θέση σας μπορεί να ταυτιστεί με εκείνη των Πέντε Αστέρων ή ακόμη και της Λέγκας, οι οποίοι λένε, επίσης, «όχι» στο δημοψήφισμα; Και πόσο βάρυναν οι διχασμοί στο εσωτερικό της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, σε ό,τι αφορά την τελική αυτή επιλογή;

   Απ: Δεν φοβάμαι μια τέτοια ταύτιση. Η Λέγκα και η Δεξιά απέχουν πάρα πολύ από τις θέσεις και την ιστορία μου. Θα έλεγα ότι εκπροσωπούν το ακριβώς αντίθετο. Ανέκαθεν, στα δημοψηφίσματα, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες απέχουν εντυπωσιακά μεταξύ τους, μπορεί να κάνουν την ίδια τελική επιλογή. Ο Ρέντσι, άλλωστε, κατηγόρησε το μέτωπο του «όχι» ότι είναι εντελώς ανομοιογενές, ενώ η ίδια του η κυβερνητική πλειοψηφία συμπεριλαμβάνει τη Νέα Κεντροδεξιά και πρώην βουλευτές και συνεργάτες του Μπερλουσκόνι. Στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά παρατηρείται ένας διχασμός, ο οποίος χαρακτηρίζει και την υπόλοιπη χώρα και ο οποίος τροφοδοτήθηκε ανεύθυνα από την κυβέρνηση. Είναι, όμως, και το φυσικό αποτέλεσμα μιας διαφορετικής ερμηνείας των όσων συμβαίνουν, των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκείνοι οι οποίοι, μέσα στην Αριστερά, νομίζουν ότι αν κερδίσει το «όχι» θα οδεύσουμε προς το χάος, κάνουν ένα δραματικό λάθος: πιστεύουν, δηλαδή, ότι η ενίσχυση των διαφόρων δεξιών κομμάτων και αντιδραστικών κινημάτων απειλεί την κυβέρνηση Ρέντσι, χωρίς να κατανοούν ότι ακριβώς αυτή η ενίσχυση είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που η λεγόμενη Αριστερά των μεταρρυθμιστών θέλησε να εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική αυτή διέρχεται κρίση και χρειάζεται μια πιο ριζική απάντηση στα προβλήματα που ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός δημιουργεί στη ζωή των ανθρώπων.

   Ερ: Αν κερδίσει το «όχι» πως θα κινηθείτε; Θα συνεργαστείτε με την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι και τον Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα;

   Απ: Εμείς έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία της Ιταλικής Αριστεράς (πρόκειται για κοινοβουλευτική ομάδα που έχει ως στόχο τη σύσταση μιας νέας πολιτικής δύναμης) και θα συνεχίσουμε την πορεία μας αυτή. Θα πρέπει να καταλάβουμε -όλοι εμείς της Αριστεράς που ψηφίζουμε «όχι»- ότι η επιλογή μας αυτή πρέπει να έχει και μια ιδρυτική αξία. Ώστε να αποτελέσει τη βάση, δηλαδή, μιας πρότασης που να είναι ριζικά εναλλακτική για τη χώρα μας. Και αυτό θα πρέπει να γίνει στρέφοντας και το βλέμμα μας προς τις πιο σημαντικές εμπειρίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα στην Ελλάδα -παρά τις δυσκολίες που της δημιούργησε η Ευρώπη- μέχρι τις εμπειρίες των Podemos, της γερμανικής Die Linke αλλά και της Ιzquierda Unida και των εργατικών του Κόρμπιν, στη Μεγάλη Βρετανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)