to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 17.01.2014

πηγή: enet.gr

Κοινωνία

Αντιρατσιστικός σχολικός διαγωνισμός από τη UNICEF

Στηρίζουν και συμμετέχουν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.


Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και η UNICEF ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της ανοχής, της διαλλακτικότητας, της αλληλεγγύης, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κατά της βίας και του ρατσισμού. Ο διαγωνισμός “Εγώ και εσύ μαζί, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και ρατσισμό”, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, απευθύνεται σε νεαρούς μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της χώρας σχετικά με τις παραπάνω αξίες.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ) Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύοντας τους στόχους του διαγωνισμού, δήλωσε: “Η συνεργασία αυτή των δύο φορέων, της UNICEF και του ΔΚΟΕ, έχει ως στόχο να αναδείξει τις δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται στα ελληνικά σχολεία γύρω από την προώθηση των αξιών της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανοχής στο διαφορετικό. Στοχεύουμε να αναδείξουμε την τάση της νέας γενιάς να επικροτεί την πολυπολιτισμικότητα, την ανοχή στο διαφορετικό και να απορρίπτει κάθε είδους ρατσιστική διάθεση και συμπεριφορά και τη βία που τις συνοδεύει.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι καθηγητές και οι γονείς των μαθητών θα τους ενθαρρύνουν να εκφράσουν με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι νέοι που φοιτούν στα σχολεία της χώρας μας μεγαλώνουν με τις ολυμπιακές αξίες της φιλίας, της διαλλακτικότητας και της ειρήνης. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου την παλιά αφρικάνικη παροιμία πως τον κόσμο αυτό δεν τον κληρονομήσαμε από τους γονείς μας.. τον έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν σε ένα κόσμο ειρηνικό.”

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος κ. Λάμπρος Καννελόπουλος επισήμανε: “Στο μυαλό των περισσοτέρων, η UNICEF έχει ταυτιστεί με την υποστήριξη παιδιών σε υπανάπτυκτες ή εμπόλεμες κοινωνίες. Όμως, η δράση μας είναι πολυσχιδής γιατί, δυστυχώς, προβλήματα υπάρχουν παντού και δεν είναι μόνο επισιτιστικά ή προβλήματα υγιεινής. Οι ανεπτυγμένες κοινωνίες, ανάμεσά τους και η χώρα μας, αντιμετωπίζουν έναν άλλο πόλεμο, εσωτερικό αυτή τη φορά, που απειλεί την ίδια τη συνοχή τους. Ο ρατσισμός τείνει να γίνει μάστιγα και να μετατρέψει τις ανοιχτές κοινωνίες που επιδιώκουν την πρόοδο, σε κλειστά φρούρια, καταδικασμένα στην ακινησία.

Σκοπός του προγράμματος που αναπτύσσουμε με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι να δώσουμε το βήμα στους μαθητές της χώρας μας για να μιλήσουν τα ίδια για τον ρατσισμό και πως τον αντιμετωπίζουν. Προσβλέπουμε στη φαντασία τους για να μας αποδείξουν πως οι ολυμπιακές αξίες της ανεκτικότητας, του σεβασμού της διαφορετικότητας του άλλου, της αποχής από τη βία και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας ήταν και παραμένουν αξίες βαθιά ελληνικές.” Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και τη υποστήριξη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αναλαμβάνουν δράση διοργανώνοντας σειρά δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από το σχολείο. Στη συνέχεια, υποβάλλουν υλικό από τις δράσεις ηλεκτρονικά στη σελίδα www.olympictruce.org έως τις 15 Μαΐου 2014.

Η αξιολόγηση θα γίνει από ειδική Επιτροπή και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί σε ειδική τελετή το φθινόπωρο του 2014, με τη συμμετοχή μαθητών, καλλιτεχνών και Ελλήνων Ολυμπιονικών. Όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και την στηρίζουν ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (ΕΣΑΚΕ), ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος".

tags: Unicef

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)