to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:50 | 14.03.2013

Κοινωνία

Αντιρατσιστικό δρώμενο στο Βόλο

Από φοιτητές του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης


Με αφορμή την  21η Μαρτίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, φοιτητές και φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους που φιλοξενούνται στον Ξενώνα της οργάνωσης «Άρσις» στην Μακρινίτσα θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αντιρατσιστικό δρώμενο στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και της εξάλειψης των ρατσιστικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος: στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της πόλης Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική  πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών, που διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των ρατσιστικών νόμων του  απαρτχάιντ.

Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να χάσουν τη ζωή τους 70 φοιτητές. Από τότε τη μέρα αυτή σε όλο τον κόσμο οργανώνονται διαδηλώσεις και  άλλες δράσεις κατά του ρατσισμού.

Σκοπός του συμβολικού αντιρατσιστικού δρώμενου που θα πραγματοποιήσουν στο Βόλο οι φοιτητές/τριες μαζί με τους αιτούντες άσυλο ανηλίκους νέους του ξενώνα της Μακρινίτσας  δεν είναι μόνο η ανάμνηση του παραπάνω τραγικού γεγονότος, αλλά η ευαισθητοποίηση όλων μας ότι ο ρατσισμός δεν είναι κάπου μακριά, αλλά δίπλα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους ανήλικους αιτούντες άσυλο νέο του ξενώνα της «Άρσις» στην Μακρινίτσα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργώντας ένα σταθερό δίαυλο συνεργασίας και ανταλλαγής μεταξύ του Πανεπιστημίου και των ιδιαίτερα ευάλωτων ομάδων της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: onlarissa.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)