to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 21.09.2012

Διεθνή

Αντιρατσιστές γιορτάζουν τους αγώνες του παρελθόντος και ατενίζουν το μέλλον

Περίπου 600 άτομα, νέοι και γέροι, μαύροι, λευκοί και ασιάτες συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη 10η επέτειο του φεστιβάλ “Αγάπα τη Μουσική – Μίσησε το Ρατσισμό” (Love Music Hate Racism – LMHR) το περασμένο Σάββατο


Η μέρα περιλάμβανε μια μίξη μουσικής, κινηματογράφου και κουλτούρας με πολιτικές συζητήσεις στο Rich Mix Centre του ανατολικού Λονδίνου.

Ακτιβιστές από εμπορικά συνδικάτα, σχολεία και πανεπιστήμια συμμετείχαν σε μια ιστορική αναδρομή της αντιρατσιστικής δράσης της οργάνωσης LMHR και μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις. Οι συζητήσεις ποίκιλαν από τις διαμαρτυρίες του 2011, μέχρι και την άνοδο του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου.

Η Γκουρίντερ Τσάντα (Gurinder Chadha), σκηνοθέτης της ταινίας «Κάν’το όπως ο Μπέκαμ», παρουσίασε την ταινία της «Είμαι Βρετανός, μα…» και ο ποιητής Μάικλ Ρόσεν (Michael Rosen ) μίλησε για το ρατσισμό στην εκπαίδευση.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σχετικά με την ακροδεξιά στην Ευρώπη ακούστηκαν μαρτυρίες από τις Μαρία Σκμιντ (Maria Schmidt) και Λιζ Φεκέτε (Liz Fekete). Περιέγραψαν πώς οι Ρoμά καταδιώκονται και βασανίζονται από Ναζί συμμορίες και κυβερνητικές αρχές.

Ο Τόνι Κερνς (Tony Kearns) από την Ένωση Εργαζομένων στην Επικοινωνία (Communication Workers Union – CWU) προειδοποίησε ότι η λιτότητα δημιουργεί συνθήκες στις οποίες η ρατσιστική προπαγάνδα έχει απήχηση και οι φασιστικές οργανώσεις ανθούν.

Ο Μάρτιν Σμιθ (Martin Smith) από το LMHR και βοηθός γραμματέας της οργάνωσης “Ενωθείτε Ενάντια στο Φασισμό” ( Unite Against Fascism) υποστήριξε ότι «αντικειμενικοί παράγοντες», οι οποίοι υποκινούν την εξάπλωση του ναζισμού στην Ευρώπη ήταν επίσης παρόντες στη Βρετανία.

«Η διαφορά είναι υποκειμενική. Έχουμε μία οργάνωση που θέτει προκλήσεις στους φασίστες όπου κι αν πάνε και τους κατονομάζει φασίστες. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Βρετανική Εθνική Παράταξη (British National Party) και η Αγγλική Λεγεώνα Άμυνας (English Defense League – EDL) βρίσκονται τώρα σε αταξία» είπε ο Μάρτιν.


Κουλτούρα

Ο συγγραφέας Πολ Γκίλροι (Paul Gilroy) έκανε μια ανασκόπηση των 30 ετών από τότε που έγραψε το βιβλίο «Ain’t No Black In the Union Jack». Ο Πολ έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει ακόμα κάτι που μπορεί να το πούμε νεανική κουλτούρα.

Μία νεαρή μαύρη γυναίκα απάντησε. Περιέγραψε μία προβολή ταινίας που οργάνωσε, κατά την οποία 90 άνθρωποι παραβρέθηκαν για να συζητήσουν πολιτικά θέματα.

Οι ομιλητές μίας συζήτησης πάνω στην υπεράσπιση της πολύ-πολιτισμικότητας κατέληξαν ομόφωνα στην καταδίκη των επιθέσεων των συντηρητικών (Tories) στην πολυπολιτισμική κοινωνία. Εντούτοις, υπήρχαν διαφωνίες σε ότι αφορούσε τη στάση του Εργατικού Κόμματος.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον (Ken Livingstone), έδωσε έμφαση στην υπόσχεση του Εντ Μίλιμπαντ (Ed Miliband), επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, να πατάξει τους εργοδότες που χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό μεταναστών για να ρίξουν τους μισθούς.

Εκπρόσωπος του Συνδικάτου για τις Δημόσιες και Εμπορικές Υπηρεσίες (Public and Commercial Services Union – PCS), Χιού Λάνινγκ (Hugh Lanning) είχε μία πολύ πιο κριτική στάση απέναντι στον Μίλιμπαντ. Υποστήριξε ότι η πολιτική του στρέφει τον κόσμο ενάντια στους μετανάστες και τους θεωρεί υπεύθυνους για την οικονομική κρίση.

Σε άλλες συζητήσεις ο Μόρις Μπέκμαν (Morris Beckman), ο οποίο πολέμησε τους φασίστες του Μόσλει (Mosley’s Blackshirts) το 1940 μίλησε για τις εμπειρίες του. Ένας νεαρός ακτιβιστής παρατήρησε, «μόλις συμμετείχα σε ένα κομμάτι ιστορίας».

Μία εμβόλιμη παράσταση κωμωδίας και ποίησης, στην οποία συμμετείχαν ο Μάικλ Ροσεν, η Ζίτα Ηολμπορν (Zita Holbourne), ο Μαρκ Στιλ (Mark Steel) και άλλοι έκλεισε την  ημέρα πριν ξεκινήσει το πάρτυ. Καλλιτέχνες – υποστηρικτές της LMHR, όπως ο Pandit G και οι 4i2i κατέλαβαν τη σκηνή μαζί με άλλους καλλιτέχνες μπροστά σε μια γεμάτη αίθουσα στη βραδινή συναυλία.


«Θα διαδηλώσουμε και πάλι»

Η συζήτηση για το πώς η EDL ηττήθηκε στο Γουάλθαμστοου (Walthamstow) του Ανατολικού Λονδίνου, ήταν μία από τις ζωντανότερες της ημέρας.

Οι ρατσιστές υποστηρίζουν ότι θα επιστρέψουν την 27η Οκτωβρίου. Εντούτοις, επικράτησε θετική διάθεση. Οι ομιλητές είπαν ότι σε απάντηση «θα διαδηλώσουμε και πάλι».

Η Τζενετ Άρνολντ (Jennette Arnold), μέλος της Εργατικής Συνέλευσης του Λονδίνου (Labour London Assembly – LLA) περιέγραψε πώς συμμετείχε στην καθιστική διαμαρτυρία που σταμάτησε την πορεία της EDL.

Ο Ινφράν Ακτάρ (Infran Akhatar) του Συμβουλίου Τζαμιών του Γουάλθαμ Φόρεστ (Waltham Forest Council of Mosques) είπε ότι η αστυνομία απαγόρευσε  στην EDL να πραγματοποιήσει πορεία μπροστά από τα τζαμιά, όταν τους προειδοποίησαν ότι οι μουσουλμάνοι θα έβγαιναν στους δρόμους.

O Μαρτιν Σμιθ είπε ότι η οργάνωση “Ενωθείτε Ενάντια στο Φασισμό” καλεί σε εθνική κινητοποίηση, καθώς η EDL ποντάρει τα πάντα στη νέα της πορεία. Θα πρέπει να έχουμε αυτοπεποίθηση, αλλά όχι αυταρέσκια τόνισε.





Πηγή:  ksm.gr
Μετάφραση: Μαρία Καμπούρη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)