to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:08 | 01.09.2013

Διεθνή

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε τουρκικές πόλεις

Διαδηλώσεις για την ειρήνη κι εναντίον της επέμβασης στη Συρία στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Η αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να εισέλθουν στο πάρκο Γκεζί.


Η τουρκική αστυνομία εμπόδισε σήμερα διαδηλωτές να εισέλθουν στο Πάρκο Γκεζί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης —το οποίο είχε αποτελέσει τον Ιούνιο το επίκεντρο ενός ευρύτατου κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης—, στο πλαίσιο μιας κινητοποίησης για την διεθνή ημέρα της ειρήνης κι εναντίον της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας απώθησαν με τις ασπίδες τους περίπου 1.000 διαδηλωτές, χωρίς να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα ή αντλίες νερού υπό πίεση. Οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, κοντά στο Πάρκο, όπως μετέδωσε ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αμερικάνοι, φονιάδες, έξω από τη Συρία», φώναζαν οι διαδηλωτές, που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον του συριακού καθεστώτος, το οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του λαού του.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία γειτονεύει με τη Συρία, έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας να υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ανθρώπινες αλυσίδες σχηματίστηκαν επίσης σε πολλές άλλες συνοικίες της πόλης, μετά την έκκληση οργανώσεων που γεννήθηκαν κατά την κατάληψη από ένα κοινωνικό κίνημα του πάρκου Γκεζί. Οι οργανώσεις αυτές κάλεσαν όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να «ενώσουν τα χέρια για έναν κόσμο ελεύθερο και ειρηνικό».

Αργά χθες η αστυνομία είχε κάνει χρήση δακρυγόνων κι εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσει διαδηλωτές εναντίον του πολέμου στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι ταραχές στην Τουρκία γενικεύθηκαν τον Ιούνιο, όταν μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία οικολόγων που ζητούσαν να μην καταστραφεί το πάρκο Γκεζί από ένα αστικό σχέδιο της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα από τις αρχές. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 8.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών της Τουρκίας.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες τουρκικές πόλεις. Στην Αντάκια (Αντιόχεια), στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα αλεβιτών, του θρησκευτικού δόγματος στο οποίο ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα την αντίθεσή τους σε μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού. «Όχι στον πόλεμο, Συρία, αντίσταση!», «χαιρετισμούς στο συριακό λαό που δεν υποκύπτει στον ιμπεριαλισμό!», φώναζαν διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν πορτρέτα του Άσαντ, σύμφωνα με ένα φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από 20.000 ως 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην Κουρδική κοινότητα, καλώντας την κυβέρνηση να αναζωογονήσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες ανακοινώνοντας μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Κάλεσαν ακόμη την κυβέρνηση της Τουρκίας να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα της χώρας με τις περιοχές που ελέγχουν οι Σύροι Κούρδοι ώστε να τους διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: Κέρδος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)