to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 26.07.2016

Πολιτική

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Απορρίφθηκε με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.


Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ τη στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος και Στάθης Παναγούλης.


 

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών:



 

Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου:

Η ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη:



«Το παραμύθι της ΝΔ δεν έχει δράκο»

Με τον εισηγητή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα να κατηγορεί την κυβέρνηση για σοβαρότατες ευθύνες, «με χειρισμούς που κόστισαν στη χώρα πάνω από 86 δισ.» (διαβάστε εδώ τη σχετική τεκμηρίωση του ΥΠΟΙΚ), και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα να του απαντά ότι «το παραμύθι του κόμματός του δεν έχει δράκο» και να κάνει λόγο για τακτικισμούς και αποπροσανατολιστικές κινήσεις, άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής. Πρόταση την οποία κατέθεσε η ΝΔ και υπεραμύνθηκε ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «ώστε να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου».

«Πρόθεση της ΝΔ με την πρόταση της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι να κυνηγήσει μάγισσες ούτε αβασάνιστα να ταλαιπωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Στόχος της είναι να καταδικαστούν οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης που με τη δήθεν διαπραγμάτευσή της χρέωσε τη χώρα με 86-100 δισ. ευρώ» υποστήριξε, ο εισηγητής της ΝΔ. Ο κ. Σταϊκούρας, επέρριψε ευθύνες και στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είπε, χαρακτήριζε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής τους Γιάνη Βαρουφάκη, ως σημαντικό κεφάλαιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μήπως για κάποιους στην κυβέρνηση το σχέδιο Β ήταν σχέδιο Α; Τι έπραξε ο πρωθυπουργός όταν είδε τον υπουργό του να οδηγεί τη χώρα στο χείλος του γκρεμού;» Κλείνοντας, κάλεσε την κυβέρνηση «να στηρίξει την πρόταση και να αποφύγει να κάνει μια ακόμα κυβίστηση», προσθέτοντας: «δεν τρέφουμε αυταπάτες, αυτές τις τρέφει κατ' εξακολούθηση και κατά συρροή ο κ. Τσίπρας».

Από την πλευρά του, ο Μάκης Μπαλαούρας, έκανε λόγο για «πρόταση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού της ΝΔ για να καλύψει το κενό των θέσεων της» αλλά, και για κινήσεις τακτικισμού, ώστε να ξεφύγει από την πολιτική ουσία. «Αν έβαζα τίτλο σε αυτή τη πρόταση θα έγραφα κοίτα ποιος μιλά. Αυτοί που έφεραν τους Έλληνες πολίτες στην απόγνωση, που γέμισαν την κοινωνία με ανέργους, που χάριζαν τα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε: «Η πρόταση της ΝΔ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Για πρώτη φορά πήγαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον ελληνικό λαό να γνωρίζει που και πως προχωράμε». «Το παραμύθι σας δεν έχει πια δράκο. Μιλάτε για plan Β. Θα πω αυτό που είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ναι, και plan Β, και C, και έξι plan Β θα κάναμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το βασανιστήριο πνιγμού που μας επέβαλαν» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε: «Στηρίζεστε σε αφηγήματα, αλλά δεν μπορούν πάνω σε αυτά να στηριχθούν πολιτικές θέσεις. Πράγματι υπήρχε plan B για έξοδο της χώρας και ήταν του Σόιμπλε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)