to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 17.09.2019

Πολιτική

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ για την υπόθεση Novartis

Η κυβερνητική απόφαση για το αν θα γίνει Προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα θα ανακοινωθεί αύριο στη Βουλή σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα. Η γραμμή όμως εντός ΝΔ μόνον ενιαία δεν είναι για την οδό που πρέπει να ακολουθηθεί


Για την υπόθεση της Novartis και για το εάν η ΝΔ τάσσεται υπέρ της σύστασης Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το Σύνταγμα αναφορικά με τη διάκριση των εξουσιών» και ότι «το ζήτημα του φακέλου, που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, είναι θέμα της Βουλής».

Επιπλέον είπε ότι «στην Ολομέλεια θα λάβουν γνώση του φακέλου τα κόμματα και θα έχουμε τοποθέτηση από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΟ του, Σταύρου Καλαφάτη».

Θυμίζουμε ότι, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν» της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε «παρεμβάσεις» και «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis. Μετά και τις καταθέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, η έρευνα «σκόνταψε» σε πολιτικά πρόσωπα και έχει διαβιβαστεί στη Βουλή.

Παρόλα αυτά, διαφαίνεται ότι πολλοί δεν θέλουν η διαλεύκανση πολιτικά φορτισµένων υποθέσεων της προηγούµενης περιόδου να µετατραπεί σε κυβερνητική ατζέντα. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει διακηρύξει επανειλημμένως ότι δεν γοητεύεται από την ιδέα των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για τα πεπραγμένα των αντιπάλων του.

Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να αφήσει την υπόθεση στα χέρια της Δικαιοσύνης, τότε στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άμεσο εσωκομματικό ζήτημα.

Διαφορετική η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη

Την άποψη ότι η τακτική δικαιοσύνη είναι αρμόδια για να ερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση Novartis ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.   «Θεωρώ ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει ασυλία. Από την ώρα που δεν έχει ασυλία, τον κ. Παπαγγελόπουλο πρέπει να τον κρίνει η τακτική δικαιοσύνη και να γίνει έρευνα σε βάθος για τον ρόλο του σε αυτή την υπόθεση», τόνισε η κ. Μπακογιάννη. 

Η κ. Μπακογιάννη, εξήγησε πως όσα γίνουν θα πρέπει να είναι ακριβώς στοιχειοθετημένα και αν από την έρευνα για τον κ. Παπαγγελόπουλο προκύψουν στοιχεία που αφορούν άλλους πολιτικούς, «να το δούμε τότε σε επίπεδο πλέον εφαρμογής του νόμου». «Το τεκμήριο αυτή τη στιγμή το έχει η δικαιοσύνη», τόνισε η κ. Μπακογιάννη, εξηγώντας το σκεπτικό της, με βάση το οποίο στην παρούσα φάση δεν θα πρέπει να συσταθεί εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis. Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι εκφράζει μια τελείως προσωπική της άποψη και πως η Βουλή θα λάβει τις αποφάσεις. Πρόσθεσε πως εάν προκύψουν στοιχεία που να αφορούν τον πρώην πρωθυπουργό, τότε «βεβαίως θα έρθει ο κ. Τσίπρας, διότι κουκούλωμα αυτής της υπόθεσης δεν αντέχεται».

«Καλή τύχη» το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Νοβάρτις και στη διχογνωμία που υπάρχερι στο εσωτερικό της ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέτευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ πως υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα τα οποία πιέζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη σε διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης: «Από εκεί και πέρα εγώ θα ήθελα -γιατί νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν σαφέστατη στην πρώτη ερώτηση που έγινε- να σας πω το εξής: διαβάζω σήμερα (σ.σ. προχθές) στον Τύπο. Ξύπνησα το πρωί και μου έδωσαν τις αθηναϊκές εφημερίδες και διαβάζω τα editorial δυο μεγάλων συγκροτημάτων, δυο μεγάλων εφημερίδων, και οι δυο εφημερίδες στηρίζουν την Κυβέρνηση, η μία να παροτρύνει τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής, στην ποινικοποίηση με ένα τρόπο της πολιτικής ζωής και στο ρεβανσισμό και η άλλη να μην το κάνει, διότι θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόταν στο κύριο άρθρο της Κυριακάτικης Καθημερινής, το οποίο συμβούλευε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και στο κύριο άρθρο του Βήματος, το οποίο καλούσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε σύσταση.
«Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα με το θέμα αυτό», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και να του πω ότι είμαι εδώ! «Είμαστε εδώ» όπως λέει και το σύνθημα». 

Μόνο για Δ. Παπαγγελόπουλο η προκαταρκτική εξέταση λένε διαρροές

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβερνητική πλειοψηφία θα εισηγηθεί τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης με αντικείμενο την αναζήτηση ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.

Διαρροές υποστηρίζουν οτι η ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζουν ότι «η στάση μας στο θέμα είναι θεσμική, δημοκρατική και υπεύθυνη». Ο κ.Τσίπρας έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες αλλά οι πολιτικές ευθύνες κρίνονται στις εκλογές» τονίζουν οι ίδιες πηγές.«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι Πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με συνεργάτες του.

ΣΥΡΙΖΑ: Φαρσοκωμωδία η απόπειρα να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν

Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια.

Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κος Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη.

Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κος Σαμαράς στη μήνυσή του και να μη ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει.

Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Χαρίτσης: Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όσους εμπλέκονται σε ένα σκάνδαλο που στοίχισε δισ. στα δημόσια ταμεία (βίντεο)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)