to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 15.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Αντίπαλες στρατηγικές

Του Δημήτρη Παπαγιαννάκου


Το πολυτάραχο 2012 ολοκληρώνεται με τρόπο που συμπυκνώνει συμβολικά και πραγματολογικά τις δύο αντίπαλες κεντρικές πολιτικές στρατηγικές. Νεοφιλελεύθερος δογματισμός, κοινωνική βαρβαρότητα, πολιτικός αυταρχισμός και αναξιοπρεπής υποτέλεια από τη συγκυβέρνηση. Οικονομικός ορθολογισμός και δικαιοσύνη, κοινωνική αλληλεγγύη, υπεράσπιση της δημοκρατίας και διεθνής αξιοπρέπεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται απλώς για πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και για σύγκρουση δύο αντίπαλων αξιακών συστημάτων.

Από τη συγκυβέρνηση έχουμε τη συνέχιση της ίδιας, αποδεδειγμένα καταστροφικής, πολιτικής: αλλεπάλληλα Μνημόνια λιτότητας και αναδιανομής προς τους οικονομικά πανίσχυρους. Μια πολιτική που εξαθλιώνει εργαζόμενους, συνταξιούχους και νεολαία, φτωχοποιεί τα μεσαία στρώματα με γοργό ρυθμό, διαλύει το όποιο κοινωνικό κράτος, καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πρόσφατο Eurogroup, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας πανηγύρισαν την επιθετικότερη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Έπαιξαν δηλαδή μία ακόμη πράξη στο θέατρο του παραλόγου, όπου σωζόμαστε από μια δόση οι όροι της οποίας προετοιμάζουν τους ακόμη πιο απάνθρωπους όρους της επόμενης σωτηρίας.

Αυτή η αναξιοπρεπής στρατηγική σύμπλευσης με την Ευρωπαϊκή Δεξιά, ωστόσο, επιδεινώνει ραγδαία όλα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας (όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών). Καθώς στη συγκυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πολιτική αυτή αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, έχουν αποφασίσει να βάλουν και τη δημοκρατία στον γύψο, είτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με τη διατεταγμένη υπηρεσία των ΜΜΕ της διαπλοκής είτε με άοκνες προσπάθειες να μετατραπεί η δημόσια τηλεόραση σε ΥΕΝΕΔ, είτε αλλιώς.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις συστηματικές προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να προωθήσει θεσμικά και κινηματικά μια πολιτική η οποία κινείται στον αντίποδα των οικονομικών δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, όπου για την υπέρβαση της κρίσης αποδίδει στρατηγική σημασία στην κοινωνική αλληλεγγύη, υπερασπίζοντας αταλάντευτα τη δημοκρατία παντού. Οι προσπάθειες αυτές συγκροτούν τη συνεκτική στρατηγική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μια στρατηγική η οποία, όπως η κρίση, αφορά και άρα εκδιπλώνεται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η στρατηγική αυτή εκπορεύεται, μεταξύ άλλων, από το ότι η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, οφείλει να αναπτύξει μια πολυδιάστατη πολιτική που θα διεθνοποιεί τα συναφή προβλήματα και θα αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εγγράφεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη Βραζιλία και την Αργεντινή, σε συνέχεια άλλων επισκέψεων σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και προάγγελος αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο μέλλον. Πρόκειται για στρατηγική εναλλακτική στη μονομέρεια της συγκυβέρνησης, εναλλακτική στον ρόλο του πρόθυμου διεκπεραιωτή των αντιδημοκρατικών-αντικοινωνικών σχεδιασμών της κ. Μέρκελ για την Ελλάδα και συνολικά την Ευρωζώνη.

Βεβαίως, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με όρους υποκουλτούρας που έχει επιλέξει το μνημονιακό μπλοκ, η επίσκεψη αυτή θα δεχτεί πολλές επιθέσεις στρεβλώσεων και διαβολής. Υπάρχουν όμως δύο πράγματα, που οι επιθέσεις αυτές δύσκολα θα καταφέρουν να συγκαλύψουν.

Πρώτον, ότι στο πρόσφατο παρελθόν και οι δύο χώρες έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων δογμάτων των ομοϊδεατών του κ. Σαμαρά, έχουν χρεωκοπήσει από τα δόγματα αυτά. Ωστόσο, οι λαοί εκεί μαζί με προοδευτικές αριστερές κυβερνήσεις κατάφεραν να ορθοποδήσουν τις χώρες τους. Δηλαδή, κατάφεραν να απορρίψουν την πολιτική της λιτότητας, να οργανώσουν τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, να ανασυγκροτήσουν τις κοινωνίες και τις οικονομίες μέσω ανάπτυξης και αναδιανομής του πλούτου. Επομένως, η εμπειρία τους ενδεχομένως να αποδειχτεί πολύτιμη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, με θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες ανασύνταξης και αυτοδιαχείρισης του καταστρεφόμενου παραγωγικού δυναμικού.

Η επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να διασφαλίσει την αλληλεγγύη των δύο λαών και κυβερνήσεων στον αγώνα του δικού μας λαού απέναντι στη μνημονιακή καταστροφή πατάει σε στέρεο έδαφος, διότι οι δύο χώρες έχουν βαρύνοντα θεσμικό ρόλο στο διεθνές σύστημα. Μεταξύ άλλων, αποτελούν μέλη του G20, ενώ η Βραζιλία έχει ενεργό ρόλο στο ΔΝΤ, όπου είναι γνωστό ότι διατυπώνει ενστάσεις αναφορικά με το αδιέξοδο (εξαιτίας της λιτότητας) του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας. Οι δύο χώρες, επομένως, οι λαοί και οι κυβερνήσεις τους μπορούν και λόγω θέσης και λόγω εμπειρίας να συμβάλουν πολλαπλώς στην ανατροπή της καταστροφικής λιτότητας στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρωζώνη.


Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)