to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:27 | 06.06.2012

Κοινωνία

Αντιναζιστική συγκέντρωση χθες στην Κατερίνη υπό ισχυρή αστυνομική περιφρούρηση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη Χρυσή Αυγή και στα κρούσματα ρατσιστικών επιθέσεων που γίνονται εναντίον των μεταναστών διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Κατερίνη από ομάδα πολιτών, μετά από αυθόρμητο κάλεσμα που έγινε την προηγούμενη ημέρα, μέσω διαδικτύου.


Αφορμή της συγκέντρωσης ήταν εκδήλωση που πραγματοποιούσε το ίδιο απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο η Χρυσή Αυγή, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της. Στην αντιδιαδήλωση των πολιτών, στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 άτομα, απλοί πολίτες, κυρίως του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, αλλά και νέοι άνθρωποι, καθώς και μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του ρατσισμού και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους περαστικούς για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τις ρατσιστικές θέσεις και τα πογκρόμ εναντίον των μεταναστών.

Η συγκέντρωση των πολιτών στην πλατεία έγινε στις 6 το απόγευμα και ακολούθησε πορεία στον κεντρικό πεζόδρομο με κατεύθυνση προς την Εκάβη, καθώς οι διαδηλωτές είχαν σκοπό να ματαιώσουν την εκδήλωση της Χρυσής Αυγής. Όμως, η πρωτοφανής αστυνομική δύναμη που είχε παραταχθεί στο ύψος των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Αγίας Τριάδος αλλά και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταμάτησε την πορεία σε εκείνο το σημείο για να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Διμοιρία των ΜΑΤ ήταν παραταγμένη και μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο, ενώ αστυνομικοί βρίσκονται σε όλα τα στενά γύρω από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι διαδηλωτές, αφού κατάφεραν να φτάσουν οργανωμένα μέχρι το Πλατάνι, μετά από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς παρέμειναν για περίπου μία ώρα και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στην πλατεία όπου και διαλύθηκαν.





Στο κάλεσμά τους οι πολίτες που συμμετείχαν στη διαδήλωση αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι "θεωρούμε επιτακτικό καθήκον μας να αντιταχθούμε με θάρρος ενάντια σε κάθε ρατσιστική - εθνικιστική εκδήλωση, στο φυλετικό μίσος, την ξενοφοβία και την ομοφοβία, που σπέρνουν οι διάφοροι και να μην τους ανεχόμαστε όπου και να τους συναντάμε στην εργασία, στο δρόμο, στο σχολείο".

"Να μη στρέφουμε το βλέμμα απέναντι στις αποτρόπαιες πράξεις τους, να μη σιωπούμε στα φοβικά κηρύγματα του μίσους τους, με το πρόσχημα ότι δεν μας αφορούν. Στην προκειμένη περίπτωση η φράση "η σιωπή είναι συνενοχή" αποκτάει όλο το ανατριχιαστικό της εύρος" τονίζουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Χρυσή Αυγή δηλώνει ότι είναι αντιμνημονιακή δύναμη, ενώ στην πραγματικότητα εξυμνεί το Χίτλερ και τα μέλη της απευθύνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς, οργανώνουν ρατσιστικά πογκρόμ και τις πιο βίαιες επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και των ανυπεράσπιστων πολιτών που αυτοί θεωρούν ότι δεν ταιριάζουν με την "αρεια" ιδεολογία τους.



Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων με τουλάχιστον 2 διμοιρίες των ΜΑΤ αλλά και των άλλων σωμάτων της ΕΛΑΣ για να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση των διαδηλωτών με τα μέλη της Χρυσής Αυγής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ξεπέρασαν τους 300 οι ένστολοι που περιφρουρούσαν τη διαδήλωση.


Αναδημοσίευση: e-pieria.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)