to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 09.06.2023

Διεθνή

Αντιμέτωπος με 37 κακουργήματα ο Τραμπ επειδή κρατούσε απόρρητους φακέλους για πυρηνικά στο μπάνιο του

Απόρρητα αρχεία για τα πυρηνικά των ΗΠΑ είχε αποθηκευμένα στο μπάνιο του σπιτιού του στη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα ο Ντόναλντ Τραμπ, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύτηκαν. Τα έγγραφα είχαν αποθηκευτεί σε διάφορες χρονικές στιγμές σε μια αίθουσα χορού, σε γραφείο και σε υπνοδωμάτιο.


Κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου αποκαλύπτοντας 37 κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τον χειρισμό μυστικών εγγράφων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Μεταξύ των εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν εξαιρετικά απόρρητοι φάκελοι σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες των ΗΠΑ, καθώς και άλλων χωρών.

«Η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη αυτών των απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 49σέλιδο κατηγορητήριο κατηγορεί τον Τραμπ ότι αγνόησε εσκεμμένα τις απαιτήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης να επιστρέψει τα έγγραφα που είχε πάρει.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης τα απόρρητα - μυστικά έγγραφα που κρατούσε ο Τραμπ ήταν αποθηκευμένα για περισσότερο από ένα χρόνο σε κουτιά στη λέσχη Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, με εκατοντάδες μέλη και 150 υπαλλήλους, και ότι τα έγγραφα αποθηκεύτηκαν - σε διάφορες χρονικές στιγμές - σε μια αίθουσα χορού, ένα μπάνιο, ένα γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο.

Τον κατηγορεί επίσης για κακό χειρισμό ευαίσθητων πληροφοριών, δίνοντας δύο παραδείγματα για το πότε ο πρώην πρόεδρος έδειξε απόρρητα έγγραφα σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Στη μία περίπτωση, ο Τραμπ -αφού έφυγε από τον Λευκό Οίκο- φέρεται να έδειξε σε κάποιον από την πολιτική του επιτροπή έναν χάρτη που περιγράφει λεπτομερώς μια στρατιωτική επιχείρηση σε μια ξένη χώρα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα που προέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Τραμπ φέρεται να έδειξε ένα στρατιωτικό “σχέδιο επίθεσης” σε έναν συγγραφέα, έναν εκδότη και δύο υπαλλήλους του – κανένας από τους οποίους δεν είχε άδεια ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το AP, κατά το κατηγορητήριο ο Τραμπ διατηρούσε απόρρητα έγγραφα στο μπάνιο, στο ντους, σε χώρο δεξιώσεων, στην αποθήκη, στο γραφείο και στην κρεβατοκάμαρα.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο δικηγόροι του Τραμπ στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι Τζον Ρόουλι και Τζιμ Τράστι, παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους, αφού ο πρώην πρόεδρος παραπέμφθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο για διακράτηση απόρρητων εγγράφων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλα αδικήματα. Ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι τον εκπροσωπεί ο Τοντ Μπλανς, δικηγόρος ειδικευμένος στο οικονομικό δίκαιο.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ

  •     31 κατηγορίες για εσκεμμένη διατήρηση πληροφοριών εθνικής άμυνας
  •     Μία κατηγορία συνωμοσίας για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης
  •     Μία κατηγορία παρακράτησης εγγράφου ή αρχείου
  •     Μία κατηγορία για απόκρυψη εγγράφου ή αρχείου με διαφθορά
  •     Μία κατηγορία απόκρυψης εγγράφου σε ομοσπονδιακή έρευνα
  •     Μία κατηγορί για σχέδιο απόκρυψης
  •     Μία κατηγορία για ψευδείς δηλώσεις και παραστάσεις

Ο Τραμπ κατηγορείται σε αυτή την υπόθεση μαζί με έναν πρώην συνεργάτη του. Πρόκειται για τον πρώην στρατιωτικό ακόλουθό του, Γουόλ Νόουτα, ο οποίος εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και τον ακολούθησε στο Μαρ-αλ-Λάγκο.

 Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους, δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η έρευνα του οποίου για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που παρακρατούσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε στην παραπομπή του τελευταίου, δήλωσε απόψε ότι οι νόμοι που προστατεύουν τις αμυντικές πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ «είναι ίδιοι για όλους», τόνισε ο Τζακ Σμιθ, εξηγώντας ότι θα ζητήσει την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον σώματος ενόρκων στη Φλόριντα.

Ο Τραμπ διώκεται από τις ομοσπονδιακές αρχές επειδή κράτησε και έδειξε σε άλλους απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Σμιθ είπε ότι, όπως συμβαίνει με όλους τους εναγόμενους, οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Στις ΗΠΑ, ένας νόμος υποχρεώνει τους προέδρους να παραδίδουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία. Ένας άλλος νόμος, περί κατασκοπείας, απαγορεύει τη φύλαξη απορρήτων εγγράφων σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους.

Τον Ιανουάριο του 2021, όταν έφυγε από τον Λευκό Οίκο για να εγκατασταθεί στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, ο Τραμπ πήρε μαζί του δεκάδες κιβώτια γεμμάτα με έγγραφα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και δεν σκοπεύει να το κάνει. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα, όπου συζητά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και αργότερα θα συναντηθεί με στρατιώτες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)