to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:32 | 01.12.2018

Κοινωνία

Βροχή αποκαλύψεων για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού (βίντεο)

Με τέσσερις προφυλακίσεις έκλεισε η χθεσινή πρώτη ημέρα απολογιών κατηγορουμένων στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα


Με τέσσερις προφυλακίσεις έκλεισε η χθεσινή πρώτη ημέρα απολογιών κατηγορουμένων στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Ενώ συνεχίζονται από σήμερα το πρωί οι απολογίες των εμπλεκόμενων, χθες το βράδυ ανακρίτρια και Εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση τεσσάρων από την πρώτη ομάδα των δεκαέξι που απολογήθηκαν από το πρωί έως πολύ αργά τη νύχτα.

Μεταξύ των προφυλακιστέων είναι και ο Τούρκος υπήκοος, με καταγωγή από την Συρία, που θεωρείται ως αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης, που αποδίδεται στον γνωστό ενεχυροδανειστή.

Επίσης προσωρινή κράτηση αποφασίστηκε για, συγγενικό πρόσωπο του Τούρκου ο οποίος κατά την δικογραφία είχε ψηλή θέση στην ιεραρχία της οργάνωσης, έναν εκ των θεωρούμενων "συνοδών" χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία και έναν από τους αποκαλούμενους "γυρολόγους", πρόσωπο που μάζευε χρυσό μέσω αγνώστων συναλλαγών.

Οι υπόλοιποι 12 από την χθεσινή ομάδα, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι οι απολογηθέντες αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Ο Τούρκος υπήκοος φέρεται να αρνείται πως είχε παράνομη δράση και μάλιστα σε ρόλο συντονιστικό, όπως του καταλογίζεται, και να υποστηρίζει ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα του ενεχυροδανειστή. Ισχυρίζεται μάλιστα πως εκτελούσε εντολές του αφεντικού του.

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν 18 κατηγορούμενοι, οι οποίοι έχουν ήδη οδηγηθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Την Κυριακή  αναμένεται να απολογηθεί ο γνωστός ιδιοκτήτης  ενεχυροδανειστηρίων. Στην υπόθεση εμπλέκεται και αστυνομικός ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Τι λέει ο ίδιος

Εν τω μεταξύ, στην... αντεπίθεση περνά ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού ενεχυροδανειστής λίγες ώρες μόνο πριν περάσει το κατώφλι της Ανακρίτριας Διαφθοράς για να απολογηθεί.

Με αίτηση που κατέθεσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας προς τη δικαστικό λειτουργό, ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ζητά να διοριστεί αμέσως πραγματογνώμονας τελωνειακός υπάλληλος του αεροδρομίου ειδικός σε θέματα εξαγωγών χρυσού, ώστε να αποσαφηνίσει τις διαδικασίες γι' αυτού του είδους εξαγωγές, αλλά και για ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται. Δηλώνει επίσης πως προτίθεται να παραμείνει κρατούμενος και πέραν του πενθημέρου που ορίζει ο νόμος ώστε να προηγηθεί της απολογίας του η πραγματογνωμοσύνη.

Ζητά επίσης την κατ' αντιπάραστασην εξέταση του με τον κατά τη δικογραφία «συναρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης» Τούρκο υπήκοο ή με όποιον άλλον κρίνει η Ανακρίτρια, ώστε να αποδείξει, όπως τονίζει, πως δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές χρυσού.

Ο ενεχυροδανειστής, στην αίτηση του επιτίθεται με σφοδρότητα στην Αστυνομία και στον τρόπο που διενήργησε την έρευνα, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα», «εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων» και «παραπλάνηση της Εισαγγελίας». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και τη διασημότητά  μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου, στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα... Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή - φίλο αστυνομικών, ονόματι .. κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το "show" που στήθηκε».

Ο κατηγορούμενος τονίζει επίσης στην αίτηση του: «Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων. Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή  παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το σύνταγμα και τον νόμο που επιβάλλουν τη σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Κούγια εξάλλου, αναφέρεται πως ο ενεχυροδανειστής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με χώρο επί της οδού Αριστείδου, που κατά τη δικογραφία αποτελούσε «καβάτζα» της οργάνωσης και επισημαίνεται πως έχει αποκρυβεί από την παρουσίαση της υπόθεσης ότι όλες οι παράνομες εξαγωγές ξεκινούσαν από εκεί.

Πώς στήθηκε το κύκλωμα

Για δύο οργανώσεις που δρούσαν παράλληλα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος οι οποίες είχαν φτιάξει ένα δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας στην ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ στην ΕΡΤ1 ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι είχαν ξεκινήσει τις έρευνες τους τελευταίους 4 με 5 μήνες και την τελευταία ημέρα πήραν μέρος πάνω από 200 αστυνομικοί σε περίπου 90 έρευνες που έγιναν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Αλεξανδρούπολη.

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που, ανά περίπτωση, αφορούν τέσσερα κακουργήματα, οι θεωρούμενοι ως μέλη των δύο κυκλωμάτων που εξήγαγαν παράνομα χρυσό σε τρίτη χώρα, καλούνται να διατυπώσουν τη θέση τους για όσα τους καταλογίζονται στη δικογραφία που σχημάτισε η Αστυνομία, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση των δράσεων τους.

Ο ενεχυροδανειστής ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή, ενώ ήδη ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι ο εντολέας του είναι αθώος και ότι όλη η δραστηριότητα του είναι απολύτως νόμιμη.

Σε εκατοντάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες κατηγορουμένων που έχουν καταγραφεί από την Αστυνομία, αντικείμενο των διαλόγων είναι οι οικονομικές συναλλαγές.

Διάλογος 1
Μέλος Κυκλώματος: Ναι;
Ενεχυροδανειστής: Μαριλένα πως τα βλέπεις είναι πολλά τα πράγματα;
Μέλος Κυκλώματος: Κάτσε. Να κάνω ένα γρήγορο να σου πω;
Ενεχυροδανειστής: Για κάνε γρήγορα.
Μέλος Κυκλώματος: Μισό. Εντάξει, δεν έχει πολλά ακόμα, 35 χιλιάρικα περίπου. Και αυτά που δεν έχουμε δει, δεν ξέρω πόσο μπορεί να βγούνε. Έχει επιστροφή κάτι μέταλλα και να σου πω ότι ο Νίκος έχει πάρει 35 γραμμάρια για πλατίνα το οποίο είναι ασήμι.
Ενεχυροδανειστής: Ναι και τι θα γίνει; Συνέχεια αυτά τα λάθη κάνει.

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία ο ενεχυροδανειστής μιλάει για
για κοσμήματα και πολύτιμες πέτρες.

Διάλογος 2
Ενεχυροδανειστής: Χώρια πες μου. Αυτό το κρεμαστό
Μέλος Κυκλώματος: Κοίτα, οι λευκές οι πέτρες είναι 3,5 καράτια στην καρφίτσα και στο δαχτυλίδι. Και 15 καράτια είναι οι χρωματιστές οι κιτρινοκαφέ που έχει…
Ενεχυροδανειστής: Ρε παιδί μου το άλλο που είναι σαν δίχτυ. Τι μας βάζει ας πούμε;
Μέλος Κυκλώματος: Αυτό το δίχτυ είναι 1.800 το μέταλλο και 300 ευρώ μου δίνει για τις πέτρες. Αυτό που έχει τους αμέθυστους. 2.200. Χωρίς αυτό, τα άλλα 3 κομμάτια μου δίνει 7.100.

Με αφορμή  όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας για τηλεπαρουσιαστή, που  κατά την Ασφάλεια, είναι ανάμεσα στα άτομα που πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος τους, και τα σχετικά δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, ο δικηγόρος του τονίζει ότι δεν προκύπτει καμία ανάμιξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, κατηγορίες που, ανά περίπτωση, απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, λαθρεμπορίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, παράβασης του νόμου περί όπλων, αποδοχής και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Εν τω μεταξύ, την άμεση επιστροφή του αστυνομικού -ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού- στην υπηρεσία του από την ομάδα ασφαλείας του Δ. Αβραμόπουλου στην οποία είχε προσφάτως αποσπασθεί, έκανε γνωστή το Πολιτικό Γραφείο του Επιτρόπου.
Ειδικότερα: από το Πολιτικό Γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου ανακοινώθηκε ότι ο αστυνομικός, που είχε αποσπασθεί στην ομάδα ασφαλείας του Επιτρόπου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, στη συνέχεια μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την εμπλοκή του στην υπόθεση Ριχάρδου, ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του στην υπηρεσία του.
Για την όποια εξωυπηρεσιακή του απασχόληση, όταν αποσπάσθηκε, ουδεμία γνώση ή πληροφόρηση είχε, τόσο η υπηρεσία του όσο και ο υπεύθυνος της ομάδας ασφαλείας του Επιτρόπου, διευκρινίζεται εξάλλου.

Οι παγίδες που κρύβουν τα ενεχυροδανειστήρια

Δεκάδες παραβάσεις έχει εντοπίσει στο παρελθόν το ΣΔΟΕ στους ελέγχους σε ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Τα καταστήματα αυτά πολλαπλασιάστηκαν με πρωτόγνωρους ρυθμούς με το ξέσπασμα της κρίσης και κρύβουν πολλές φορές παγίδες για τους καταναλωτές.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)