to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:20 | 12.07.2019

Κοινωνία

Χαλκιδική: Μεγάλες οι ζημιές από την σούπερ καταιγίδα - Τι έδειξε ο έλεγχος της ΚΤΥΠ (ενημέρωση)

Στην καταγραφή των ζημιών και στην επούλωση των πληγών εστιάζονται οι προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού και των τοπικών αρχών στη Χαλκιδική, μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας που άφησε πίσω της επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Μεγάλες οι ζημιές - Τι έδειξε ο έλεγχος της ΚΤΥΠ


Μετά το σοκ από τις ανθρώπινες απώλειες και τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους δίνοντας μάχη με τον χρόνο για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προβλημάτων.  Η λύση στο βασικό ζήτημα της ηλεκτροδότησης εμφανίζεται να έχει δρομολογηθεί

Δεκατέσσερις τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δεκατέσσερις τραυματίες συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Μεγάλες οι ζημιές - Τι έδειξε ο έλεγχος της ΚΤΥΠ

Ζημιές σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της Χαλκιδικής κατέδειξε ο έλεγχος και η αυτοψία της εταιρείας Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ ΑΕ) στα δημόσια κτίρια της πληγείσας περιοχής.

Κλιμάκιο ελεγκτών-μηχανικών της ΚΤΥΠ, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Χαρωνίτη και τον γενικό διευθυντή Έργου της εταιρείας, Θεόδωρο Κυριαζόπουλο βρίσκονται απο χθές στην Χαλκιδική, κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή.

Ήδη μέσα στο πρώτο 24ωρο ελέγχθηκαν 12 κτίρια (σχολικές μονάδες, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας) και σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νέων Μουδανιών, υπό τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία των πρώτων αυτοψιών, σύμφωνα με τα οποία στα περισσότερα σχολικά κτίρια, καταγράφονται μικρές υλικές ζημιές κυρίως στις στέγες και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, ο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι δήμαρχοι της περιοχής, ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Στρατού, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Και τόσο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όσο και οι υπόλοιποι φορείς, εξήραν την άμεση ανταπόκριση και κινητοποίηση του μηχανισμού της ΚΤΥΠ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε έλεγχος αυτοψίας στα εξής κτίρια:

1. Βρεφονηπιακός Σταθμός Καλλικράτειας, όπου εντοπίστηκε αποξήλωση και σπάσιμο αρκετών κεραμιδιών της στέγης καθώς και αποξήλωση των οριζόντιων υδρορροών.

2. 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλλικράτειας, όπου εντοπίστηκε αποξήλωση τμήματος κιγκλιδωμάτων περίφραξης του αύλειου χώρου λόγω καταπτώσεις δέντρων.

3. 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλικράτειας, στο οποίο δεν εντοπίστηκαν ορατές ζημιές παρά μόνο αποκόλληση ενός τμήματος υδρορροής

4. Λύκειο Καλλικράτειας, όπου εμφανίζεται μετατόπιση - αποξήλωση μονάδων κλιματισμού στο δώμα του κτιρίου.

5. Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας, στο οποίο δεν παρουσιάζονται ορατές ζημιές στην επικάλυψη του κτιρίου όμως από μαρτυρία κατά την έντονη βροχόπτωση υπήρχε εισροή υγρασιών και διέλευση αυτών από τις ηλεκτρικές οδεύσεις.

6. 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών, στο οποίο εντοπίστηκαν σποραδικές αποκολλήσεις τμημάτων επιχρίσματος στην πίσω όψη του κτιρίου επί οδού και στην πλαϊνή επί της οδού Θεσσαλονίκης. Επίσης στον αύλειο χώρο η κατάπτωση δέντρου προκάλεσε αποκόλληση στηθαίων παρτεριού και ανωμαλία στην επιφάνεια πλακών πεζοδρομίου σε χώρο προαυλισμού.

7. 1ο Γυμνάσιο Μουδανιών, στο οποίο εντοπίστηκε αποξήλωση και σπάσιμο κεραμιδιών στην στέγη του κτιρίου.

8. Γενικό Λύκειο Μουδανιών, όπου παρουσιάζεται αποξήλωση και σπάσιμο κεραμιδιών στην στέγη του κτιρίου καθώς και καταπτώσεις μεταλλικών ιστών στήριξης κεραιών.

9. 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών, στο οποίο εντοπίστηκε αποξήλωση και σπάσιμο κεραμιδιών στην στέγη του κτιρίου

10. 4ο Δημοτικό Σχολείο Μουδανιών, το οποίο δεν παρουσιάζει ορατές ζημιές.

11. Βρεφονηπιακός σταθμός Μουδανιών, στον οποίο εντοπίστηκε αποξήλωση και σπάσιμο κεραμιδιών στην στέγη του κτιρίου. Κατάπτωση δέντρων.

12. Τεχνικό - Επαγγελματικό Λύκειο- ΙΕΚ Μουδανιών, το οποίο δεν παρουσιάζει ορατές ζημιές.

Αποκατάσταση του δικτύου υψηλής τάσης 

Στη 1.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αποκαταστάθηκε η βλάβη στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση κρίσιμων υποδομών (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πυροσβεστική, αστυνομικά τμήματα κλπ.).

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης ολοκληρώθηκε στις 11:28, «νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και μετά από κινητοποίηση του μηχανισμού του ΑΔΜΗΕ και των συνεργατών του από όλη την Ελλάδα».

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι καθοριστική συμβολή είχαν επίσης οι υπεργολάβοι του - που συνέβαλαν με τις δικές τους δυνάμεις στην επιχείρηση της αποκατάστασης -, αλλά και ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις τοπικές αρχές. Αναφέρει ακόμη ότι η βλάβη δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ξεκινά η αποκατάσταση στις γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης

Η ΓΕΝΟΠ σε σχετική ανακοίνωση τονίζει πως η ηλέκτριση της γραμμής που τροφοδοτεί την πληγείσα περιοχή (Γραμμή Μεταφοράς (ΓΜ) 150 kV Μουδανιών - Κασσανδρείας) επιτρέπει στους τεχνικούς της Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) να επιχειρήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των βλαβών στη μέση (ΜΤ) και χαμηλή τάση (ΧΤ).

Συνεδρίαση κυβερνητικού κλιμακίου το πρωί

Στην επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική, ενόψει μάλιστα του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται μαζική προσέλευση εκδρομέων, προσανατολίζεται το κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποίησε το πρωί σύσκεψη στο δημαρχείο των Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων.

"Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος" δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της σύσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί και η απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "πραγματικά αποφύγαμε τα χειρότερα" και τόνισε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αποτελεί άμεσο ζήτημα, "κυρίως στο πρώτο "πόδι" που από την ώρα της καταστροφής δεν έχει ρεύμα και κατά συνέπεια, ούτε νερό". Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι προσπάθειες γίνονται για να δοθεί στην κυκλοφορία και ο δρόμος μετά την Ποτίδαια, προς τη Ν. Φώκαια που έχει κλείσει μετά από πτώση πυλώνα της ΔΕΗ και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράκαμψη.

Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει εμφιαλωμένα νερά για τους κατοίκους όλων των δήμων που αντιμετωπίζουν την λειψυδρία ενώ 15 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας και ισάριθμα του Υπουργείου Υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για "το μεγαλύτερο ατύχημα που είχε η ΔΕΗ στην ιστορία της" με την πτώση πέντε πυλώνων, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις όλων είναι στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Η σύσκεψη προς το παρόν διεκόπη και θα συνεχιζόταν στις 11.30 το πρωί.

Μεγάλες οι πληγές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Οι μεγάλες πληγές που άνοιξαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως περιοχές της Χαλκιδικής, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, και κόστισαν τη ζωή σε επτά συνανθρώπους μας, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, θα χρειαστεί καιρός για να επουλωθούν πλήρως. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχαν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην Κασσάνδρα, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμενόταν να γίνει σταδιακά από σήμερα και μέχρι αύριο, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στη Σιθωνία.

Ολόκληροι οικισμοί και τουριστικές εγκαταστάσεις, κυρίως από την πλευρά του Θερμαϊκού, μετά το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου, που σύμφωνα με εκτιμήσεις έτρεχε με ταχύτητα πιθανόν μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων την ώρα, θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Η «σούπερ καταιγίδα», όπως την ονομάζουν οι μετεωρολόγοι, εκδηλώθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης με αστραπές, βροντές, κεραυνούς, έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους. Στο διάβα της σάρωσε τα πάντα... Σήκωσε στέγες σπιτιών, αυτοκίνητα, ακόμη και τροχόσπιτα, ξερίζωσε ή έσπασε δέντρα, κατέστρεψε καλλιέργειες και ισοπέδωσε μπιτς μπαρ και πρόχειρες κατασκευές σε χωριά, σε κατασκηνώσεις και κάμπινγκ.

Χάθηκαν επτά ζωές μέσα σε δέκα λεπτά
Μια πρόχειρη κατασκευή, ένα στέγαστρο σε ταβέρνα, έπεσε και καταπλάκωσε μία 54χρονη Ρουμάνα υπήκοο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της, ενώ το οκτάχρονο αγοράκι της ο ισχυρός αέρας στην κυριολεξία το σήκωσε και το πέταξε τουλάχιστον δέκα μέτρα μακριά της, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και αυτό θανάσιμα.

Ένας Ρώσος υπήκοος, έχοντας στην αγκαλιά του το μόλις δύο χρόνων παιδάκι του, βρήκε και αυτός τραγικό θάνατο στη Νέα Ποτίδαια, όταν καταπλακώθηκαν από ένα δέντρο, ενώ στη Σωζόπολη ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Τσεχία έχασε τη ζωή του όταν οι ισχυροί άνεμοι αναποδογύρισαν και έκαναν φύλλο και φτερό το τροχόσπιτο στο οποίο παραθέριζαν.

Χθες το μεσημέρι εντοπίστηκε και η σορός του ψαρά από την Καλλικράτεια, που αγνοούνταν από το βράδυ της Τετάρτης, όταν βγήκε με το καΐκι του για να ψαρέψει, ανεβάζοντας στα επτά τα θύματα της κακοκαιρίας. Επίσης πάνω από 100 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά, τραυματίστηκαν κατά της διάρκεια της «σούπερ καταιγίδας».

Κάτοικοι και παραθεριστές χθες εμφανίζονταν σαστισμένοι και τρομοκρατημένοι από όσα έζησαν. Όλοι και όλες δήλωναν ότι δεν έχουν βιώσει κάτι ανάλογο στη ζωή τους και ότι χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά της ώρας για να ισοπεδωθούν τα πάντα γύρω τους. Οι περισσότεροι δήλωναν ότι ήταν ενήμεροι/ες για την καταιγίδα, αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα είναι τόσο σφοδρή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πυροσβεστική έλαβε 600 κλήσεις και επιχείρησε σε 235 συμβάντα. Προχώρησε σε 90 κοπές δένδρων, τρεις διασώσεις και 5 αντλήσεις υδάτων.

Δεκάδες βίντεο από κατοίκους, Έλληνες και ξένους τουρίστες κατακλύζουν τα social media και μεταδίδονται από τα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας δέος από το μένος του αέρα και της βροχής:

Ο νομός κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κρατικός μηχανισμός, που βρισκόταν σε ετοιμότητα εξαιτίας των προβλέψεων για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Κεντρική Μακεδονία, κινητοποιήθηκε από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μέχρι χθες το απόγευμα συνέχιζε τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε όλο το οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, αφού σε διάφορα σημεία είχε διακοπεί εξαιτίας της πτώσης δέντρων, αλλά και στύλων της ΔΕΗ.

Μεγάλες και οι υλικές καταστροφές

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μεγάλες καταστροφές έχουν υποστεί τουριστικές επιχειρήσεις, παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις, αλλά και σπίτια, αφού ακόμη και οι στέγες που άντεξαν υπέστησαν ζημιές σε πάρα πολλά χωριά της Χαλκιδικής, ενώ καταστράφηκαν φράκτες, στέγαστρα, τέντες κ.ά. Τεράστια είναι η καταστροφή και στο φυτικό κεφάλαιο. Ελιές, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής χτυπήθηκαν από το χαλάζι ή οι καρποί έπεσαν στο έδαφος εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση.

«Χάθηκε όλη η φετινή παραγωγή! Οι ελιές καταστράφηκαν κυρίως από το χαλάζι, αλλά έγινε μεγάλη ζημιά από τους ανέμους στις βερικοκιές. Ξέρω για καλλιέργεια καϊσιάς στα Σήμαντρα, που από τα συνολικά 600 δέντρα ξεριζώθηκαν τα 550» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Άρης Τσικούρας. Ήδη από χθες κλιμάκια του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις ζημιές, ωστόσο, όπως λένε οι αγρότες, και φέτος θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραστικά.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)