to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:14 | 24.10.2019

Διεθνή

Αντιμέτωπες οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου: Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο βήμα μιας εμπορικής συμφωνίας

Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αισοδοξεί ότι θα έχουν θετική έκβαση οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, επιτίθεται στο Πεκίνο για την "περιστολή" των δημοκρατικών δικαιωμάτων


Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει την "Φάση 1" της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα για τα αγροτικά προϊόντα τον επόμενο μήνα και στη συνέχεια να αντιμετωπίζει το ζήτημα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, το οποίο έχει φέρει αντιμέτωπες τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

"Ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να πετύχει μια συμφωνία. Παραμένει αισιόδοξος ότι όχι μόνο θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την Φάση 1, αλλά θα προχωρήσουμε και στα θεσμικά ζητήματα τα οποία περιέγραψα πέρσι και για τα οποία μίλησα ήδη σήμερα. Πρόκειται για τα θέματα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας", είπε ο Πενς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Κέντρο Γουίλσον της Ουάσινγκτον για τις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.

Νωρίτερα, ο Πενς εξαπέλυσε επίθεση στην Κίνα, κατηγορώντας την ότι περιστέλλει "τα δικαιώματα και τις ελευθερίες" στο Χονγκ Κονγκ, επικρίνοντας τη στάση του Πεκίνου αλλά επιμένοντας ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εκφώνησε αυτήν την ομιλία λίγο πριν ξεκινήσει ο νέος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου μεταξύ τους.

Ο Πενς σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Κίνα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις μήνες στο Χονγκ Κονγκ. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι για την Ουάσινγκτον θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο εάν υπάρξει βία στην πρώην βρετανική αποικία.

"Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν η Κίνα ενστερνίζεται την ελευθερία", είπε ο αντιπρόεδρος. "Όμως τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει αυξήσει τις παρεμβάσεις του στο Χονγκ Κονγκ και έκανε ενέργειες που περιστέλλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που ήταν διασφαλισμένες για τον λαό του Χονγκ Κονγκ μέσω μιας δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας", συνέχισε, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των διαδηλωτών.

"Είμαστε στο πλευρό σας, μας εμπνέετε. Σας προτρέπουμε να μείνετε στο μονοπάτι της μη βίαιης διαμαρτυρίας", είπε.

Ο Πενς διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ "δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη της Κίνας" αλλά επιθυμούν μια "εποικοδομητική σχέση" με την ηγεσία της. Κάλεσε το Πεκίνο "να αδράξει αυτή τη μοναδική ευκαιρία στην ιστορία" για να τερματίσει "εμπορικές πρακτικές που εκμεταλλεύονταν τον αμερικανικό λαό για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα".

Ο Πενς επέκρινε επίσης την Κίνα για τη μεταχείριση των μουσουλμάνων Ουιγούρων της περιφέρειας Σιντζιάνγκ. Στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη φυλάκιση ή την κακομεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας του Σιντζιάνγκ. Έβαλαν επίσης στην εμπορική "μαύρη λίστα" της κινεζικής εταιρεία βιντεοπαρακολούθησης Hikvision για τον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισε στην καταστολή των Ουιγούρων.

Ορισμένοι γερουσιαστές, όπως ο Ρεπουμπλικανός Μάρκο Ρούμπιο, κατακρίνουν τις κινεζικές εταιρείες επειδή μποϊκοτάρισαν το NBA με αφορμή μια ανάρτηση στο Twitter του γενικού διευθυντή των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ.

Ο Πενς χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα μιλώντας για το NBA και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση. "Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους παίκτες και ιδιοκτήτες (ομάδων) του NBA, που ασκούν καθημερινά το δικαίωμά τους να επικρίνουν αυτή τη χώρα (σ.σ. τις ΗΠΑ), χάνουν τη φωνή τους όταν πρόκειται για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα άλλων λαών. Τασσόμενο στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και φιμώνοντας την ελευθερία της έκφρασης, το NBA συμπεριφέρεται σαν θυγατρική ενός αυταρχικού καθεστώτος", είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Κίνα, ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)